Lehetséges-e a korábban megállapított öregségi nyugdíj későbbi időponttól történő újbóli megállapítása?

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő
2

Visszatérő kérdés, hogy a nők kedvezményes öregségi nyugdíja a nyugdíjkorhatár betöltésekor újraszámítható-e, vagy ha valaki az öregségi nyugdíja folyósítása mellett keresőtevékenységet folytatott, a nyugdíj mellett szerzett keresetek figyelembevételével van-e lehetőség a korábban megállapított nyugdíj későbbi időponttól történő újraszámítására.

A nők kedvezményes öregségi nyugdíjának későbbi időponttól – nyugdíjkorhatár betöltése időpontjában történő – újraszámítására vonatkozó kérdés megválaszolásához meg kell említeni, hogy ez a kedvezményes öregségi nyugdíj – függetlenül azon ténytől, hogy annak megállapítására a jogosultsági feltételek fennállása esetén már jóval az adott személy nyugdíjkorhatára betöltése napját megelőző időponttól sor kerülhet –, ugyanolyan öregségi nyugdíjnak minősül, és ugyanolyan módon határozzák meg az összegét, mint annak az öregségi nyugdíjnak, melyet a nyugdíjkorhatár betöltésekor lehet megállapítani. Ezen nyugdíjra is ugyanúgy járnak a későbbiekben az évenkénti emelések, valamint az érintett személyt megilleti a tizenharmadik havi nyugdíj.

Olvassa el az Adózóna „Tévhitek eloszlatása: így lehet 2024-ben nyugdíjra jogosító szolgálati időt venni”, „Szolgálati járandóságból öregségi nyugdíj: összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat” és „A nyugdíj alapjául szolgáló adatok tisztázása” című írását! Az Adózóna válaszol: korhatár előtti ellátás és szolgálati járandóság című videóját itt nézheti meg.

Önmagában tehát a nyugdíjkorhatár betöltésére való hivatkozással nincs és korábban sem volt jogi lehetőség ezen kedvezményes öregségi nyugdíj újbóli kiszámítására, illetve annak korrekciójára. A nyugdíj újbóli megállapítására – korábbi nevén módosítására – kizárólag abban az esetben nyílik lehetőség, ha annak megállapítása során jogszabálysértés történt, illetőleg utólag merül fel olyan biztosítási jogviszony, illetve kereseti adat, melyet korábban nyugdíjra jogosító szolgálati időként, illetve a nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkereset számításakor nem vettek figyelembe, és ezen adatokat utólag igazolják valamilyen módon. Az nyugdíj újbóli megállapítása ilyen jogcímen – módosítás –, minden esetben az eredeti nyugdíjazás időpontjára visszamenőlegesen történik, a számítás az eredeti nyugdíjazás időpontjában hatályos jogi szabályozásnak megfelelően történik (számítási szabályok, valorizációs szorzók) azzal, hogy amennyiben a számítás alapján az érintett személyt magasabb összegű nyugdíj illeti meg, a magasabb összegű nyugellátás legfeljebb hat hónapra visszamenőlegesen illeti meg.

Ez az újbóli megállapítási – módosítási – lehetőség nem csak a kedvezményes nyugdíjak esetében áll fenn.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, a tényleges újramegállapítás intézménye kiknél alkalmazható, mi a helyzet azokkal, akik nyugdíj mellett keresőtevékenységet folytatnak!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
Winkler Róbert

Tisztelt Kérdező!

Az öregségi nyugdíj újbóli megállapítását elektronikus úton a https://www.magyarorszag.hu/ honlapon a Nyugdíj menüpont kiválasztását követően, az Ellátások igénylése menüpontból elérhető ORNY_01 (öregségi nyugdíj igénylése) elektronikus űrlap alkalmazásával és ügy indításával kezdeményezheti, vagy személyesen az említett nyomtatvány letöltése és kitöltésével a lakóhely szerinti vármegyei/fővárosi kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatási szervénél.

LTZS

Tisztelt Winkler Róbert!

A fenti cikkhez kapcsolóan az alábbi kérdésem van Önhöz:
"külön igénybejelentéssel az öregségi nyugdíj újbóli kiszámítását kéri"

Van ehhez a kérelemhez rendszeresített nyomtatvány, e-papíron vagy esetleg SZÜF felületen van mód a kérelem benyújtására?
köszönöm előre is a segítségét!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vezető tisztségviselő bejelentése, adatszolgáltatása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink