1094 találat a(z) MNB cimkére

A kriptopiac kockázataira figyelmeztet az MNB Cikk

A kriptopiaci szereplők – szolgáltatók, kereskedési platformok – által működtetett ökoszisztéma jelenleg még felügyelet, garanciális és kárviselési szabályok nélkül működik itthon. Alapvető fontosságú ezért, hogy a fogyasztók előzetesen tájékozódjanak arról: pontosan milyen kockázatai vannak az általuk igénybe veendő kriptoeszközöknek (például a Bitcoinnak), illetve kriptotőzsdéknek (például a Binance-nek). Az MNB eközben felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére – olvasható a jegybank portálján.

Az átutalásokkal kapcsolatos kibercsalások volumene csökkent, a kártyás visszaéléseké nőtt Cikk

2023. negyedik negyedévében jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma, k az ezzel okozott károk összege, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt. Eredményeket hozott a KiberPajzs együttműködés és banki visszaélésszűrő rendszerek fejlesztése. Nem lehet azonban hátradőlni, további erőfeszítésekre van szükség, mert egyetlen visszaélés is sok. A KiberPajzs program intézményei ezért 2027-ig meghosszabbították együttműködésüket, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pedig felhívta a bankok figyelmét: honlapjaikon is mutassák be az ügyfeleknek a védekezés módjait, olvasható az MNB honlapján.

Fizetési kérelem, azonnali fizetés: új MNB-előírás lépett hatályba április 1-jétől Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által előírt új szabályozásnak köszönhetően 2024. április 1-jétől minden hazai fogyasztónak és vállalkozásnak lehetősége van fizetési kérelem elfogadásával és arra válaszul azonnali fizetés kezdeményezésével teljesíteni fizetési tranzakcióit. A fizetési kérelem szolgáltatás számos fizetési helyzetben, mint például számlafizetéseknél, internetes vagy fizikai boltban történő vásárlásoknál is használható, így egy újabb lehetőséget biztosít az elektronikus fizetések, ezen belül is az azonnali fizetés használatára. A fizetési kérelemmel indított átutalások a vásárlók számára törvényileg biztosítottan minden esetben ingyenesek, míg a számlakibocsátók, kereskedők számára a jelenlegi megoldásoknál olcsóbb, kényelmesebb elektronikus fizetési alternatívát jelenthetnek – írja honlapján az MNB.

30 millió forintos piacfelügyeleti bírság a Timberland Finance magyarországi fióktelepének Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 30 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Timberland Finance International GmbH & Co. KG magyarországi fióktelepére jogosulatlan függő ügynöki tevékenység miatt. A társaság fióktelepe kötvények jegyzését segítette elő hazai ügyfelek részére anélkül, hogy tevékenységét a jegybank előzetesen nyilvántartásba vette volna – olvasható az MNB honlapján.

Együttműködési megállapodást írt alá az MNB és a kínai NFRA Cikk

Közös pénzügyi felügyeleti együttműködésről kötött megállapodást a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kínai National Financial Regulatory Administration (NFRA). A közös munka kiterjed többek között a hatóságok közötti információmegosztásra, kölcsönös segítségnyújtásra és hatékony együttműködésre a pénzügyi felügyelet és a fogyasztóvédelem területén. A megállapodást az MNB felügyeleti és fogyasztóvédelmi alelnöke írta alá, aki a China Development Forum-on is felszólalt.

Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok is érkeznek a jövő héten Cikk

A jövő héten a Pénzügyminisztérium közzéteszi az államháztartás február végi részletes adatait, a jegybank kamatdöntő ülést tart, a statisztikai hivatal pedig egyebek mellett a foglalkoztatás és munkanélküliség februári helyzetéről közöl adatokat – tájékoztatott az MTI.

Kivezetik a betéti kamatsapkát áprilistól Cikk

2024. április 1-jétől kivezetik a betéti kamatsapkát – hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Egy új adatkör bevonásával pontosíthatók a klímakockázati elemzések Cikk

A klímaváltozással, abból eredő pénzügyi kockázatok elemzésével kapcsolatos tanulmányok kihagyhatatlan része az adathiányból eredő nehézségek felhánytorgatása. Minden ilyen értekezésnél felmerülhet bennünk, hogy nincs-e több elérhető adat elemzéseink pontosítására? Jelen esetben a vállalatok egyedi üvegházhatásúgáz-kibocsátásáról van szó (továbbiakban ÜHG-kibocsátás), amit a hasznos javak termelése során melléktermékként előállítanak. Ennek kiszámítására egyre több nagyvállalat tesz kísérletet, azonban a számítási módszertan még nem egységesített, valamint ezek adatbázisba való gyűjtése sem megoldott – írja tanulmányában Ritter Renátó, a Magyar Nemzeti Bank Fenntartható pénzügyek főosztályának elemzője az mnb.hu-n.

160 milliós MNB-bírság jogosulatlan pénzkölcsönnyújtás miatt Cikk

Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) vizsgálata nyomán összesen 160 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a budapesti székhelyű Car Service Partner Kft.-re és a prágai székhelyű Car Service Partner s.r.o.-ra jogosulatlan pénzkölcsönnyújtási tevékenység miatt, és végleg megtiltotta, hogy Magyarországon jogosulatlanul, üzletszerűen pénzkölcsönt nyújtsanak, olvasható az MNB honlapján.

Bizalmi vagyonkezelői ügyben bírságolta az MNB az MBH-t Cikk

Az MNB a bizalmi vagyonkezelő ügyfelek banki átvilágítását és az ehhez kötődő monitoringtevékenységet áttekintő témavizsgálata nyomán 10 millió forint bírságot szabott ki az MBH Bankra, míg az Erste Bankot figyelmeztetésben részesítette. Az intézkedések nem befolyásolják a hitelintézetek megbízható működését, de kijavításukra szükség van.

A nyugdíjpénztárak kiugró hozamot értek el tavaly Cikk

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tavaly mintegy 21 százalékos nettó átlaghozamot értek el – közölte szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Hiányosságokat tárt el az MNB: 14 millió forintos bírságot kapott a biztosító Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 14 millió forint felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-re a terméknyilvántartási, kiszervezési, tartalékszámítási, IT-biztonsági, megfelelőségi, kockázatkezelési, a biztosítási szerződések tartalmi elemeit érintő, termékfelügyeleti, ügyféltájékoztatási és panaszkezelési hiányosságok miatt. A feltárt problémák nem veszélyeztetik a biztosító megbízható működését.

10 millió forint bírság – az Equilor továbbra sem tesz eleget az előírásoknak Cikk

Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat. A felügyelet ismételten feltárta, hogy a társaság befektetési tanácsadását több esetben alkalmassági teszt, illetve a szolgáltatás végzését megalapozó szerződés nélkül nyújtotta, továbbá egyes esetekben olyan pénzügyi eszközöket ajánlott az ügyfelek részére, amelyek nem alkalmasak azok számára.

Betétgyűjtésbe kezdett a Revolut Cikk

Aktív betétgyűjtésbe kezdett a litvániai székhelyű, itthon határon átnyúló szolgáltatóként működő Revolut Bank – írja honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

MNB: tolódik a Novis Biztosító felszámolása Cikk

Bár a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét közel háromnegyed éve visszavonták, a bíróság még nem rendelte el a felszámolást. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) már évekkel ezelőtt megtiltotta az itthon határon átnyúló társaság életbiztosításainak hazai forgalmazását, de a 4700 magyar ügyfél közül sokan még mindig fizetik díjukat. A mostani bizonytalan helyzetben érdemes az ügyfeleknek alaposan megfontolniuk a szerződésükkel kapcsolatos döntéseiket, olvasható az MNB honlapján.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink