hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Júliustól új szabályok diákmunkánál

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Több munkáltató iskolaszövetkezet útján alkalmaz nyári munkára diákokat. A 2012. július 1-jétől hatályos új munka törvénykönyve külön fejezetben szól az iskolaszövetkezet és tagja közötti munkaviszonyról. Mielőtt 2012. július 1-jétől hatályos, iskolaszövetkezet keretében történő foglalkoztatást megismernénk, röviden ismertetjük a 18 év alatti diákok munkavállalásainak szabályait.

A munka törvénykönyve alapján munkavállaló az lehet, aki a 16-ik életévét betöltötte. A 16 év alatti gyermekek a gyámhatóság engedélyével lehetnek munkavállalók, de csak jogszabályban meghatározott kulturális, művészeti, sport-, hirdetési tevékenységet végezhetnek. Ettől eltérő szabály vonatkozik a tanulókra, ugyanis az iskolai szünet alatt már a 15-ik életévét betöltött tanuló is lehet munkavállaló, de csak akkor, ha nappali rendszerű képzés keretében tanul.
18 év alatti diák alkalmazásakor -- mivel fejlődésben lévő gyermekről van szó -- figyelembe kell venni a testi fejlettségét, azaz csak olyan munkára lehet alkalmazni, amely testi alkatára, fejlettségére tekintettel semmilyen hátrányos következményekkel nem jár.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Import láncügylet az Egyesült Királyságból?

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Egyéni vállalkozó foglalkoztatása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs