hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nem érdemes spórolni a szabadsággal, mert elveszhet jövőre

  • dr. Dudás Mária

Kapcsolódó jogszabályok


Az új Mt. legtöbb szakasza már hatályba lépett, azonban néhány rendelkezést majd csak 2013. január 1-jétől kell alkalmazni. A csúsztatott hatálybalépés indoka az, hogy az érintett területeken az arányosítási problémák jogalkalmazási nehézségeket okoznának, az átmeneti szabályok bonyolultabbá tették volna ezeket az egyébként sem egyszerű jogintézményeket - hangsúlyozta dr. Pál Lajos ügyvéd, munkajogi szakértő. Cikkünkben az átmenettel összefüggő lehetséges problémákról értekezünk, a hatályos Munka törvénykönyve tükrében.

2012. december 31- éig három törvény szabályozza a munkajogi kérdéseket: a július 1-jén hatályba lépett új Munka törvénykönyve (Mt.), mely mellett külön törvény tartalmazza az átmeneti szabályokat (Mth.), azonban év végéig alkalmazni kell még az 1992. évi XXII. törvény (régi Mt.) néhány rendelkezését is. Az átmeneti rendelkezések célja, hogy szabályozza azokat a kérdéseket, melyek a jogszabályváltozás következtében merültek fel, hogy megoldást találjon a folyamatban lévő ügyekre.

Az átmeneti rendelkezésekről szóló törvény a már kihirdetett, de akkor még hatályba nem lépett Mt-t több ponton módosította, elsősorban esztétikailag, illetve pontosította egyes rendelkezéseit (például. az új Mt. 65-67.§ -aitól az eredeti törvényszöveg szerint sem a felek megállapodásával, sem kollektív szerződéssel nem lehetett volna eltérni, a módosítás alapján azonban a munkavállaló javára igen; szigorították a köztulajdonú cégek alkalmazottaira vonatkozó szabályokat; bővült az atipikus munkavégzés lehetősége, a módosítás egyértelművé teszi, hogy rendkívüli munkavégzés esetén a munkavállalónak csak akkor jár szabadidő az 50 százalékos bérpótlék helyett, ha ezt munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek megállapodása előírja stb.). A fentiek mellett több kapcsolódó törvény is változik (például a munkaügyi ellenőrzésről, a munkavédelemről, a gazdasági társaságokról). Nézzük a részleteket!

Bérkompenzáció 2012 különszám – amit eddig nem tudott, vagy nem értett

Július 4-én jelent meg az Adózóna Bérkompenzáció 2012 különszáma, ami választ ad számos problémás kérdésre.  Az exkluzív különszámot kizárólag az Adózóna előfizetői kapják meg! A kiadványt digitális formátumban (pdf) kapja meg, amit a gépén elmenthet, majd kinyomtathat vagy másoknak továbbíthat.


Rendelje meg itt bármelyik Adózóna.hu csomagot, és a 365 napos teljes hozzáférés mellett megkapja a különszámot is. A kiadványt a befizetés beérkezése és feldolgozása után küldjük ki, ezért minél hamarabb befizeti a kiküldött csekket, annál hamarabb küldjük Önnek a Bárkompenzáció 2012 különszámot!

Ízelítő a tematikából:

- Ki jogosult bérkompenzációra?
- Mekkora béremelés szükséges a kompenzációhoz?
- A jogosulatlanul igénybevett kompenzáció következményei, szankciói.
- Speciális esetek: bérkompenzáció például munkakör-változás, évközi munkaviszony-kezdés/megszűnés, táppénz, betegszabadság idején.
- Kötelező-e alkalmazni az elvárt béremelést?
- Köztartozás mellett igénybe vehető-e szociális hozzájárulási adókedvezmény?
- Vonatkozik-e bármilyen feltétel az újonnan belépő foglalkoztatottak vérére?
- Családi kedvezmény figyelembe vehető-e a bérkompenzációnál?
- Végrehajtható-e és hogyan normarendezés az elvárt béremeléssel egy időben?

 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Koncertszervező helyi iparűzési adóalap

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Adószámos magánszemély

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Munkaviszony tanárnál

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1