Számlázási szabályok határon átnyúló ügyletek és azok önszámlázása esetén

  • Kelemen László – Lunczer Katalin

A meghatalmazottként történő számlakiállítás tapasztalataink szerint számos problémát vet fel. Három részből álló cikksorozatunkban ezen kérdésekkel foglalkozunk.

Korábbi cikkünkben a számlakibocsátási kötelezettség jogszabályi feltételeit tekintettük át, jelen írásunkban pedig bemutatjuk, hogy melyik ország számlázási szabályait kell alkalmazni a számla kiállítására a határon átnyúló ügyletek esetén. Cikksorozatunk harmadik részében megvizsgáljuk majd, hogy milyen esetekben merülhet fel online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség a határon átnyúló ügyleteknél.

A közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK irányelv (héa-irányelv) határozza meg, hogy a számlakibocsátási kötelezettségre melyik tagállam szabályait kell alkalmazni. Az áfatörvény a héa-irányelvnek megfelelően a magyar jogszabályi rendelkezések alkalmazását főszabály szerint a belföldi teljesítési helyű ügyletek esetén írja elő.

Az áfa rendszerében a teljesítési hely szolgál annak meghatározására, hogy egy adott ügylethez kapcsolódóan melyik ország jogosult a forgalmi adóztatásra. Az áfatörvény a héa-irányelvvel összhangban határozza meg az egyes ügylettípusok teljesítési helyét. Amennyiben a vizsgált ügylet teljesítési helye Magyarország, a magyar áfatörvény rendelkezései szerint vizsgálandó, hogy milyen adómérték (vagy mentesség) alkalmazandó az ügyletre, továbbá az ügylethez kapcsolódóan ki az adó fizetésére kötelezett (főszabály szerint az ügyletet teljesítő adóalany).

A fenti főszabálytól eltérően, az alábbi feltételek együttes teljesülése esetén az ügylet belföldi teljesítési helye ellenére nem az áfatörvény és az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. NGM rendelet (Számlarendelet) rendelkezései, hanem a terméket értékesítő vagy a szolgáltatást nyújtó gazdasági tevékenységének székhelye vagy a teljesítéssel legközvetlenebbül érintett állandó telephelye szerinti tagállam szabályai alkalmazandóak:

a) az ügyletet teljesítő adóalany a Közösség más tagállamában telepedett le gazdasági céllal és belföldön gazdasági célú letelepedési hellyel nem rendelkezik, vagy a belföldi állandó telephelye az áfatörvény 137/A §-a szerint nem érintett a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás teljesítésében, és

b) az adó fizetésére a terméket beszerző vagy a szolgáltatást igénybevevő kötelezett (fordított adózás?), és

c) a számlát nem a terméket beszerző vagy szolgáltatást igénybevevő bocsátja ki, vagyis nem önszámlázás történik.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az egyéb előírásokat!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Parkolási bírság

Nagy Norbert

adószakértő

Kampány a dohányzásról leszoktatás miatt

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Kriptovaluta vállalkozói tevékenységben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close