hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Dolgozók másodállásban – mutatjuk a szabályokat

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

A munka törvénykönyve (Mt.) a másodállás vagy mellékállás fogalmát nem ismeri. Azt azonban nem tiltja, hogy egy munkavállalónak párhuzamosan több jogviszonya álljon fenn, egyetlen kivétellel: érvénytelen az egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára irányuló munkaszerződés, ha annak megkötése időpontjában a felek között munkaviszony áll fenn. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ne okozhatna problémát: fokozottan felmerülhet a munkáltató jogos gazdasági érdekeinek sérelme, de az alkalmazott nagyfokú leterheltsége befolyásolhatja a mindennapi munkavégzést is.

Az Mt. általános magatartási követelményei szerint a felek kötelesek egymást minden olyan tényről, adatról, körülményről vagy ezek változásáról tájékoztatni, amely a munkaviszony létesítése, valamint a törvényben meghatározott jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése szempontjából lényeges. Ilyen például, ha a munkavállaló nyugdíjas lesz, megváltozik a lakcíme, de ide tartozik egy újabb munkaviszony vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony létesítésének szándéka is. A tájékoztatást olyan időben és módon kell megtenni, hogy az lehetővé tegye a munkáltató ezzel kapcsolatos jogainak gyakorlását.

A munkavállalónak az újabb jogviszony létesítését megelőzően meg kell néznie a munkaszerződését. Ha ebben a felek kizárták ezen lehetőséget, vagy a munkáltató jóváhagyásához kötötték, a dolgozó köteles betartani a munkaszerződésben rögzített szabályokat.

Mindemellett meg kell vizsgálni a munkáltatónál hatályos kollektív szerződést, illetve az összeférhetetlenségről rendelkező belső szabályzatait is. Ha ezekben nincs tiltás vagy korlátozás, a tájékoztatási kötelezettség abban az esetben is terheli a munkavállalót. Lényeges azonban, hogy ez nem jelent engedélykérési kötelezettséget.

Munkajogi témában olvassa el az Adózóna "Mire jó, mikor és hogyan kérhető a munkavállalói biztosíték?", "A szabadságkiadás szabályainak alkalmazása veszélyhelyzetben", valamint "A munkabérfizetés szabályai: mutatjuk a tévedési lehetőségeket" című írását is, vagy rendelje meg a HVG Munkajog 2021 különszámát kiadói kedvezménnyel!

A munkavállaló köteles a munkáltató által előírt helyen és időben munkára képes állapotban megjelenni, munkaideje alatt – munkavégzés céljából, munkára képes állapotban – a munkáltató rendelkezésére állni, munkáját személyesen, az általában elvárható szakértelemmel és gondossággal, a munkájára vonatkozó szabályok, előírások, utasítások és szokások szerint végezni. Ha ennek eleget tud tenni, a munkáltató erre hivatkozással jogszerűen nem tagadhatja meg az újabb munkaviszony létesítését. Tény ugyanakkor, hogy ez előre nem mindig látható, így majd menet közben derül ki, hogy a munkavállaló fáradt, rendszeresen késik, igazolatlanul van távol. Ezek abban az esetben is megalapozhatják a jogszerű felmondást vagy akár az azonnali hatályú felmondást, ha egyébként a munkáltató nem tiltakozott az új jogviszony létesítése ellen.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen okokból tagadhatja meg a munkáltató a hozzájárulást, melyek a vezető állású és a fiatal munkavállalókra vonatkozó eltérő szabályok, valamint, hogy vonatkoznak-e az előírások a munkaviszony mellett létesítendő egyéb jogviszonyokra (például megbízás, vállalkozás) is!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térítésmentesen kapott termék

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Átalányadózás év közbeni kezdéssel

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close