Tévhitek eloszlatása: így lehet 2024-ben nyugdíjra jogosító szolgálati időt venni

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Rendszerint visszatérő kérdés, hogy megvásárolható-e előre a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati idő, és az alapján korábban nyugdíjassá válhat-e az érintett személy? A kérdésre a rövid válasz, hogy nem vásárolható meg előre a nyugdíjra jogosító szolgálati idő, továbbá a nyugdíjkorhatárnál korábbi időponttól – kivéve a nők kedvezményes öregségi nyugdíját – öregségi nyugdíj nem állapítható meg.

A nyugdíjra jogosító szolgálati idő vásárlásával kapcsolatban a vonatkozó jogi szabályozás szigorú előírásokat tartalmaz, melyek közül elsődlegesen azt kell megemlíteni, hogy nyugdíjra jogosító szolgálati időt külön megállapodás megkötésével lehet vásárolni, ezen lehetőséggel pedig rendszerint azok a személyek élhetnek akik nem végeznek keresőtevékenységet, vagy a fennálló biztosítási jogviszonyuk szünetel.

Olvassa el az Adózóna „Szolgálati járandóságból öregségi nyugdíj: összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat”, „Biztosítottak bejelentése: a T1041 nyomtatvány rejtélyei” és „A nyugdíj alapjául szolgáló adatok tisztázása” című írásait! Az Adózóna válaszol: korhatár előtti ellátás és szolgálati járandóság című videót itt nézheti meg.

Az öregségi nyugdíjra, korhatár előtti ellátásra jogosító szolgálati idő vásárlását a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) szabályozza.

A Tbj. 48–54. §-a határozza meg, hogy milyen jogcímen köthető megállapodás, és a jogcímtől függően a megállapodás megkötése történhet visszamenőleges időtartamra, illetve a jövőre nézve.

Megállapodás köthető:

  • nyugdíjra jogosító szolgálati idő és nyugdíj alapjául szolgáló jövedelem szerzése céljából, melyre vonatkozó szabályozást a Tbj. 48. § (1) bekezdése tartalmazza;
  • az 1997. december 31-ét követő időszakban felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytatott tanulmányok – ideértve a doktoranduszképzést is – idejének szolgálati időként történő elismerése céljából, melyre vonatkozó szabályozást a Tbj. 48. § (4) bekezdés a) pontja tartalmazza;
  • öregségi teljes, illetve öregségi résznyugdíjra való jogosultsághoz hiányzó szolgálati idő megszerzése céljából, melyre vonatkozó szabályozást a Tbj. 48. § (4) bekezdés b) pontja tartalmazza;
  • az 1998. évben gyermek gondozása, ápolása címén igénybe vett fizetés nélküli szabadság szolgálati időként történő elismerése céljából, melyre vonatkozó szabályozást a Tbj. 48. § (7) bekezdése tartalmazza.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, a fenti négy esetben milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy a megállapodás megköthető legyen!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Transzferár

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Transzferár-kiigazítás egyéb adókban

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink