hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Erre ügyeljünk új munkavállaló felvételekor!

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A vállalkozások munkajogi megfelelését vizsgálva olyan problémák tárhatóak fel, melyeket érdemes már a munkaszerződés megkötésének pillanatában kezelni. Az alábbiakban ezen javaslatainkat mutatjuk be.

A munkaszerződés inkább rövid legyen, és ne tartalmazzon felesleges elemeket!

Számos vállalkozás nem jogász által készített minta munkaszerződéseket használ. Ezek jellemzően nem követik a jogszabályi változásokat, illetve olyan kérdéseket is szabályoznak, melyeket nem lenne szükséges. Ez pedig azért problémás, mert ezzel a munkáltatók a saját kezüket kötik meg. Amit ugyanis a munkáltató munkaszerződés keretében szabályoz, az később csak közös megegyezéssel módosítható.

A munkaszerződésben a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 45. §-a alapján a feleknek a munkavállaló alapbérében és munkakörében kell csupán megállapodniuk. Ezek hiányában a munkaviszony érvényesen létre sem jön.

A munkaviszony tartamát is célszerű a munkaszerződésben meghatározni. Ennek hiányában a munkaviszony határozatlan időre jön létre. Ha pedig a felek a munkavégzés helyében nem állapodnak meg, úgy munkahelynek azt a helyet kell tekinteni, ahol munkáját szokás szerint végzi.

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "Ezek a munkajogi kedvezmények járnak a kisgyermekes munkavállalóknak", "Dolgozók másodállásban – mutatjuk a szabályokat", valamint "Mire jó, mikor és hogyan kérhető a munkavállalói biztosíték?" című írásait is, vagy rendelje meg a HVG Munkajog 2021 különszámát kiadói kedvezménnyel!

A munkaviszony – eltérő megállapodás hiányában – általános teljes napi munkaidőben történő foglalkoztatásra jön létre.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mit nem tanácsos és mit érdemes szabályozni a munkaszerződésben!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bevétel

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékelőleg után fizetendő szocho

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs