hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szolgálati járandóságból öregségi nyugdíj: összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

A szolgálati járandóságban részesülő személy nem minősül saját jogú nyugdíjasnak, így gyakran merül fel kérdésként, hogy mikortól válik azzá, illetve az is, hogy ebben az esetben a nyugellátást milyen összegben folyósítják majd számára. Ha a szolgálati járandóságban részesülő személy betölti a rá irányadó nyugdíjkorhatárt, van-e lehetőség a nyugdíj újraszámítására, illetve van-e arra mód arra, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése előtt váljon saját jogú öregségi nyugdíjassá? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

A fegyveres szervek hivatásos állományában szolgálatot teljesítő személyek részére 2012. január 1-jét megelőzően kedvezményes, jóval a „civil” nyugdíjkorhatár betöltését megelőző időponttól nyílt lehetőség öregségi nyugdíj – ún. szolgálati nyugdíj – megállapítására. A 2011. december 31-éig megállapított szolgálati nyugdíjak öregségi nyugdíjként kerültek továbbfolyósításra azoknak a személyeknek, akik addig az időpontig betöltötték az 57. életévüket, azoknak a személyeknek a szolgálati nyugdíja pedig, akik 1955. évben vagy azt követően születtek, 2012. január 1-jétől a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével megemelt összegben, de már nem öregségi nyugdíjként, hanem ún. szolgálati járandóságként kerül továbbfolyósításra. A korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény vonatkozó rendelkezései alapján a járandóság továbbfolyósított összegét, legfeljebb az adott személyre irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig, bizonyos jól meghatározott esetektől eltekintve, csökkenteni kell a személyi jövedelemadó mértékével.

Mikortól lesz ismételten öregségi nyugdíjas a szolgálati járandóságban részesülő személy, és a nyugellátás milyen összegben kerül majd folyósításra?

Amennyiben a szolgálati járandóságban részesülő személy betölti a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, attól a naptól kezdődően a folyósított szolgálati járandóság azonos összegben, csökkentett összegű szolgálati járandóság esetében csökkentés nélküli összegben, automatikusan – újraszámítás nélkül – öregségi nyugdíjként kerül továbbfolyósításra a nyugdíjfolyósító szerv által.

Nyugdíj témakörben további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat. Kiadói kedvezménnyel elérhető a HVG TB 2024 különszáma.

Az előzőekben említett jogcímváltáskor öregségi nyugdíjkorhatárként minden esetben a „civil” szabályok szerinti nyugdíjkorhatár az irányadó, azaz a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvényben (Tny.) meghatározott általános nyugdíjkorhatárt kell figyelembe venni, melynek rendelkezései meghatározzák, hogy öregségi nyugdíjra jogosító korhatár az 1957. évben vagy azt követően született személyek esetében, egységesen a betöltött 65. életév.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, van-e lehetőség a nyugdíj újraszámítására, megállapítására a korhatár betöltésekor, illetve van-e mód szolgálati járandóságban részesülő személyek esetében a nyugdíjkorhatár betöltése előtt saját jogú öregségi nyugdíjassá válni!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fogorvos NEAK finanszírozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Könyvelő cég feltételei

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink