hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Követelés megszűnésének hatása a társaságiadó-alapra

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló
2

A követelés a kiegyenlítés és a behajthatatlanná válás mellett számos más okból is megszűnhet. Kétrészes cikkünkben a követelések értékeléséhez, kivezetéséhez kapcsolódó gazdasági események és a társaságiadó-alap kapcsolatát mutatjuk be.

Számviteli elszámolás 

A követelést a beszámolóban a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) 57. § (1) bekezdése szerint a forgóeszközök között kell kimutatni a bekerülési érték értékvesztéssel csökkentett, visszaírással növelt értékén, figyelemmel az Szt. 60, §-ában foglaltakra.

A követelés bekerülési értéke gazdasági esemény bekövetkezése nélkül változhat értékvesztés elszámolása, visszaírása, illetve a külföldi pénzértékre szóló követelés devizaárfolyamon történő értékelése miatt. 

A külföldi pénzértékre szóló – az értékvesztéssel, annak visszaírásával módosított – követelést az üzleti év mérlegfordulónapjára vonatkozó, a vállalkozó által választott devizaárfolyamon átszámított forintértéken kell kimutatni [Szt. 60. §]. Az árfolyam-különbözetet nyereség esetén az Szt. 84. § (7) bekezdés f) pontja, veszteség esetén az Szt. 85. § (3) bekezdés f) pontja alapján pénzügyi műveletek bevétele, illetve ráfordítása között kell kimutatni.

Értékvesztést az adós minősítése alapján kell elszámolni, ha a mérlegkészítés időpontjában rendelkezésre álló információk alapján a követelés könyv szerinti értéke és a követelés várhatóan megtérülő összege közötti különbözet veszteség, és az tartósnak mutatkozik és jelentős összegű [Szt. 55. §]. Az értékvesztés összege ez a különbözet, amelyet egyéb ráfordításként kell elszámolni [Szt. 81. § (4) a)].

Ha pedig a vevő, az adós minősítése alapján a követelés várhatóan megtérülő összege jelentősen meghaladja a követelés könyv szerinti értékét, a különbözettel a korábban elszámolt értékvesztést visszaírással csökkenteni kell. Az értékvesztés visszaírásával a követelés könyv szerinti értéke nem haladhatja meg a nyilvántartásba vételi (devizakövetelés esetén a 60. § szerinti árfolyamon számított) értékét. A visszaírást az Szt. 77. § (5) bekezdése szerint egyéb bevételként kell elszámolni. 

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogyan kell elszámolni a megszűnt követeléseket és milyen hatásuk van a társasági adó alapjára!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Hozzászóló!

Észrevételére szakértőnk a következő választ adta:
A Tao szerint a nyilvántartott értékvesztés a követelésekre a számviteli előírások alapján elszámolt és adózás előtti eredménynövelésként figyelembe vett értékvesztés csökkentve az adózás előtti eredmény csökkentéseként számításba vett összeggel. Ezért a 2020-ban elszámolt értékvesztés a 2020. évi adóbevalláskor még nem számít nyilvántartottnak, mivel csak az adóbevallásban jelenik meg növelő tételként.
Üdvözlettel.

mindflux

Próbáltam végig követni. Nekem a következő két mondat ellentmond egymásnak:

"...amelyre 2020-ban elszámolt 600 ezer forint értékvesztést "

"A 2020. évi beszámoló és adóbevallás elkészítésekor a nyilvántartott értékvesztés még 0 volt"

Most akkor nulla volt, vagy 600 ezer volt az értékvesztés a 2020-as beszámolóban?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Bt.-beltag munkaviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Csalásból eredő kár könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Catering szolgáltatás adó és járulék vonzata

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs