37 találat a(z) Tao. tv. cimkére

Közvetve szerzett többségi befolyás: kapcsolt vállalkozás vagy sem? Cikk

„H” cég ügyvezetője „XY”. „B” cégnek „XY” 100 százalékos tulajdonosa és ügyvezetője. „C” cégnek „B” cég a tulajdonosa. „H” cégnek kapcsolt vállalkozása lesz-e „C” cég, ahol is nem közvetlenül, hanem „B” cégen keresztül lesz „H” cég ügyvezetője a „C” cég tulajdonosa? Itt figyelembe kell-e venni, hogy közvetve többségi befolyással rendelkezik? Az Adózóna oldalán érkezett olvasói kérdésre Antretter Erzsébet a Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának igazgatója válaszolt.

A nap kérdése: cégautós bírság esetén mi lehet elismert költség, és mi lesz adóalapnövelő? Cikk

Az év során a cégautó többször akadt fenn sebesség-ellenőrzésen, vagy kapott büntetést hiányosan vagy egyáltalán nem fizetett parkolás miatt. A bírságolók között előfordult hatóság [rendőr(fő)kapitányság], de gazdasági társaság (útdíjkezelő, közterület-kezelő; mindkettő kft.) is. NAV, helyhatóság, MÁK stb. nincs köztük. A kérdésem: a felsoroltak közül melyik minősítendő adózás szempontjából elismert egyéb költségnek, s melyikkel kell megemelni az adóalapot mint el nem ismert költséggel? – kérdezte olvasónk. Kiss Péter a TruTax Kft. adószakértője válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

Energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás: ezek a változások a társasági adóban Cikk

Az őszi adócsomagban szereplő új rendelkezések alapján nagy mértékben átalakult a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) 22/E § szerinti energiahatékonysági adókedvezmény rendszere. A jogalkotó a Tao. tv. módosításával az egyik legfontosabb közösségi állami támogatási jogszabály, az általános csoportmentességi rendelet közelmúltban elfogadott változásait implementálta a hazai jogrendbe, írja honlapján az Andersen Magyarország.

Egészségmegőrző applikáció adó- és járulékvonzata Kérdés

Tao. tv. 22/E paragrafusa szerint energiatermelő tárgyi eszköz értelmezése Kérdés

Pénzügyi lízing kamatkedvezménye Kérdés

Fűtéskorszerűsítés értékcsökkenése bérelt ingatlanon Kérdés

Tulajdonosi követelés elszámolása jegyzett tőke csökkentése esetén Cikk

Egy társaságnál a jegyzett tőke jelentős összegű csökkentése esetén az eredménytartalék arányosan a tulajdonos vagyonává válik. Felmerült a kérdés, hogy a tulajdonosnak mikor és milyen módon szükséges adóznia ezen jövedelem után. Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

A nap kérdése: energiahatékonysági adókedvezmény igénybe vehető-e bérelt épületen végzett beruházás esetén? Cikk

Energiahatékonysági adókedvezmény igénybe vehető-e bérelt épületen végzett beruházás esetén? – kérdezte olvasónk. Erdős Gabriella adószakértő válaszolt.

Céges gépkocsival kapcsolatos közlekedési bírság Cikk

Céges gépkocsival begyűjtött közlekedési bírságot a munkáltató nem hárítja át a vétkes munkavállalóra. Keletkezik ezzel szja-fizetési vagy egyéb adókötelezettség? Olvasói kérdésre Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt.

Kapcsolt vállalkozások az adózásban, transzferár – ön mit gondol róla? Cikk

Az adózás területén számos helyen találkozunk a kapcsolt vállalkozások fogalmával. A kisebb adózóknál elsősorban a kata kapcsolódó szabályai miatt kap mostanában nagyobb figyelmet, a nagyobb vállalkozásoknál pedig a transzferárazás miatt. A szabályok értelmezése egy konkrét esetben nem mindig egyszerű. Szeretnénk megtudni önnek mi erről a véleménye!

Valós értéken történő értékelés kontra mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló Kérdés

Követelés megszűnésének hatása a társaságiadó-alapra – 2. rész, példával Cikk

Kétrészes sorozatunk első része a követelések számviteli értékelésével, az értékvesztés és a behajthatatlan követelés társaságiadó-alapra gyakorolt hatásával foglalkozott, míg a második részben a behajthatatlannak nem minősülő követelések társaságiadóalap-módosító hatását mutatjuk be.

Kutatás-fejlesztési adókedvezmény befejezetlen beruházásként nyilvántartott ráfordításokra Kérdés

Adományozás és adózás – ezekre figyeljen az adomány átadása kapcsán! Cikk

Az ünnepek alkalmával sok cégnél előtérbe kerül, hogy adományokkal, felajánlásokkal támogassák a számukra fontos kezdeményezéseket, célokat és szervezeteket. Az adózási törvények speciális előírásokat fogalmaznak meg ezekkel a jó cselekedetekkel kapcsolatban. Az adományok és felajánlások alapvetően adómentesek a juttató társaság oldalán, de ahhoz, hogy a kedvező adózási szabályok érvényesülni tudjanak, a juttatás körülményeire és a kapcsolódó adminisztrációra különös figyelmet kell fordítani. Cikkünkben röviden összefoglaltuk, hogy a támogatást nyújtó cégeknek milyen adózási aspektusokra szükséges odafigyelniük a különböző szervezetek számára történő, adókockázatoktól mentes adakozás érdekében társasági adó, kiva és általános forgalmi adó szempontjából.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Idegen épületen végzett beruházás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Rendszám feltüntetése a számlán

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink