hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Minimálbér vagy garantált bérminimum?

  • adozona.hu

Hogyan kell megállapítani, hogy minimálbér vagy garantált bérminimum jár az alkalmazottnak? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Egy biztonsági őröket foglalkoztató cég bérszámfejtéséhez kapcsolódóan merült fel: hogyan kell megállapítani, hogy adható-e minimárbér a biztonsági őröknek, vagy a bérminimumhoz kell igazodni. A kérdéshez tartozik, hogy az őrök közül van, akinek van biztonságiőr-vizsgája."

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A garantált bérminimumra az a munkavállaló jogosult, aki az alábbi két feltételnek együttesen megfelel:

» rendelkezik középiskolai végzettséggel vagy középfokú szakképzettséggel és

» az adott munkakör betöltéséhez szükséges a középiskolai végzettség vagy középfokú szakképzettség.

Elsődlegesen tehát azt kell megnézni, hogy jogszabály, kollektív szerződés vagy a munkáltató gyakorlata előír-e középfokú végzettséget, képesítést. 

Ezt követően kell ellenőrizni a végzettség meglétét. A személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvény, illetve annak végrehajtási rendelete [22/2006. BM rendelet] határozza meg, hogy személy- és vagyonőr tevékenység végzéséhez mely 4 képesítés fogadható el (ezek nem mindegyike felel meg a korábbi OKJ-megnevezéseknek: biztonsági őr, testőr, vagyonőr, biztonságszervező), illetve, hogy mely képesítéseket, végzettségeket tekintjük egyenértékűeknek. Ezeknek nem mindegyike minősül ráadásul középfokú végzettségnek.

A 2020. 02. 14. napjáig hatályos Országos Képzési Jegyzék általánosságban középfokú végzettséggel betölthető munkakörként nevesítette a személy- és vagyonőr munkakört. A hatályos OKJ-rendelet 1. §-a és 3. számú melléklete is egyértelműen ekként rendelkezik.

Mindezekből következően – álláspontom szerint – legalább a garantált bérminimumot meg kell fizetni a biztonsági őr részére.

Megjegyzem, ezen az órabéres konstrukció vagy a készenléti jelleg sem változtatna.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakképzési hozzájárulás 2020-ban

Pölöskei Pálné

adószakértő

Pénzbeli jutalom, díjazás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Új munkaviszony – belépő iratai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close