28 találat a(z) casco cimkére

Casco Kérdés

Gépjármű bérbeadása Kérdés

Nyílt végű pénzügyi lízing személygépkocsi bekerülési értékének része Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nyílt végű pénzügyi lízinggel a könyveinkbe került személygépkocsi bekerülési értékét növelheti-e az első lízingdíj áfatartalmának 50 százaléka, amennyiben az áfalevonásra ezt az 50 százalékos hányadot alkalmazza cégünk. További kérdésem, hogy a bekerülési érték része lehet-e az aktiválásig kifizetett kötelező- és casco biztosítás összege is? Cégautóadó-fizetési kötelezettsége keletkezik-e cégünknek, s ha igen azt mikor kell első alkalommal fizetni?

Autót lízingel? Így tudja az adókat és a biztosítási díjakat elszámolni Cikk

Sok vállalkozó dönt úgy, hogy a munkához szükséges személygépkocsit béréléssel biztosítja vállalkozása számára. Ennek egyik módja a lízing, ahogy ez olvasónk esetében nyílt végű pénzügyi lízing keretei között történt. A lízingdíj elszámolása általában nem okoz komoly fejtörést a cégeknél, de sokkal nehezebb kérdés a kapcsolódó költségek, mint a casco, gépjárműadó stb. elszámolása. Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

A leghatározottabban cáfolja az MKFE a MABISZ állítását a kgfb díjakról Cikk

A haszongépjárművek kgfb-díjai hazánkban régiós viszonylatban is kirívóan magasak – áll az MKFE MTI-nek eljuttatott közleményében, amellyel az Egyesület Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője szavaira reagál.

E-kárbejelentő alkalmazás: nem csak a kötelező biztosításhoz jó Cikk

Az ingyenesen letölthető e-kárbejelentő alkalmazást a 2019. januári megjelenése óta több mint 220 ezren töltötték le, és már több mint 4200 kárbejelentés érkezett azon keresztül a biztosító társaságokhoz, valamint a Mabiszhoz – mondta el Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) kommunikációs vezetője vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Tíz százalékkal nőtt tavaly a casco átlagdíja Cikk

A teljes körű casco biztosítások éves átlagdíja 93 200 forint volt tavaly, ez tíz százalékos emelkedés 2017-hez viszonyítva – közölte a Netrisk.hu biztosítási alkuszcég az MTI-vel a saját adatbázisa alapján.

Casco önrész átvállalása munkavállalótól Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalatnak bérelt céges autói vannak, bizonyos személyek kapják, mindenki névre szólóan a pozíciójához. Csak egy munkavállaló jár az adott autóval. Ha valamelyik munkavállaló összetöri a céges autót, melyen olyan casco van, hogy 10 százalék a vállalt önerő, akkor ebben az esetben a cég kifizeti a 10 százalékot és nem követeli a munkavállalótól. Viszont a munkavállaló törte össze az bérelt gépjárművet, és nem kerül levonásra tőle az önrész, a cég átvállalja a kötelezettséget. Kérdés, ez esetben nem tekinthető-e egy burkolt juttatásnak (amit adózni kellene), hogy az önrészt a cég fizeti? Köszönettel

Cascós esemény és egyéb költségek, levonható áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018.04.01-én Szolnoki Béla szakértő nagyon pontosan megválaszolta a Cascós esemény könyvelését. Egy új ügyfelem kérésére teszem fel Önnek az áfa visszaigényelhetőségére vonatkozó kérdésem. Céges személygépkocsi esetén visszaigényelhető-e a javítás számláján lévő áfa értékének 50 százaléka? Kérem, írja meg, az összes egyéb költséget is, amelynek az áfája visszaigényelhető céges személyautó vonatkozásában.

Személygépkocsi-javítás kifizetése biztosítói térítés esetén Kérdés

Egy társaságunk tulajdonában lévő személygépkocsit káresemény miatt javíttatni kellett. A kárt nem a céges autó okozta. A cég nem rendelkezik a gépkocsira kötött CASCO biztosítással. A javító cég az áfa felének megfizetésére kötelezi a céget. A társaság nem vonhatja le a személyautó javításának áfáját, felét sem. Kérdésem, hogy ebben az esetben jogosan kéri-e akár az áfa felét a javító cég? Válaszát előre is köszönöm.

Cascós esemény könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy káresemény után casco terhére javított cégautó. Hogyan kell a kiállított számlát könyvelni, ha következőképpen néz ki: – casco önrész: 498 412 Ft – tulajdonos által fizetendő áfa 50 százaléka: 592 825 Ft. – biztosító által fizetendő: 4 485 708 Ft. Köszönettel!

Saját autó cascós szervizelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy autószerelő cég saját autóját baleset érte, amelyen van casco biztosítás. Milyen módon tudja a saját autó szervizelésének a költségeit elszámolni a biztosítóval? Számlát állít ki saját magának? És még érdekelne, hogy számvitelileg hogy tudja a cég ezt a költséget elszámolni? Köszönöm a segítséget.

Időszaki elszámolás – mellékszolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben kérném segítségét. Vállalkozás tehergépkocsit ad bérbe alvállalkozónak. A bérleti díjat havonta számlázza (fizetési határidő a hónap utolsó napja, egyben a teljesítés napja). A cég a negyedéves casco biztosítás díját is továbbhárítja. Jelen gyakorlat szerint – a tehergépkocsihoz hasonlóan – áfásan történik a továbbszámlázása, külön számlán, negyedévente. A teljesítés időpontja a casco biztosítás bizonylatán szereplő időszak első napja. Szerintem továbbszámlázáskor az időszaki elszámolás szabályai szerint a teljesítési időpont a számla kelte kellene, hogy legyen. Viszont, ha ezt mellékszolgáltatásnak tekintjük, akkor nem kellene-e a bérleti díjjal összhangban számlázni, hasonlóan az ingatlan-bérbeadás rezsiköltségéhez? Konkrét példa az lenne, hogy a 2017. november havi bérleti díjat november végén fogják számlázni, fizetési határidő, teljesítés időpontja: november 30. A casco, amelyet továbbszámláznak 2017. októbertől szól 2018. januárig terjedő időszakra. A casco bizonylatot 2017.11.18-án állította ki a biztosító. Az utolsó gondolatom az volt, hogy a 2017. novemberi időszak megjelölésével, a bérleti díjhoz hasonló számladátumokkal kellene továbbszámlázni vagy a bérleti díjjal együtt. Nem tudom, mi a helyes eljárás ilyen esetben, amikor a bérleti díj egy hónapra szól, a kapcsolódó biztosítás pedig negyedévre és előremutató időszakra. Esetleg minden hónapban számlázni kellene az arányos cascót a bérleti díjjal? Mi lesz a casco számla teljesítési időpontja? Egyben vagy külön számlázandó?

Szaporodnak a vadak az utakon. Feladatok ütközésnél Cikk

Az őszi hónapokban különösen megnő a vaddal történő autós ütközés veszélye, évente több ezer vadelütés történik a magyarországi utakon. A vadbalesetek elkerülése érdekében ilyenkor különösen fontos az elővigyázatosság, illetve ha mégis bekövetkezne a baleset, a casco-biztosítás, illetve a vadkár-kiegészítő biztosítás jelent segítséget – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Alig drágult a casco Cikk

Az első fél évben a személyautók átlagos casco-díja 77 600 forint volt, mindössze 2,1 százalékkal haladta meg a 2016 hasonló időszakában mért 76 000 forintos szintnél – közölte a Netrisk.hu az MTI-vel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vagyoni értékű jog használatának átengedése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close