918 találat a(z) MNB cimkére

Árfolyamszabályok az áfatörvényben Cikk

Nemzetközi, de akár tisztán hazai társaságok ügyletei esetén is joguk van a feleknek arra, hogy az ellenértéket külföldi fizetőeszközben állapítsák meg, az áfatörvény előírásai értelmében azonban az adóalapot és az adót minden esetben forintban kell meghatározni és bevallani Magyarországon.

Vezetői körlevelet adott ki az MNB a pénzügyi intézményeknek Cikk

Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) új vezetői körlevelet adott ki a pénzügyi intézményeknek az állományátruházás, egyesülés vagy az informatikai rendszerek cseréjekor – a jogszabályokon túl – elvárt prudenciális, fogyasztóvédelmi, IT-, illetve pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás megelőzési elvárásairól. Az intézményeknek e folyamatok során ügyfélszolgálatuk, kommunikációs csatornáik megerősítésével, tájékoztatóival kell felkészülniük a megnövekedő ügyfélérdeklődésre, olvasható az MNB oldalán.

Az infláció fölött nőttek a KGFB-ráfordítások Cikk

Az idei II. negyedévben a személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításainál (folytatva az eddigi trendet) 17 százalékkal nőttek a kárráfordítások. Az állománydíjak – hosszabb stagnálás, csökkenés után – 4 százalékkal emelkedtek 2021 azonos időszakához képest – olvasható az MNB friss KGFB-indexében. A kárráfordítással, biztosítási adóval korrigált KGFB-index a két évvel ezelőtti szintre állt vissza. Az autók átlagdíja közel 46,5 ezer forint volt június végéig.

13 százalékra nőtt az alapkamat, de itt megáll az MNB Cikk

125 bázisponttal 13 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot mai ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A kamatfolyosó két szélét is 125 bázisponttal emelte a testület. A monetáris tanács közölte: ezen a szinten leállítja az alapkamatemelési-ciklust.

Tovább romlott a fizetési mérleg Cikk

A folyó fizetési mérleg 2,630 milliárd euró deficittel zárta a második negyedévet, a hiány mértéke alig 163 millió euróval nagyobb az első negyedévinél, de 1,453 milliárd euróval meghaladja az egy évvel korábbit – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön megjelent legfrissebb adataiból.

Piacfelügyeleti eljárás a SAFIS EVO Inc. ellen Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azonnali hatállyal megtiltotta a SAFIS EVO Inc.-nek, hogy jogosulatlanul bármely, a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. Az MNB piacfelügyeleti eljárást folytat a társasággal szemben – írja honlapján az MNB.

Informatikai és a belső hitelezést érintő hiányosságok miatt bírságolt az MNB Cikk

Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) 11,5 millió forint bírságot szabott ki a Fundamenta-Lakáskassza Zrt.-re, többek közt vállalatirányítási, hitelkockázati, IT-biztonsági, valamint betétbiztosítási hiányosságok miatt. A feltárt hibák nem hordoznak rendszerkockázatot és a felügyeleti intézkedések nem érintik az intézmény megbízható működését, olvasható az MNB honlapján.

MNB: akár a tőzsdei kibocsátókkal szembeni legsúlyosabb szankció alkalmazására is sor kerülhet a SET GROUP Nyrt.-nél Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) bő fél éve célvizsgálatot folytat a SET GROUP Nyrt.-nél a nyilvános közzétételek megalapozottságát áttekintve, azonban a kibocsátó hónapok óta nem teljesíti a felügyelet által előírt adatszolgáltatási kötelezettségét – tette közzé honlapján az MNB.

Megjelent a kötelező tartalékráta mértékéről szóló MNB rendelet Cikk

Szeptember 15-én, a 2022. évi 150. számú Magyar Közlönyben megjelent a kötelező tartalékráta mértékéről szóló 35/2022. MNB rendelet, valamint a kötelező jegybanki tartalék kiszámításáról, illetve képzésének és elhelyezésének módjáról szóló 10/2005. MNB rendelet módosításáról szóló 36/2022. MNB rendelet.

MNB: rekord a kártyás fizetésben és az azonnali átutalásokban Cikk

2022 második negyedévében sem tört meg az elektronikus pénzforgalom dinamikus fejlődése, és továbbra is megfigyelhető a fogyasztók innovatív szolgáltatások felé tanúsított fokozottabb nyitottsága – közölte honlapján az MNB.

MNB: idén is lesz devizaswap tender és diszkontkötvény aukció Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2022 szeptemberében is megtartja szokásos, negyedév végi eurolikviditást nyújtó devizaswap tendereit és diszkontkötvény aukcióit – írja honlapján az MNB.

MNB: új körlevél a bankoknak a fizetési moratóriumban lévő hitelek minősítéséről Cikk

Új vezetői körlevelet adott ki a jegybank a hitelintézeteknek a moratórium alatt lévő lakossági és vállalati ügyfelek nemteljesítése, az átstrukturálás megállapítása, a várható veszteségek becslésén alapuló besorolása, s a banki értékvesztés elszámolása kapcsán követendő eljárásokról. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a moratóriumos ügyletek kapcsán konzervatív megközelítést kezdeményez, míg a fizetési stop rendszerébe újonnan belépő agrármoratóriumos ügyfeleknél a hosszabb ideje moratóriumban lévő ügyletekhez képest enyhébb előírások betartását várja el. Ez segítheti az agrárvállalkozások hitelfelvételi képességének fenntartását, olvasható az MNB honlapján.

MNB-bírság ügyfél-tájékoztatási és panaszkezelési hiányosságok miatt Cikk

Az MNB 5 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a MetLife biztosítótársaság magyarországi fióktelepére többek között az ügyfél-tájékoztatást, a panaszkezelést érintő jogszabálysértések miatt – jelentette be a Magyar Nemzeti Bank.

Emelkedő infláció miatt további kamatemelés várható Cikk

Az infláció további emelkedése és az elhúzódó inflációs kockázatok a szigorítási ciklus határozott folytatását teszik szükségessé – áll a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának a keddi kamatemelést indokló, az MNB honlapján publikált közleményében.

100 bázispontos kamatemelést követően kis mértékben erősödött a forint Cikk

A forint árfolyama kis mértékben erősödött a jegybank piaci várakozásokkal egybeeső keddi kamatemelését követően – közölte az MTI.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ír illetőségű tulajdonostól vásárolt kft. üzletrész

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Kettős adóztatás

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Betéti társaság beltagjának adókötelezettsége

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs