hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Társadalombiztosítási kérdések katásoknál

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A kisadózó vállalkozások (katások) kapcsán számos visszatérő kérdéssel találkozunk. A következőkben ezek között tallózunk.

Gyakran felmerülő dilemma, hogy a kataalany vállalkozás (jellemzően bt., hiszen ügyvédi iroda esetében ez nem kérdés) tagját köteles-e kisadózóként bejelenteni a vállalkozás.

Ezzel összefüggésben a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) egyértelmű szabályokat határoz meg.

A jogszabály 7. § (1) bekezdése szerint az adóalanyiság választásának bejelentésével egyidejűleg a kisadózó vállalkozás bejelenti azon kisadózó(ka)t, „aki vagy akik bármilyen jogviszonyban – ide nem értve a munkaviszonyt – végzett tevékenység keretében (ideértve különösen a személyes közreműködést, a vezető tisztségviselői és a megbízási jogviszony alapján végzett tevékenységet) részt vesz vagy vesznek a kisadózó vállalkozás tevékenységében.”

E megfogalmazás egyértelművé teszi, hogy a kisadózó vállalkozás tagja csak munkaviszonyban vagy kisadózóként működhet közre a társaságban. Mindezt ugyanezen szakasz (2) bekezdése megerősíti azzal, hogy a vezető tisztségviselői feladatokat nem munkaviszony keretében ellátó, a kisadózó vállalkozással megbízási jogviszonyban álló és a személyes közreműködésre köteles tagokat a kisadózó vállalkozás köteles bejelenteni kisadózóként.

A kisadózó vállalkozás tevékenységében a betéti társaság, közkereseti társaság kisadózóként be nem jelentett tagja kizárólag munkaviszony keretében működhet közre. E szabály megsértésével a kisadózó vállalkozás tevékenységében részt vevő tag közreműködését be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásának kell tekinteni.

Tehát a tulajdonos ügyvezető, illetve a tulajdonosok esetében (ideértve a kültagot) is csak a munkaviszony vagy a kisadózói jogviszony jöhet szóba.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja: kiválthatja-e a munkaviszonyt adott esetben  az egyszerűsített foglalkoztatás, valamint, hogy gyed vagy gyes tartama alatt mentesül-e a kisadózó az adó megfizetése alól, ha a bevételszerző tevékenységet nem ő, hanem alkalmazottja végzi!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénztárgép használata

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Katából társasági adózásra visszatérő bt. osztalékfizetése 2023-ban

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Áfa – teljesítési idő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs