hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Online árverezés: kikre figyel az APEH?

  • lapszemle

Május 18-án egy hír jelent meg a Magyar Nemzetben, mely szerint az APEH tömegesen küld felszólításokat azoknak, akik online árverezőoldalakon értékesítenek termékeket és nem fizetnek adót azok után. A lapnak nyilatkozó adószakértő leszögezte, hogy az ilyen ügyletek adókötelesek - írja a vg.hu.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és az APEH körülbelül egy éve fordít kiemelt figyelmet a webes árverező oldalakra, de tömeges elszámoltatásról szó sincs, az APEH „nem száll rá” ezekre az adózókra – mondta lapnak az APEH szóvivője. Bakonyi Ágnes hozzátette: a hatóság valóban több eljárást indított ilyen esetekben, de kizárólag akkor, amikor üzletszerűen, rendszeresen végrehajtott eladásokat észlelt. A szakértő szerint az APEH csak akkor „csap le”, ha olyan felhasználót talál, akik gyakorlatilag a világhálón lebonyolított adásvételekből él.

Az ilyen értékesítéseknek 25 százalékos adóvonzata van, és a bírság ezekben az esetekben az elkövetési érték 75 százaléka, vagyis jelentős összeg. Bakonyi Ágnes szerint azonban félreértés azt feltételezni, hogy bárki, aki például a gyereke kinőtt holmijait adja el a weben, bírságra számíthat.

A cikk folytatása a vg.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink