hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

APEH-válaszok: ajándékozás és társasági adó

  • adozona.hu

Ajándékozás utáni illeték, egyéni vállalkozó költségelszámolása, vissza nem térítendő támogatás és társasági adó - az olvasók kérdéseire az APEH válaszol.

Kell szja-t fizetni, vagy van-e bármilyen kötelező egyéb teendő abban az esetben, ha külön háztartásban élő édesapa havi rendszerességgel 40.000 forintot utal pályakezdő lányának szülői szeretetből, támogatásként?

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) 17. § (1) bekezdésének g) pontja alapján mentes az ajándékozási illeték alól a takarékbetét ingyenes megszerzése. Az Itv. 102. § (1) bekezdésének h) pontja értelmében a takarékbetét fogalmába beletartozik a magánszemély bankszámla szerződés keretében elhelyezett pénzeszköze és annak kamata is.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 1. számú mellékletének 7.2. pontja szerint egyéb indokkal adómentes a magánszemély részére más magánszemély által ingyenes juttatott (fizetett) vagyoni érték.

Mindezek alapján a magánszemélyek bankszámlái közötti átutalás mentes az ajándékozási illeték és a személyi jövedelemadó alól is. (Feltehetően a kérdésben szereplő ajándékozásról nem állítanak ki okiratot és mivel a megajándékozottnak jutó ingó forgalmi értéke ajándékozásonként nem haladja meg a 150 000 forintot, ezért az ügylet nem esik ajándékozási illeték alá az Itv. 11. § (2) bekezdése szerint. Ennek következtében a vagyonszerzést bejelentési kötelezettség sem terheli és a személyi jövedelemadó bevallásban sem kell feltüntetnie sem a megajándékozónak, sem a megajándékozottnak.)

Kérem szíves véleményüket, hogy a vállalkozói személyi jövedelemadózás keretében adózó egyéni vállalkozó a 2010. janurá 1-től felmerült alábbi kiadásait költségként elszámolhatja-e:
- alkalmazott részére adott melegétkezési utalvány után fizetett 25 százalékos személyi jövedelemadó összegét;
- cégautó adó megfizetése mellett üzemeltetett személygépjárműje után fizetett vagyonadó összegét?

Az szja-törvény 11. számú mellékletének I. 11. pontja alapján a kötelezően fizetendő adó összege a költségek között elszámolható. Ilyennek tekinthető az szja-törvény 70. §-a alapján adott természetbeni és béren kívüli juttatások után fizetendő 25 százalék személyi jövedelemadó, valamint a nagyértékű gépjármű után megfizetett vagyonadó is.

A kft egyszeri vissza nem térítendő támogatást nyert egy pályázaton. A szerződést a MAG-Magyar Gazdaságfejlesztési Központ ZRT.-vel kötöttük. A Pályázatot az Új Magyarország Fejlesztési Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez nyújtottuk be. Kérdésünk: ezt az egyszeri vissza nem térítendő támogatással a társasági adó alapját lehet csökkenteni?

A társasági adóról és osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban Tao. tv.) 2010. január 1-től hatályos rendelkezései között nincs olyan jogcím, mely alapján a juttatásban részesülő társaságnál az adózás előtti eredményt a kapott támogatás összegével csökkenteni lehetne. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programja keretében nyújtott 2009. adóévi támogatások esetében sincs lehetőség csökkentő tétel alkalmazására, tekintettel arra, hogy – a Tao. tv. 7. § (1) bekezdésének ly) pontja és (8) bekezdésének c) pontja 2009. december 31-éig hatályos rendelkezései szerint – a kapott támogatás adóévi bevételként elszámolt összegéhez nem kapcsolódik kedvezmény, ha a támogatás jogszabályon vagy nemzetközi szerződésen alapul.
 
 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ekho minimálbér alatti jövedelem esetén, arányosítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Rendezvénybelépő elszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink