hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Euróalapú szállásadás számlázása

  • adozona.hu

A booking.com-on keresztül kiadott ingatlan után euró alapon fizetett díjat milyen árfolyamon kell forintosítani? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: szállásadással foglalkozó vállalkozó vendége a booking.com-on keresztül foglal. A booking.com a szállásadó felé kiállítja a számlát a közvetítői díjról, a szállásadónak pedig a vendég felé kell a számlát kiállítani a szállás díjáról. Abban az esetben, ha a vendég a booking.com-on keresztül euró alapon fizeti a díjat, de ezt a számlakiállításnál forintosítani kell, akkor milyen összegről állítsa ki a szállásadó a számlát? Ez azért nem tisztázott, mert az árfolyam naponta változik. A teljesítés dátumának árfolyama a mérvadó? Ha igen, akkor mi a teljesítés dátuma?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (számviteli törvény) 72. §-ának előírásaiból az következik, hogy a teljesített szolgáltatások ellenértékéről a számlát a szerződésben meghatározott feltételek szerinti teljesítés alapján, a szerződés szerinti teljesítés időszakában kell kiállítani, a vevő által elismert, elfogadott értékben. Ez azt jelenti, hogy ha a szerződésben az ellenértéket forintban határozták meg, akkor azt forintban is kell számlázni méghozzá olyan összegben, amely szerződésben szerepel. A forintban számlázott összeget pedig forintban kell kiegyenlíteni.

Amennyiben a partner a forintban kiállított számlán szereplő ellenértéket euróban szeretné kifizetni, akkor ennek szabályos módja, hogy a számla is euróban tartalmazza az ellenértéket. Ehhez pedig az szükséges, hogy a számlát megalapozó szerződést módosítsák, abban az ellenértéket forint helyett euróban határozzák meg. Ezt követően sztornírozni kell a forint számlát és euróban kell azt kiállítani.

Ha esetenként mégis euróban egyenlítik ki a forintban kiállított számlát, és a szerződést, annak alapján a számlát nem igazítják hozzá a fizetés pénzneméhez, akkor annyi eurót kell kapnia az eladónak, amennyi ahhoz szükséges, hogy az euró eladásával a számlában szereplő forintértékhez hozzájuthasson (ez esetben az euró mennyisége a számlázott forintértéknek az eladó által választott hitelintézet euróvételi árfolyamával való osztásával határozható meg). Az eurót pedig a devizaszámlára kerülés napján érvényes – a vállalkozó által választott – árfolyamon kell nyilvántartásba venni a számviteli törvény 60. § (1) bekezdésében foglaltak szerint.

Ekkor a tranzakció eredményeként nyereség vagy veszteség keletkezhet.

Ez utóbbi megoldás is kezelhető számvitelileg, bár lényegében a számviteli, az adózási előírásokkal nem egyeztethető össze és valószínű nem felel meg az áfatörvény (az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény) követelményeinek, ha a vevő felé áfát fel kell számítani, ezért, ha rendszeresen van olyan vevő, aki/amely devizában kíván fizetni, akkor számukra devizában kell a számlát kiállítani.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvezető nem működő cégben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Osztalékelőleg előző év

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Import Angliából

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close