Trágárság a munkahelyen: mi fér bele, és mi nem a Kúria-döntések tükrében?

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Kollégák között nem példa nélküli egy-egy konfliktus, hevesebb szócsata. Probléma akkor adódhat, ha a nézeteltérés a trágárságig fajul, amikor a felek nem riadnak vissza a sértő kifejezések használatától sem. Következetes az ítélkezési gyakorlat abban, hogy egyetlen munkavállaló sem köteles eltűrni munkatársa agresszív viselkedését, sértő, durva beszédét (BH.2004.203.). Ugyanakkor kiemelt jelentősége van egyebek mellett annak, hogy milyen környezetben és milyen körülmények között, milyen indíték, milyen közlési stílus mellett hangzanak el az adott kifejezések.

A munkaviszony megszüntetése drasztikus szankciónak tűnhet, ugyanakkor a bírósági gyakorlatban számos példa, így a cikkünkben ismertetett első jogeset is igazolja, hogy a munkavállaló nemkívánatos magatartása a munkaviszony azonnali hatályú felmondását is megalapozhatja. A másodikként ismertetett eset pedig éppen a fokozatosság elvére biztatja a munkáltatót. Ilyen jellegű munkavállalói kötelezettségszegések esetén mindig javasolt az eset pontos kivizsgálása, az arányosság követelményének betartása. Itt sem kell írásbeli figyelmeztetésnek megelőznie a munkaviszony megszüntetését, de néha sokat segíthet. Érdemes továbbá a munkáltatónak a határokat élesen elkülönítő munkahelyi etikai szabályzatot alkotnia.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben két konkrét jogeseten keresztül mutatjuk be, mely esetben lehet felmondási indok a trágár beszéd, és mikor nem lehet arra hivatkozni.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Bölcsődei támogatás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Céltartalékképzés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Csökkentett energiadíj – mikrovállalkozás

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs