hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Euróalapú szállásadás számlázása

  • adozona.hu

A booking.com-on keresztül kiadott ingatlan után euró alapon fizetett díjat milyen árfolyamon kell forintosítani? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: szállásadással foglalkozó vállalkozó vendége a booking.com-on keresztül foglal. A booking.com a szállásadó felé kiállítja a számlát a közvetítői díjról, a szállásadónak pedig a vendég felé kell a számlát kiállítani a szállás díjáról. Abban az esetben, ha a vendég a booking.com-on keresztül euró alapon fizeti a díjat, de ezt a számlakiállításnál forintosítani kell, akkor milyen összegről állítsa ki a szállásadó a számlát? Ez azért nem tisztázott, mert az árfolyam naponta változik. A teljesítés dátumának árfolyama a mérvadó? Ha igen, akkor mi a teljesítés dátuma?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (számviteli törvény) 72. §-ának előírásaiból az következik, hogy a teljesített szolgáltatások ellenértékéről a számlát a szerződésben meghatározott feltételek szerinti teljesítés alapján, a szerződés szerinti teljesítés időszakában kell kiállítani, a vevő által elismert, elfogadott értékben. Ez azt jelenti, hogy ha a szerződésben az ellenértéket forintban határozták meg, akkor azt forintban is kell számlázni méghozzá olyan összegben, amely szerződésben szerepel. A forintban számlázott összeget pedig forintban kell kiegyenlíteni.

Amennyiben a partner a forintban kiállított számlán szereplő ellenértéket euróban szeretné kifizetni, akkor ennek szabályos módja, hogy a számla is euróban tartalmazza az ellenértéket. Ehhez pedig az szükséges, hogy a számlát megalapozó szerződést módosítsák, abban az ellenértéket forint helyett euróban határozzák meg. Ezt követően sztornírozni kell a forint számlát és euróban kell azt kiállítani.

Ha esetenként mégis euróban egyenlítik ki a forintban kiállított számlát, és a szerződést, annak alapján a számlát nem igazítják hozzá a fizetés pénzneméhez, akkor annyi eurót kell kapnia az eladónak, amennyi ahhoz szükséges, hogy az euró eladásával a számlában szereplő forintértékhez hozzájuthasson (ez esetben az euró mennyisége a számlázott forintértéknek az eladó által választott hitelintézet euróvételi árfolyamával való osztásával határozható meg). Az eurót pedig a devizaszámlára kerülés napján érvényes – a vállalkozó által választott – árfolyamon kell nyilvántartásba venni a számviteli törvény 60. § (1) bekezdésében foglaltak szerint.

Ekkor a tranzakció eredményeként nyereség vagy veszteség keletkezhet.

Ez utóbbi megoldás is kezelhető számvitelileg, bár lényegében a számviteli, az adózási előírásokkal nem egyeztethető össze és valószínű nem felel meg az áfatörvény (az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény) követelményeinek, ha a vevő felé áfát fel kell számítani, ezért, ha rendszeresen van olyan vevő, aki/amely devizában kíván fizetni, akkor számukra devizában kell a számlát kiállítani.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalakulás

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close