hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkáltató bosszúja – ez is joggal való visszaélés

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Mit kell bizonyítaniuk a feleknek diszkrimináció esetén? Milyen tipikus esetek, tévedések merülnek fel az egyenlő bánásmód követelményének megsértésekor? Az ítélkezési gyakorlatból hasznos tapasztalatok szűrhetőek le, így érdemes szemügyre venni.

A Kúria Joggyakorlat-elemző csoportja véleményt tett közzé az egyenlő bánásmód követelményével, valamint a joggal való visszaéléssel kapcsolatos igények érvényesítésével összefüggésben. Az alábbiakban a legfontosabb megállapításokat mutatjuk be.

Diszkrimináció esetén ezt kell a feleknek bizonyítaniuk

Az egyenlő bánásmód követelménye alkotmányos alapelv, mely valamennyi jogágban érvényesül, a munka törvénykönyve (Mt.) is hivatkozik rá.

Az alapelv sérelmének konkrét fajtáit azonban nem az Mt.-ben, hanem az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség biztosításáról szóló 2003. évi CXXV. tv.-ben (Ebktv.) találjuk.

Leggyakoribb fajtája a közvetlen hátrányos megkülönböztetés, mely akkor valósul meg, ha valakit valamely védett tulajdonsága okán részesítenek kedvezőtlenebb helyzetben, mint más, védett tulajdonsággal nem rendelkező, összehasonlítható helyzetben lévő személyt. Erre példa az, ha valakit életkora miatt nem vesznek fel egy állásra.

Fontos, hogy amennyiben a keresetlevélben diszkriminációra hivatkozunk, meg kell pontosan jelölnünk azt is, hogy az Ebktv. 8. §-a szerint melyik védett tulajdonságunkra hivatkozunk. E körben pedig kerüljük a (t) pontban megjelölt "egyéb helyzet"-et mint védett tulajdonságot, mert azt ritkán fogadja el a bíróság.

A munkavállaló számára elegendő, ha a jogsérelmét (például munkaviszony megszüntetése), valamint a védett tulajdonságát alátámasztja, s meghatározza az összehasonlítható csoportot is, az ok-okozati összefüggés bizonyítása nem az ő feladata.

A munkáltatókra pedig a hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatos eljárásban kimentési bizonyítás hárul, ennek keretében azt kell bizonyítaniuk, hogy az intézkedést a munka jellege vagy természete indokolta. Az életkori példánál maradva arra hivatkozhatnak, hogy az érintett nem rendelkezett nyelvtudássa vagy megfelelő, releváns szakmai tapasztalattal.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket a hátrányos megkülönböztetésre és a joggal való visszaélésre vonatkozó joggyakorlat részleteinek megismeréséhez!

A teljes cikkhez előfizetőink illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Be kell-e zárni?

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close