hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megjelent a HVG Munkajog 2021 különszám

  • adozona.hu

A HVG szakértői tizenöt fejezetben összegzik a munkajog szabályait, az általános rendelkezésektől kezdve a munkaviszony létesítésén, díjazásán át annak megszüntetéséig. Külön fejezet szól az atipikus munkaviszonyokról, a munkaügyi vitákról és a munkavédelmi kötelezettségekről. A veszélyhelyzetre vonatkozó kommentárokat – a könnyebb követhetőség érdekében – színalányomással emeltük ki.

Legutóbbi munkajogi különszámunk megjelenése óta sem szűnt meg a COVID–19-okozta világjárvány és a veszélyhelyzeti jogrend. Ebből adódóan számtalan további előírás, iránymutatás született, leginkább kormányrendeleti, de egyéb hatósági formában is. Ezek egyike a foglalkozási megbetegedésként bekövetkező koronavírus-fertőzés esetén 100 százalékos táppénzt lehetővé tevő rendelkezés, illetve a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság április 1-jén kelt tájékoztatója, mely azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy a munkáltató jogosult-e kezelni a munkavállalók védettségi adatait.

A HVG Munkajog 2021 különszámot itt rendelheti meg.

Mindeközben nem pihent az Országgyűlés sem, 2021. január 1-jétől megszűnt az Egyenlő Bánásmód Hatóság (feladatait az alapvető jogok biztosa vette át), és lezajlottak az egészségügyi és kulturális szféra jogviszony-átalakításai.

A 2020. évi LVIII. törvény 2020. június 6. óta lehetővé teszi, hogy az állami foglalkoztatási szervként eljáró Békés Megyei Kormányhivatal munkáltatói kérelem alapján – új munkahelyteremtő beruházás esetén, nemzetgazdasági érdekből – legfeljebb 24 havi munkaidőkeret vagy elszámolási időszak alkalmazását engedélyezze. Az Alkotmánybíróság ugyanakkor a munkaidőkeret egyes szabályait alaptörvény-ellenesnek találta, ezeket rövid határidőn belül rendbe kell raknia az Országgyűlésnek.

Néhány ponton módosult a munka törvénykönyve, új előírás például, hogy 2020. szeptember 1-jétől az örökbefogadás előkészítése céljára évente legfeljebb tíz munkanapra a dolgozó mentesül rendelkezésreállási kötelessége alól. Az elmúlt egy évben több ízben változtak a munkaerő-kölcsönzés feltételei is.

A lapzárta után bekövetkező esetleges jogszabály-módosításokat a www.adozona.hu weboldalon érdemes figyelemmel kísérni. Portálunk szakértőinek több tucat olvasói kérdésre adott válaszai mostani kiadványunkban is megtalálhatóak.

A munkajogi viták elkerüléséhez a HVG-ORAC és az általa megbízott ügyvédi iroda szakértelmével készített szerződésmintákkal és a bíróságokat, a Kúriát megjárt számos jogeset közlésével adunk segítséget.

Rendelje meg a HVG Munkajog 2021 különszámot kiadói kedvezménnyel itt!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett kiválás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Kiskereskedelmi adó

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Ügyvezető költségelszámolása

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close