hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkahelyi diszkrimináció Covid-fertőzés miatt

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

A munkavállaló és a munkáltató között Covid-fertőzéssel összefüggésben számos vita előállhat. Ilyen vitás terület lehet például az, hogy a munkavállaló a betegségét mikor és hogyan jelezze, hogyan tartsa a munkáltatóval, illetve munkatársaival a kapcsolatot, illetve jogosult-e a táppénzes időszak vonatkozásában teljesítményfüggő juttatásokra. Ezeket a kérdéseket vizsgálta a Kúria friss döntése (BH2022.190.), melyet jelen cikkünkben mutatunk be.

Gyanakvás követte a koronavírus fertőzés bejelentését

A munkavállaló koronavírus-fertőzés tüneteit észlelte magán, ezért másnap nem ment dolgozni. A tünetekről telefonon értesítette a munkáltatói jogkör gyakorlóját, aki otthoni munkavégzést rendelt el számára és kérte, hogy végeztessen tesztet. A munkavállaló ezen kérésnek eleget is tett. A Covid-tesztje pozitív eredménnyel zárult, melyről haladéktalanul értesítette a munkáltatót.

Az értesítést követően a munkáltató fegyelmi eljárás megindításával fenyegette a munkavállalót, melyre azonban nem került sor. A munkáltató álláspontja szerint ugyanis a megbetegedésével összefüggésben felelőtlen volt, több helyen járt, ahol tudottan kapcsolatba került koronavírus-fertőzöttekkel.

Később a munkáltató a honlapján közleményt jelentetett meg arról, hogy egy munkatársuk megfertőzte a többieket koronavírussal. A tájékoztatásban a munkavállaló neve nem szerepelt. A közleményt a munkavállaló tiltakozása nyomán a megjelenés napján eltávolították a honlapról.

Végezetül a fertőzés a munkavállaló teljesítményértékelését is érintette. A munkáltató értékelése szerint a munkavállaló nem volt együttműködő, fertőzöttségéről tudott vagy tudnia kellett, így a munkatársait viselkedésével megfertőzte, a tünetek jelentkezése előtt felelőtlenül közösségbe járt. Teljesítményét ezért a megelőző évekhez képest alacsonyabban értékelték (58 százalék).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, melyben bemutatjuk, kihez fordult ezek után a munkavállaló, és történt-e hátrányos megkülönböztetés.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs