hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kötelezhető-e a munkavállaló saját mobiltelefonja leadására a munkahelyen?

  • adozona.hu
1

Kötelezheti-e a munkáltató a munkavállalót arra, hogy munkaidő kezdetén adja le saját mobiltelefonját, amelyet munkaidő végén kaphat csak vissza? Ez a korlátozás nem biztonsági, munkavédelmi okokra vezethető vissza, hanem ezzel a munkáltató a hatékonyságot kívánja növelni. Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: a munkáltató arra készül, hogy a telephelyén reggel a munkavállalókat kötelezi a telefonok leadására. Ezzel szeretné elkerülni, hogy a munkavállalók napközben – munkaidőben – munka helyett a telefonjaikat nyomogassák, magán telefonbeszélgetéseket folytassanak, közösségi médiát nézegessenek. Valószínűleg nem lesz megoldott, hogy ha egy kisgyermekes munkavállalót hívnak – például a gyermeke megbetegedése esetén –, hogy valaki ezeket a telefonokat felveszi, vagy legyen egy olyan telefonszám a cégben, amit meg lehet adni, és ilyen esetben a munkavállalónak üzenetet hagyni. Megteheti-e ezt a munkáltató? Milyen egyéb törvényes lehetőségei vannak a munkáltatónak ilyen helyzet kezelésére?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A kérdés megítélése nagyon nehéz és több körülménytől is függ. Jelen esetben szembe kerül egymással egyrészről a munkáltató azon joga, hogy a munkavállaló maradéktalanul eleget tegyen a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettségének, azaz egyik oldalon ott állnak a munkáltató gazdasági érdekei. Másrészről nem hagyható figyelmen kívül a munkavállaló tulajdonhoz és magánélethez való joga. A magánélet védelméről szóló 2018. évi LIII. törvény preambuluma szerint a magánélet, a családi élet, az otthon és a kapcsolattartás tiszteletben tartásához fűződő jog együttesen az ember veleszületett méltóságából ered, amely mindenkit megillet. Az Alaptörvény 6. cikk (1) bekezdése szerint mindenkinek joga van ahhoz, hogy magán- és családi életét, otthonát, kapcsolattartását és jó hírnevét tiszteletben tartsák.

Olvassa el az Adózóna „Állásidő, 6 havi munkaidőkeret – munkáltató fizetési kötelezettségei”, „Munkaszerződés módosítása: aktuális praktikus tanácsok” és „Munkahelyi diszkrimináció Covid-fertőzés miatt” című írását!

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 9. § (2) bekezdése szerint a munkavállaló személyiségi joga akkor korlátozható, ha a korlátozás a munkaviszony rendeltetésével közvetlenül összefüggő okból feltétlenül szükséges és a cél elérésével arányos. A személyiségi jog korlátozásának módjáról, feltételeiről és várható tartamáról, továbbá szükségességét és arányosságát alátámasztó körülményekről a munkavállalót előzetesen írásban tájékoztatni kell.

Megítélésem szerint a fentiek alapján a tervezett eljárás általában véve nem lenne jogszerű. A telefon elvétele nem feltétlenül szükséges, de aránytalan intézkedés is lenne, továbbá van enyhébb módszer is a cél eléréséhez. Az „általában véve” alatt azt értem, hogy előfordulhat kivételes helyzet is, de a kérdésben nem látom, hogy erről lenne szó (hiszen a cél, hogy munkaidőben munkát végezzenek a kollégák, nem például jól körülhatárolt munkabiztonsági ok).

A munkáltató tehát kénytelen más megoldást találni. Érdemes lenne egy szabályzatot alkotni a telefonhasználatról, ebben rögzítve, hogy annak használata milyen körben megengedett. Ezt követően pedig a kötelezettségszegő munkavállalót lehet szankcionálni. Ebből a célból javaslom a munkaszerződésben történő megállapodást az Mt. 56. § szerinti hátrányos jogkövetkezmények alkalmazásáról (pl. jutalomból, prémiumból való kizárás). A telefon munkahelyre történő behozatalának teljes tilalma pedig csak abban az esetben jöhet szóba, ha a munkáltató olyan, a jog által is méltányolható érdeket tud bizonyítani, amely más módon nem biztosítható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)
skorpio7skorpio

Tisztelt Cim!

71 éves vagyok, most szeretnék magán vállalkozást inditani, hogyan kezdjek hozzá, milyen feltételeknek kell megfelelnem?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyugdíj számítása ekhósnál

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállásdíj áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs