hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megjelent az MNB költségvetési jelentése

  • adozona.hu

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) november 15-én publikált költségvetési jelentésének célja, hogy a Költségvetési Tanács októberi ülésének szerkesztett háttéranyagaként bemutassa a 2022. évi államháztartási folyamatokat, valamint a 2023. évi költségvetés várható alakulását az első nyolc hónapban rendelkezésre álló költségvetési adatok és az MNB szeptemberi inflációs jelentéséhez készült előrejelzése alapján. Mindezek figyelembevételével az MNB értékeli a költségvetési egyenlegre és az államadósságra vonatkozó nemzeti és európai uniós szabályoknak történő 2022. évi tényleges, valamint 2023. évi várható megfelelést – írja honlapján az MNB.

A magyar államháztartás hiánya a koronavírus-válság időszakában jelentősen megnőtt. A költségvetési hiány az elmúlt években csökken, a deficit azonban rendre a célok fölött alakult. A tavalyi évben az államháztartás hiánya a GDP 6,2 százaléka volt, az idei évben pedig az MNB prognózisa szerint a megemelt kormányzati várakozással összhangban a GDP 5,2 százalékára mérséklődhet a deficit. A kiadások szoros kontrollja azonban az új hiánycél mellett is szükséges az év hátralevő hónapjaiban.

A magas infláció mind bevételi, mind kiadási oldalon egyre jelentősebb terhet ró az államháztartásra. Az infláció gyors emelkedése 2023-ban a reálbérek csökkenése következtében jelentősen visszavetette a fogyasztást, és így negatívan hatott a fogyasztási, forgalmiadó-bevételekre. Ezzel egyidejűleg a kiadások is emelkedtek az infláció hatására, ugyanis a költségvetési kiadások között több (a nyugdíjak és a kamatkiadások egy része) közvetlenül hozzá van kapcsolva az inflációhoz. Az állam kamatkiadásai a GDP 2,8 százalékáról 3,9 százalékra emelkedhetnek idén, és a növekmény fele a közvetlenül az inflációhoz kötött kamatozású állampapírokból ered.

Az államadósság-ráta csökkenése az MNB előrejelzése szerint tovább folytatódik, amivel teljesül az Alaptörvény és a stabilitási törvény által előírt adósságszabály is. A GDP-arányos bruttó államadósság a 2021. év végi 76,7 százalékról 2,8 százalékponttal 73,9 százalékra mérséklődött 2022 végére. Az MNB előrejelzése szerint idén folytatódik a GDP-arányos bruttó államadósság csökkenése, és 2023 végére 71 százalékra mérséklődhet az adósságráta. A 2023. évi költségvetési folyamatok a releváns mentesítési záradékok mellett várhatóan összhangban lesznek a deficitre és az államadóságra vonatkozó hazai és nemzetközi előírásokkal is – olvasható az mnb.hu-n.

A jelentést ITT találja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfa levonhatóságának elévülése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31