hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nyugdíj alapjául szolgáló adatok tisztázása

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Az e témával kapcsolatos előző írásunkat azzal a kérdéssel zártuk, hogy a részletezett adatszolgáltatások ellenére, miért szükséges – akár a közelmúltat tekintve is – az adategyeztetési eljárás vagy a nyugellátás megállapítása során a foglalkoztatótól további adatok beszerzése vagy adott esetben ellenőrzés eljárás lefolytatása.

A 2010. évet megelőző időszak tekintetében a válasz egyértelmű: mert a foglalkoztató egyáltalán nem, vagy helytelen módon tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének. amivel az igény érvényesítése során szembesült a hatóság.

Az e témával foglalkozó előző írásunkat itt, a nyugdíjjal kapcsolatosakat itt olvashatja el!

Ezzel kapcsolatban meg kell jegyeznünk, hogy amennyiben működő (vagy jogutód) foglalkoztatóról van szó és az adatszolgáltatás korrekciója a 2008. évet megelőző időszakra, illetve az adózás rendjéről szóló törvényben (Art.) meghatározott elévülési időn túli évre, évekre vonatkozik, akkor azt a Tbj. (2019. évi CXXII.) törvény 75. § (3) bekezdése értelmében a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv részére kell teljesíteni.

Ezzel párhuzamosan a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. (Tny.) törvény 97. § (1) bekezdése rögzíti, hogy a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv felhívására a nyugdíj-biztosítási feladatok ellátásához szükséges adatokat tizenöt napon belül közölni kell.

Az említett két előírás alapján tehát a nyugdíjbiztosítás jogszerűen kérheti az élő vagy jogutód foglalkoztatótól az elmaradt adatszolgáltatás utólagos teljesítését, illetve az iratőrzőtől vagy a 2008. évet követően az adatok közlését. (Az „adatszolgáltatás utólagos teljesítésén” kifejezés alatt az egykori előírásoknak megfelelő módon és formátumban történő adatszolgáltatást értendő.)

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből kiderül, hogy milyen okai lehetnek kereseti adatok ellentmondásosságának, illetve milyen lehetőség van ennek feloldására!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jegyzett, de be nem fizetett tőke feltöltése eredménytartalékból

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Gépjárműadó beszámítása cégautóadóba

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink