hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felmondás esetén csökken a kifizetett járandóság

  • Viszló László

A július 1-jén hatályba lépő új Munka törvénykönyve szisztematikusan törekszik a munkavállalókat megillető járandóságok csökkentésére. Ez nem csak a munka díjazására, hanem a munkaviszony felmondással történő megszüntetése esetén kifizetendő juttatások mértékére is igaz. Nézzük a részleteket.

A jelenlegi jogi szabályozás rendes felmondás esetén nem tesz különbséget aközött, hogy a felmondás oka a munkáltató működésében rejlő ok, vagy a munkavállaló munkavégzésével kapcsolatos problémákra vezethető vissza. Ezekben az esetekben a felmondási idő mértéke és a végkielégítés összege ugyanaz.
Az új szabályozás -- átvéve a közalkalmazottakra vonatkozó megszorító rendelkezéseket -- megfosztja a végkielégítésétől azt a munkavállalót, akinek a munkaviszonyát azért szüntették meg, mert a munkaviszonnyal összefüggő magatartása vagy képessége miatt nincs lehetőség a továbbfoglalkoztatására. Ez azt jelenti, hogy a munkavégzésének minőségével kapcsolatosan súlyos kifogások merültek fel, illetve nem rendelkezik azokkal a képességekkel, ami az adott munkakör betöltéséhez szükséges.A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Villamosenergia-kereskedő – adók

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Gépkocsijavítás fél áfa

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs