hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Autót lízingel? Így tudja az adókat és a biztosítási díjakat elszámolni

  • adozona.hu

Sok vállalkozó dönt úgy, hogy a munkához szükséges személygépkocsit béréléssel biztosítja vállalkozása számára. Ennek egyik módja a lízing, ahogy ez olvasónk esetében nyílt végű pénzügyi lízing keretei között történt. A lízingdíj elszámolása általában nem okoz komoly fejtörést a cégeknél, de sokkal nehezebb kérdés a kapcsolódó költségek, mint a casco, gépjárműadó stb. elszámolása. Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: szeretném megkérdezni a következőket, mert konkrét választ még nem olvastam erről. Egyéni vállalkozó személygépkocsit bérel nyílt végű pénzügyi lízing keretében. Az egyértelmű, hogy a bevétel egy százalékát költségként elszámolhatja a lízingdíjból. Útnyilvántartást vezet, hivatali használatra elszámolja az üzemanyagot. Kérdésem a következő költségekre vonatkozik, amelyek az üzembentartót terhelik: kötelező biztosítás, casco, súlyadó, cégautóadó. A felsorolt költségekből mennyit lehet elszámolni? Esetleg ez történhet az éves hivatali célú használat arányában? Kérdés még a lízingdíj kamata. Miként számolhatom el költségként, mert gondolom az nincs benne az egy százalékban?

SZAKÉRTŐI VÁLASZ

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) költségelszámolási alapelve, hogy nem minősül elismert költségnek – ha törvény másként nem rendelkezik – a magánszemély személyes vagy családi szükségletét részben vagy egészben kielégítő termék, szolgáltatás megszerzésére fordított kiadás, vagy olyan vagyontárgy megszerzésére, fenntartására, üzemeltetésére, felújítására, karbantartására fordított kiadás, amely nem a jövedelemszerző tevékenységgel kapcsolatos, vagy – ha a törvény kivételt nem említ – akár részben is, a magánszemély személyes vagy családi szükségletének kielégítését célozza.

A nem saját tulajdonú személygépjármű költségelszámolására a törvény speciális kivételszabályt tartalmaz. (szja-törvény 11. sz. melléklet. III.)

A nem saját tulajdonú személygépkocsi üzemi célú használata esetén útnyilvántartás alapján elszámolható az üzemi használatra eső – a norma szerinti üzemanyag-mennyiség figyelembevételével számla, vagy a NAV által közzétett üzemanyagár alapulvételével megállapított üzemanyagköltség, valamint – a számla szerinti egyéb költség, amennyiben az a szerződés alapján a magánszemélyt terheli. Az egyéb költségeket nem nevesíti a törvény, idetartozhat a gépjárműadó, a kötelező biztosítás, a casco díja, a karbantartás, a felújítás, és a lízingdíj kamata is azaz minden, ami a járműhasználattal kapcsolatban felmerül.

A biztosítások elszámolásával kapcsolatosan az szja-törvény 11. számú mellékletének I. 9. pontja lehetőséget ad arra, hogy a bevétel, illetve az ehhez szükséges feltételek biztosítása érdekében kifizetett vagyon-, felelősség-, kockázati biztosítás díját az egyéni vállalkozó költségként elszámolja, de az előbbiekből következően nem saját tulajdonú gépjárműveknél csak üzemi célú használat arányában. A költségelszámolásra lehet következtetni az szja-törvény 10. mellékletének 9. és 10. pontjaiból is, mely szerint a káreseménnyel összefüggésben kapott felelősségbiztosítás alapján felvett összeget bevételként kell elszámolni, továbbá azon biztosítási szolgáltatás értékét is, amely esetében az arra jogosító biztosítási díjat az egyéni vállalkozó költségként elszámolta.

A magánszemély akkor mikor minősül a cégautóadó alanyának, ha – a tulajdonában lévő jármű után költséget számol el, – magyar rendszámú személygépkocsija után más számol el költséget, – a hatósági nyilvántartásban nem szereplő személygépkocsi után költséget számol el, – az általa pénzügyi lízingbe vett személygépkocsi után ő maga, vagy más költséget számol el. Mivel a cégautóadót kizárólag azért kell fizetni, mert a vállalkozó költséget számolt el, figyelemmel arra, hogy a 11. számú melléklet I. 17. pontja nevesíti is, a megfizetett cégautóadó költségként véleményem szerint teljes egészében elszámolható.

A lízingdíjhoz kapcsolódó kamat elszámolásáról nem rendelkezik az szja-törvény. Nyílt végű lízing kamata a hitelezési szolgáltatással összefüggésben merül fel. Abban az esetben, ha a lízingdíj kamatára tekinthetünk úgy, mint a vállalkozási tevékenységgel kapcsolatban felvett pénzintézeti hitelre (kölcsönre) kifizetett kamat, akkor az költségként az üzleti utakkal kapcsolatosan arányosan elszámolható. Ha a lízingszerződést a magánszemély nem vállalkozóként kötötte, akkor a kamatot nem lehet költségként elszámolni.

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózás külföldi munkaviszony mellett

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Családi kedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Repoharak helyes pénzügyi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs