hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezek a munkajogi kedvezmények járnak a kisgyermekes munkavállalóknak

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

A gyermekvállalás támogatásával összefüggésben fontos látni, hogy a munkaerőpiacon milyen feltételekkel vehetnek részt a kisgyermekes munkavállalók. Erre tekintettel összefoglaltuk a legfontosabb munka- és pihenőidő szabályokat.

A gyermek fogalma a törvény szerint

Elsőnek azt szükséges megvizsgálni, hogy kik vehetik igénybe a törvényben meghatározott kedvezményeket. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 294. § (1) c) pontja alapján a gyermek a családok támogatására vonatkozó szabályok szerinti saját háztartásban nevelt vagy gondozott gyermek. A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény 4. § (k) pontja alapján saját háztartásban nevelt, gondozott gyermek az a gyermek, aki a 7. § (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott személlyel életvitelszerűen együtt él és annak gondozásából rendszeres jelleggel legfeljebb csak napközbeni időszakra kerül ki. Fogyatékos gyermeknek pedig az a gyermek minősül, akire tekintettel a családok támogatásáról szóló törvény szerinti magasabb összegű családi pótlék került megállapításra.

Olvassa el az Adózóna „A szabadság kiadásának és visszavonásának szabályairól”, „A munkaidőkeret alkalmazásának szabályai és előnyei” és „Akár rosszabb munkafeltételekkel is átvehetőek a dolgozók” című írását!

Részmunkaidő mint alanyi jog

Az Mt. 61. §-a alapján a munkáltató a munkakörök megjelölésével köteles tájékoztatni a munkavállalókat a teljes vagy részmunkaidős, a távmunkavégzésre irányuló valamint a határozatlan idejű munkaviszony keretében történő foglalkoztatás lehetőségéről. A munkavállaló munkaszerződés módosítására irányuló ajánlatára a munkáltató tizenöt napon belül írásban köteles nyilatkozni.

A munkáltató a munkavállaló ajánlatára a gyermek négyéves koráig – három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetén a gyermek hatéves koráig – azonban köteles a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani abban az esetben is, amennyiben ez a munkáltató számára ez gyakorlati akadályokba ütközik (például az adott munkakör nem látható el megfelelően részmunkaidőben). Ez tehát egy fontos munkavállalókat megillető alanyi jog.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja milyen szabályok vonatkoznak a munkaidőkorlátokra; a pótszabadság és apai pótszabadság kiadására; illetve a fizetés nélküli szabadságra!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs