hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Követelés megszűnésének hatása a társaságiadó-alapra – 2. rész, példával

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Kétrészes sorozatunk első része a követelések számviteli értékelésével, az értékvesztés és a behajthatatlan követelés társaságiadó-alapra gyakorolt hatásával foglalkozott, míg a második részben a behajthatatlannak nem minősülő követelések társaságiadóalap-módosító hatását mutatjuk be.

A cikksorozat első része itt érhető el.

Tekintsük át érinti-e a társaságiadó-alapot, ha a vállalkozás behajthatatlannak nem minősülő követelését

  • elengedi,
  • térítés nélkül másnak átadja!

A követelés elengedése esetén az elszámolt egyéb ráfordítás növeli az adóalapot, amely szabály alól kivétel, ha az elengedés magánszemély javára, vagy olyan külföldi személy vagy magánszemélynek nem minősülő belföldi személy javára történik, amellyel nem áll a vállalkozás kapcsolt vállalkozási viszonyban [a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. (Tao.) törvény 8. § (1) h)].

Kérdés azonban, hogyan kezelendő, ha a követelésre korábban már értékvesztést számolt el a vállalkozás és rendelkezik is az elengedés időpontjában nyilvántartott értékvesztéssel. Erről a Tao. tételes előírást nem tartalmaz, de egy lehetséges értelmezés lehetne a következő.

Ha a követelés elengedésekor az elszámolt ráfordítást növelő tételnek kell tekinteni, mert magánszemélynek nem minősülő kapcsolt vállalkozás az adós, akkor a korábbi értékvesztés miatt az elengedéskor adóalap-módosítással nem kell (nem lehet) számolni, hiszen azt az értékvesztés elszámolásakor már figyelembe vette az adózó. Természetesen az elengedéskor elszámolt egyéb ráfordítás növeli az adóalapot.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy alakul az adóalap, ha az elszámolt értékvesztés kapcsolt vállalkozást, illetve ha nem kapcsolt vállalkozást érintett! Ismertetjük továbbá azokat az eseteket, amikor nincs hatással az adóalapra az ellenérték nélkük elengedett követelés!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adó-visszaigénylés visszatartása

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Vagyonszerzési illeték megállapítása

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Közvetített szolgáltatások külföldi partnernek

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3