hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megjelent! Ingatlanügyletek adózása, számvitele

  • adozona.hu

Az ingatlanügyletek sosem egyszerűek, mindegy, hogy éppen az eladói vagy a vevői, bérbeadói vagy bérlő oldalon állunk. Az illeték, az áfa, a társasági adó és az szja szabályai számos kérdést felvetnek egy-egy ügylet megítélésekor, és akkor még a számviteli szabályokról szó sem esett. Jelen kiadványunkban ezeket a kérdéseket igyekszünk összefoglalni.

A legegyszerűbb talán az a helyzet, amikor magánszemélyként vásárolnánk ingatlant. Ilyenkor valóban nincs sok feladat, kivéve, ha valamilyen illetékkedvezményt vennénk igénybe, vagy ha hitelből finanszíroznánk a vételt.

A hitelügyletek eleve összetett problémát jelentenek, főleg akkor, ha a vásárláshoz valamilyen családtámogatási kedvezményt is igénybe tudunk venni. Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, milyen hitelek és támogatások segítik a lakáshoz jutást? Mekkora önerő kell a vásárláshoz és hogyan kell azt kiszámolni? Megéri-e előtörleszteni a hiteleket? Ezekre a kérdésekre is igyekszünk választ adni.

Jóval bonyolultabb a helyzet, ha az ingatlant cégként vásároljuk vagy adjuk el. Hiszen ebben az esetben a számviteli szabályokat is figyelembe kell venni. De hogyan jelenjenek meg az ingatlanok a könyvekben? Megéri-e piaci árra értékelni az ingatlanunkat, vagy csak a baj van vele? Az ablakcsere beruházás vagy karbantartás? És hogyan lehet elszámolni a lift beszerelését?

Külön fejezet foglalkozik azzal, hogy hogyan kezeljük az áfát az ingatlanügyletekben. Alkalmazhatjuk-e a kedvezményes, ötszázalékos kulcsot lakóingatlan esetében? Mit kell figyelembe venni, mi nem lehet kedvezményes kulcsú? Mit kell tenni, ha az alapvetően áfamentes ügyletet mégis áfásként szeretnénk figyelembe venni?

A kiadvány az ingatlanügyleteket érintő valamennyi adónemet áttekinti, szakértő szerzőink pedig útmutatást nyújtanak abban, hogy adott ügylet esetén milyen adófizetési kötelezettséggel kell számolni. Az szja és az illeték mellett ugyanis szocho- vagy kivafizetési kötelezettséggel is számolhatunk. Az egy dolog, hogy adózni kell, az meg a másik, hogy milyen módon lehet ezt az adófizetést minimalizálni. Ezekre is ad javaslatokat jelen kiadványunk.

Ízelítő a kiadványban tárgyalt témakörökből:

• ingatlan-bérbeadás;
• csok, állami támogatások, bankhitelek;
• ingatlan értékesítése és áfaalanyiság;
• kiva, tao és ingatlanberuházás;
• garázs és lakóingatlan eltérő megítélése;
• osztalékfizetés ingatlannal;
• ingatlanvagyont terhelő illetékek.

Forrás: saját

Az "Ingatlanügyletek adózása számvitele" című kiadvány ára bruttó 3990 forint.

Rendelje meg webáruházunkban most 10% kiadói kedvezménnyel!

MEGRENDELEM

Az Adózóna aktív előfizetői 20% kedvezménnyel juthatnak hozzá a kiadványhoz − erről e-mail-ben is tájékoztatni fogjuk őket.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Behajthatatlan követelés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyéni vállalkozás mint kft. tulajdonosa

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Gamer

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs