19 találat a(z) Tao. tv. cimkére

Áttérés katára Kérdés

Egyéni vállalkozóból családi mezőgazdasági társaság Cikk

Több olvasói kérdés is érkezett az Adózónához azzal kapcsolatban, hogy egyéni vállalkozó miként hozhat létre családi mezőgazdasági társaságot. Cikkünk ezek megválaszolásában segít.

Támogatások igénybevétele Kérdés

Útmutató katás bt. egyszerűsített végelszámolásához Cikk

Közeledve az év végéhez és a jövő évben hatályba lépő kisadózókat érintő változásokhoz egyre többen döntenek úgy, hogy kilépnek a kisadózói státuszból, adott esetben végelszámolással befejezik a működést. Olvasónk katás bt. egyszerűsített végelszámolásával kapcsolatban tett fel kérdéseket, amelyeket Szipszer Tamás adószakértő válaszolt meg.

Őszi adócsomag: változások a társasági adóban Cikk

2020. november 17-én fogadta el az Országgyűlés a 2021. évi adótörvényeket. Az Andersen Magyarország elemzése összefoglalta a társasági adót érintő változásokat.

Kérdések a fejlesztési tartalék képzésével kapcsolatban Cikk

Ruszin Zsolt a FairConto Zrt. fő részvényese levélben fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez és a PM több vezetőjéhez annak érdekében, hogy választ kapjon a fejlesztési tartalékképzés kapcsán felmerült – sokakat érintő – kérdéseire.

Kapcsolt vállalkozás vagy nem kapcsolt: az itt a kérdés Cikk

A kapcsolt vállalkozások körének meghatározása nem egyszerű feladat, ezzel gyűlt meg a baja olvasónknak is. A kérdést Erdős Gabriella adószakértő tisztázta.

Mérleg tételeinek meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy bt., amely 2015-ben még az Eva. tv. hatálya alá tartozott, bevételi nyilvántartást vezetett. 2016-ban - mivel megszüntette a bankszámlaszámát - már a Tao. hatálya alá tartozott. Mivel 2004 óta az eva hatálya szerint fizette a kötelezettségét, 2012 óta könyvelője sem volt, beszámolót nem adott be, főkönyvi kivonata nincs. Kérdésem az, hogy mi alapján készítsem el a nyitómérleget? Kérdezem továbbá, hogy a 2015. és az azt megelőző évekre a 08-as bevallást be kellett-e adnia. Köszönöm a válaszát.

Adomány vagy támogatás? Mutatjuk, mi a különbség, és miért fontos ez Cikk

A vállalkozások jelentős része nyújt támogatást civil szervezetek részére. Fontos tisztában lenni azzal, hogy mi a különbség támogatás és az adomány között, és hogyan rendelkezik a törvény ezek elszámolhatóságáról.

Így csökkenthető a vállalkozói bevétel és az szja Cikk

A foglalkoztatás elősegítését szolgáló számos kedvezmény közül jelen cikkünk a személyi jövedelemadóban érvényesíthető kedvezményeket ismerteti.

Adott támogatás Tao.-törvény Kérdés

Kiemelkedően közhasznú alapítvány igazolását adta át az ügyvezető (egyben tulajdonos is) a könyvelőnek, az igazoláson szereplő összeg valójában a gyermekei iskolai tandíja. Az igazolás megfelel a Tao. törvény 3. számú melléklet B fejezet 17. pontjának. Jól gondolom-e, hogy a Tao. adomány fogalmának nem felel meg a támogatás (tag vagyoni előny, stb. miatt) és miután az igazolás nem felel meg a Tao. törvény 3. számú melléklet A fejezet 13. pontjának, ezért még adóalap növelő tétel is? Köszönöm: CSK

Társasági adóalap-kedvezmény Kérdés

Tisztelt Cím! Az lenne a kérdésem, hogy a társasági adóról szóló törvény 7. § (1) zs pont alapján lehet-e adóalap-csökkentő a következő tétel? Kft-nk 2013. évben vásárolt egy ingatlant, és a számlán az egyik sorban az szerepel, hogy üzlet, iroda és raktár felépítmény 402,96 nm. Mivel egy tételben szerepel a számlán ez a felépítmény és fizikailag is egy építmény, közös fallal egy fal választja el az irodát és a raktárt, figyelembe vehető-e a raktár épületre a zs pont szerinti adóalap-csökkentő kedvezmény? Köszönettel.

Látványcsapatsport-támogatás - 2013. évi tao-kedvezmény elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A látványcsapatsport-támogatás kapcsán a jogszabály szerinti feltételek teljesülése megtörtént. Érvényesíthető-e a 2013. év vonatkozásában a tao-kedvezmény, amennyiben a határozaton rögzített bankszámlaszámot időközben megszüntették, és az összeget a bank visszautalta a támogató részére? Az illetékes sportszövetség csak 2014-ben közölte az új bankszámlaszámot, az összeget így csak 2014-ben utalta el újra a támogató. Milyen megoldási lehetőség van a 2013. évi tao-kedvezmény igénybevételére? Válaszát előre is köszönöm!

A fejlesztési tartalék és a cég átalakulása: mit lehet tenni? Kérdés

Mit kell tennie annak a kft-nek, amely fejlesztési tartalékot képzett, de nem használta fel, ráadásul időközben evás céggé alakult? A bonyolult kérdést, az Adózóna szakértője, Szolnoki Béla válaszolja meg.

Társasági adóbevallás: figyelmeztések a NAV honlapján Cikk

Közeledik május 31-e, amikor társaságok 2010. adóévi társasági adó kötelezettségének bevallási időpontja.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egészségügyi szolgáltatási járulék

Széles Imre

tb-szakértő

Bejelentett részesedés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szoftvervásárlás Ausztriában

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close