hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Többmilliárdos büntetések: az APEH célkeresztjében

  • Salgó Andrea

Az adóellenőrök az idén május végéig 129 ellenőrzést végeztek, csaknem 165 milliárd forint büntetést szabtak ki, 25 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben az időben – derül ki az APEH legfrissebb statisztikájából. Legrosszabbul az áfacsalók, a kapcsolt vállalkozások és a vagyonosodási vizsgálatok kiszemeltjei jártak, a revizorok tolla ugyanis náluk fogott a legerősebben.

A legmagasabb bírságot az egyik áfacsaló kapta, tőle 6 milliárdot kértek számon, amelyből a megállapított adóhiány több mint 4 milliárd volt.  Az APEH munkatársai – értesült lapunk – azért is járnak el drákói szigorral, mert ezek a trükközések erősítik leginkább a feketegazdaságot. Az adóeltitkolók körében továbbra is dívnak a körbeszámlázásos és a láncügyletek. A megbüntetett cégek közül többen – áfakötelezettségük minimalizálása érdekében - bevallásaikban nagy összegű fiktív értékesítést, illetve előzetesen felszámított adót szerepeltettek. A vagyonosodási vizsgálatoknál kiszabott legmagasabb bírság közel 950 millió forint volt, amely egy csaknem 2 milliárd forintnyi be nem vallott személyi jövedelemadóhoz kapcsolódott.

Kikre figyelnek az adóellenőrök az idén?

 2010-ben is jó lesz vigyázni azoknak, akik külföldről adózókkal állnak kapcsolatban, illetve akik fantom cégek tulajdonosainak és képviselőinek érdekeltségi körébe tartozó vállalkozásokat üzemeltetnek. Változatlanul vizsgálják a tb befizetéseket illetve a cégautók után járó adók befizetését.

Fokozottan ellenőrzik a vegyes termékkörű ügynöki nagykereskedelemben, a zöldség- és gyümölcs nagykereskedelemben, a vasáru-, festék-, üveg-kiskereskedelemben, valamint  a papír- és nyomdaiparban, az őrző-védőszolgáltatásokban, a termékbemutatókon keresztül bonyolódó kereskedelemben és hitelközvetítési és üzleti tanácsadás szolgáltatásban tevékenykedő adózókat, akik nem érik el az adott térségre, gazdálkodási formára megállapított jövedelmezőségi mutató 50 százalékát. Vizsgálják a helyi iparűzési adó bejelentésével, bevallásával, adóelőleg- és adófizetési kötelezettségével, nyilvántartásával összefüggő „jogszerűtlen adózói magatartást” is.

A cikk folytatódik itt!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink