Megjelent! Ingatlanügyletek adózása, számvitele

  • adozona.hu

Az ingatlanügyletek sosem egyszerűek, mindegy, hogy éppen az eladói vagy a vevői, bérbeadói vagy bérlő oldalon állunk. Az illeték, az áfa, a társasági adó és az szja szabályai számos kérdést felvetnek egy-egy ügylet megítélésekor, és akkor még a számviteli szabályokról szó sem esett. Jelen kiadványunkban ezeket a kérdéseket igyekszünk összefoglalni.

A legegyszerűbb talán az a helyzet, amikor magánszemélyként vásárolnánk ingatlant. Ilyenkor valóban nincs sok feladat, kivéve, ha valamilyen illetékkedvezményt vennénk igénybe, vagy ha hitelből finanszíroznánk a vételt.

A hitelügyletek eleve összetett problémát jelentenek, főleg akkor, ha a vásárláshoz valamilyen családtámogatási kedvezményt is igénybe tudunk venni. Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, milyen hitelek és támogatások segítik a lakáshoz jutást? Mekkora önerő kell a vásárláshoz és hogyan kell azt kiszámolni? Megéri-e előtörleszteni a hiteleket? Ezekre a kérdésekre is igyekszünk választ adni.

Jóval bonyolultabb a helyzet, ha az ingatlant cégként vásároljuk vagy adjuk el. Hiszen ebben az esetben a számviteli szabályokat is figyelembe kell venni. De hogyan jelenjenek meg az ingatlanok a könyvekben? Megéri-e piaci árra értékelni az ingatlanunkat, vagy csak a baj van vele? Az ablakcsere beruházás vagy karbantartás? És hogyan lehet elszámolni a lift beszerelését?

Külön fejezet foglalkozik azzal, hogy hogyan kezeljük az áfát az ingatlanügyletekben. Alkalmazhatjuk-e a kedvezményes, ötszázalékos kulcsot lakóingatlan esetében? Mit kell figyelembe venni, mi nem lehet kedvezményes kulcsú? Mit kell tenni, ha az alapvetően áfamentes ügyletet mégis áfásként szeretnénk figyelembe venni?

A kiadvány az ingatlanügyleteket érintő valamennyi adónemet áttekinti, szakértő szerzőink pedig útmutatást nyújtanak abban, hogy adott ügylet esetén milyen adófizetési kötelezettséggel kell számolni. Az szja és az illeték mellett ugyanis szocho- vagy kivafizetési kötelezettséggel is számolhatunk. Az egy dolog, hogy adózni kell, az meg a másik, hogy milyen módon lehet ezt az adófizetést minimalizálni. Ezekre is ad javaslatokat jelen kiadványunk.

Ízelítő a kiadványban tárgyalt témakörökből:

• ingatlan-bérbeadás;
• csok, állami támogatások, bankhitelek;
• ingatlan értékesítése és áfaalanyiság;
• kiva, tao és ingatlanberuházás;
• garázs és lakóingatlan eltérő megítélése;
• osztalékfizetés ingatlannal;
• ingatlanvagyont terhelő illetékek.

Forrás: saját

Az "Ingatlanügyletek adózása számvitele" című kiadvány ára bruttó 3990 forint.

Rendelje meg webáruházunkban most 10% kiadói kedvezménnyel!

MEGRENDELEM

Az Adózóna aktív előfizetői 20% kedvezménnyel juthatnak hozzá a kiadványhoz − erről e-mail-ben is tájékoztatni fogjuk őket.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kutyatartás őstermelőként

Lepsényi Mária

adószakértő

Szoftverértékesítés közvetítőn keresztül

Lepsényi Mária

adószakértő

Családi gazdaság 2017

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close