160 találat a(z) csok cimkére

Ingatlan illeték eladás és vásárlás esetén Kérdés

SZÉP-kártya, 30 év alatti anyák kedvezménye, csok – 30 új kormányrendeletet és további jogszabályokat hirdettek ki Cikk

A Magyar Közlöny 218. számában harminc új kormányrendelet, egy belügyminiszteri rendelet, továbbá kilenc kormányhatározat jelent meg.

Változik a csok 2023-ban: mire számíthatnak a családok? Cikk

Jövőre célzottabbá tenné a kormány a családtámogatási rendszert, ennek alapján pedig hozzányúlhatnak a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) támogatáshoz is – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek adott karácsonyi interjúban Orbán Viktor miniszterelnök. A Bankmonitor szakértői megvizsgálták, hogy – a jelenleg elérhető információk alapján – miként módosulhat a támogatás.

Csak hajszálnyi engedményt kaptak az otthonfelújítási támogatás igénylői Cikk

Meghosszabbította a kormány az otthonfelújítási támogatás igénylésének határidejét három hónappal, de csak speciális esetekben. Ha ennél nem lesz több változás, akkor ez a támogatás valóban megszűnik az eredetileg tervezett határidővel, december 31-én – írja a Bank360.hu nyomán a hvg.hu.

Illetékváltozások 2023-tól Cikk

2023-tól az illetéktörvény csak pár helyen változik, de annál fontosabb kérdésekben. Ilyen a csokkal érintett, hozzáépítéssel létrejött ingatlanok illetékmentessége, illetve a kapcsolt vállalkozások közötti ingatlanátruházás szigorodása. Kisebb módosítás, hogy 2024-ig teljesen kivonják az illetékbélyeget (bár az adóhatóságnál és az okmányirodáknál 2014 óta nem is lehetett használni), illetve az egyes büntetőeljárási illetékek változásai.

Mi marad jövőre a családtámogatásokból? Lehet semmi... Cikk

Jelentősen szűkült a kormány költségvetési mozgástere az elmúlt hónapokban, így megnőtt az esélye, hogy Hornung Ágnes családügyi államtitkár finomhangolásról szóló legutóbbi szavai inkább szigorítást, mint enyhítést vetítenek előre a több milliós családtámogatások területén. A babaváró, az otthonfelújítási támogatás, a falusi csok, a lakásáfa-visszaigénylés és a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye is lejár december 31-én, de hogy milyen formában élnek tovább, egyáltalán megmaradnak-e, azt csak az év utolsó napjaiban tudhatjuk meg. A portfolio.hu bemutatja értesüléseit és várakozásait.

Csok: az alapkamat ötszöröse helyett 5 százalék a késedelmi kamat maximuma Cikk

Az alapkamat folyamatos emelkedése miatt a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) egyre ijesztőbbé vált. Bizonyos feltételek megszegése esetén ugyanis a támogatást késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni, ami a jegybanki alapkamathoz volt kötve, melynek mértéke jelenleg 13 százalék. Ráadásul egyes családok az alapkamat ötszörösének megfelelő késedelmi kamattal is szembesülhetnek, ami jelenleg évi 65 százalék. A kormány legújabb döntése segítséget jelenthet az érintetteknek, ugyanis a büntetés mértékét 5 százalékban maximalizálják – írja a Bankmonitor.

8 rendelet és 8 határozat jelent meg az éjjel Cikk

Szeptember 29-én, a 2022. évi 158. számú Magyar Közlönyben 8 rendeletet és 8 határozatot hirdettek ki.

Kormányrendelet rendezi a rezsicsökkentést a többgenerációs házaknál Cikk

A Magyar Közlöny 146. számában megjelent kormányrendelet alapján a többgenerációs házban élők nagyobb mennyiségű földgázt kaphatnak rezsicsökkentett áron. Egy kétlakásos épület esetében akár 92 ezer forint megtakarítást eredményezhet ez a változás havonta. A Bankmonitor szakértői összeszedték a részleteket.

Többletköltségek adásvételi után Kérdés

Ingatlan értékesítéséből származó jövedelem megállapítása Kérdés

Felértékelődnek a panellakások Cikk

Egyre népszerűbbek a panellakások az ingatlan.com elemzése szerint, amelyben több mint 160 ezer hirdetés alapján vizsgálták meg az érdeklődés alakulását, valamint az árak változását a lakáspiacon.

Módosultak a lakástámogatások feltételei Cikk

Egy 2021. december 27-én megjelent kormányrendelet alapján módosulnak egyes lakástámogatások feltételei. Érintett a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) és az otthonfelújítási támogatás is. A Bankmonitor szakértői szerint az érdemi változások inkább könnyebbséget jelenthetnek az igénylőknek.

Módosultak egyes a családok támogatásaira vonatkozó rendeletek Cikk

A Magyar Közlöny 2021. évi 242. számában december 27-én megjelent a családok támogatásaira vonatkozó egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 786/2021. kormányrendelet.

Lakóingatlan-szerzés illetékkedvezménye – példákkal Cikk

Az ingatlanárak jelentős emelkedése maga után vonja az ingatlanszerzés miatt fizetendő vagyonszerzési illeték összegének növekedését is.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jutalék, bónusz adózása 2022-ben

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

SZÉP-kártya-juttatás ügyvezetőnek

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tartós bérlet elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs