hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megjelent a HVG Munkajog 2021 különszám

  • adozona.hu

A HVG szakértői tizenöt fejezetben összegzik a munkajog szabályait, az általános rendelkezésektől kezdve a munkaviszony létesítésén, díjazásán át annak megszüntetéséig. Külön fejezet szól az atipikus munkaviszonyokról, a munkaügyi vitákról és a munkavédelmi kötelezettségekről. A veszélyhelyzetre vonatkozó kommentárokat – a könnyebb követhetőség érdekében – színalányomással emeltük ki.

Legutóbbi munkajogi különszámunk megjelenése óta sem szűnt meg a COVID–19-okozta világjárvány és a veszélyhelyzeti jogrend. Ebből adódóan számtalan további előírás, iránymutatás született, leginkább kormányrendeleti, de egyéb hatósági formában is. Ezek egyike a foglalkozási megbetegedésként bekövetkező koronavírus-fertőzés esetén 100 százalékos táppénzt lehetővé tevő rendelkezés, illetve a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság április 1-jén kelt tájékoztatója, mely azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy a munkáltató jogosult-e kezelni a munkavállalók védettségi adatait.

A HVG Munkajog 2021 különszámot itt rendelheti meg.

Mindeközben nem pihent az Országgyűlés sem, 2021. január 1-jétől megszűnt az Egyenlő Bánásmód Hatóság (feladatait az alapvető jogok biztosa vette át), és lezajlottak az egészségügyi és kulturális szféra jogviszony-átalakításai.

A 2020. évi LVIII. törvény 2020. június 6. óta lehetővé teszi, hogy az állami foglalkoztatási szervként eljáró Békés Megyei Kormányhivatal munkáltatói kérelem alapján – új munkahelyteremtő beruházás esetén, nemzetgazdasági érdekből – legfeljebb 24 havi munkaidőkeret vagy elszámolási időszak alkalmazását engedélyezze. Az Alkotmánybíróság ugyanakkor a munkaidőkeret egyes szabályait alaptörvény-ellenesnek találta, ezeket rövid határidőn belül rendbe kell raknia az Országgyűlésnek.

Néhány ponton módosult a munka törvénykönyve, új előírás például, hogy 2020. szeptember 1-jétől az örökbefogadás előkészítése céljára évente legfeljebb tíz munkanapra a dolgozó mentesül rendelkezésreállási kötelessége alól. Az elmúlt egy évben több ízben változtak a munkaerő-kölcsönzés feltételei is.

A lapzárta után bekövetkező esetleges jogszabály-módosításokat a www.adozona.hu weboldalon érdemes figyelemmel kísérni. Portálunk szakértőinek több tucat olvasói kérdésre adott válaszai mostani kiadványunkban is megtalálhatóak.

A munkajogi viták elkerüléséhez a HVG-ORAC és az általa megbízott ügyvédi iroda szakértelmével készített szerződésmintákkal és a bíróságokat, a Kúriát megjárt számos jogeset közlésével adunk segítséget.

Rendelje meg a HVG Munkajog 2021 különszámot kiadói kedvezménnyel itt!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakképzési hozzájárulás 2020-ban

Pölöskei Pálné

adószakértő

Pénzbeli jutalom, díjazás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Új munkaviszony – belépő iratai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close