hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Iratőrzés: mennyi ideig, és miért kell tárolni a munkaügyi iratokat?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Számos esetben meglepetéssel veszi tudomásul egy-egy vállalkozás vagy szervezet, hogy a nyugdíjbiztosítási szerv nagyon-nagyon régi (akár 40 évvel ezelőtti) jogviszonyra, illetve díjazásra, valamint levont járulékra vonatkozó adatokat kér egy-egy volt (vagy jelenlegi) alkalmazottal kapcsolatban.

Ezzel párhuzamosan az is előfordul, hogy a kérés a nagyon közeli (a megelőző vagy a tárgyhavi) adatokra vonatkozik, ami pedig azért okoz meglepetést a munkáltatóknak, mert az általuk benyújtott 08-as bevallásban ugyanezen számok megtalálhatók.

Ezen adatokra értelemszerűen a nyugellátás megállapításához vagy az adategyeztetés (amelynek végső célja ugyancsak a nyugdíjmegállapítás) lezáráshoz van szükség.

Főszabály (a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 43. paragrafusa) szerint mind a szolgálati időt, mind a kereseti, jövedelmi adatokat a nyugdíjbiztosítás nyilvántartása alapján kell számításba venni.

A nyugdíjbiztosítás nyilvántartásába a 2009. évvel bezárólag közvetlenül a foglalkoztatóktól, illetve a vállalkozóktól származtak az adatok, míg 2010-től az adóhatóságon keresztül – a járulékbevallás tartalmából legyűjtve – érkeznek.

Természetesen előfordulhat, hogy az adott biztosítottra vonatkozó adatok hiányosak vagy ellentmondásosak. Erre a tényre alapvetően adategyeztetés vagy nyugdíjmegállapítás során derül fény.

Az adathiánynak számos oka lehet. Bármi is okozza a problémát, a nyugdíjbiztosítónak tisztáznia a kell az ellentmondásokat, és a lehető legpontosabb adatok alapján megállapítani a jogosultságot.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben ismertetjük a foglalkoztatók adatszolgáltatási kötelezettségéből adódó iratőrzési feladatainak kritériumait!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzleti ajándék – ékszer

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Melyik átalányadó-kategóriába tartozik a tevékenységem?

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Átalányadózás, teszorszám

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs