Mire jó, mikor és hogyan kérhető a munkavállalói biztosíték?

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Bár közel tíz éve van rá lehetőség, a gyakorlatban eddig nem terjedt el széles körben a munkavállalói biztosíték. Lényege, hogy a felek megállapodása alapján a munkavállaló átad legfeljebb egyhavi alapbérének megfelelő összeget a munkáltatónak, aki ezt elkülönített számlán kezeli, és kizárólag kártérítési igényének kielégítésére használhatja fel, a munkabérből történő levonás szabályai szerint.

Tipikusan érintett munkakörök a pénztáros, a bérleteket, utalványokat kezelő dolgozó, de belső ellenőrrel is érvényesen köthető ilyen megállapodás. A szabályozás célja a káresemények megelőzése érdekében a szokásosnál is nagyobb odafigyeléssel történő munkavégzésre ösztönzés, a munkavállalói felelősségérzet növelése.

Az érintett munkakörök

A felek közötti megállapodás a munkaszerződésbe foglaltan, de külön szerződésben is érvényes, az megköthető a munkaviszony létesítésekor vagy annak fennállása alatt is. Egy a lényeg: csak meghatározott munkakörben foglalkoztatott munkavállalóval köthető meg, olyan dolgozóval, aki a munkaköre ellátása során más munkavállalótól vagy harmadik személytől pénzt, más értéket (értékpapírt, értéktárgyat) vesz át, vagy részükre ilyen kifizetést, átadást teljesít, illetve ezek teljesítését közvetlenül ellenőrzi.

A fentiekből következik, hogy amennyiben a munkavállaló eseti jelleggel vesz át pénzt, arra nézve érvényesen nem köthető ki biztosíték fizetése, azaz fontos fogalmi elem a rendszeresség. Ehhez hasonlóan, ha a dolgozó a pénzt csak őrzi, szintén nem köthető megállapodás. A biztosíték nyújtása ugyanis a munkavállaló által pénzösszeg átadásával történik, készpénzben vagy utalással történő teljesítéssel.

Ha részletesebben tájékozódna munkajogi témában, olvassa el az Adózóna "Felmondás védett korú munkavállalónak" vagy "A munkabérfizetés szabályai: mutatjuk a tévedési lehetőségeket" című írását is, illetve rendelje meg a HVG Munkajog 2021 különszámát kiadói kedvezménnyel!

Mi a helyzet akkor, ha megváltozik a munkakör vagy megszűnik a munkaviszony? Ebben az esetben a munkáltató köteles a biztosíték jegybanki alapkamattal növelt összegét haladéktalanul visszafizetni a munkavállalónak.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megismerje a biztosíték összegére és kezelésére vonatkozó előírásokat!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyszemélyes kft. ügyvezető jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Áfakérdés

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Kivaalap

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close