136 találat a(z) GDP cimkére

Nőtt a GDP-arányos adóbevétel az OECD tagországokban 2021-ben Cikk

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagjai között 2021-ben a GDP-arányos adóbevétel a mexikói 16,7 százaléktól a dániai 46,9 százalékig terjedt. Tavaly az OECD-országokban az adóteher az előző évihez képest 0,6 százalékponttal, 34,1 százalékra emelkedett, ami a második legnagyobb növekedés 1990 óta – jelentette be szerdán a szervezet.

4 százalékkal csökkent Oroszország GDP-je Cikk

Oroszország hazai összterméke (GDP) 4 százalékkal csökkent az idei harmadik negyedévben éves összevetésben – közölte az orosz statisztikai hivatal nem végleges adatként.

Itt a friss GDP-növekedési adat, jelentősen függünk az autógyáraktól Cikk

Magyarország bruttó hazai terméke 2022. III. negyedévében a nyers adatok szerint 4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – 0,4 százalékos a visszaesés.

Csökkent a GDP-hez mért államháztartási hiány és államadósság a második negyedévben az EU-ban Cikk

Az euróövezetben szezonálisan kiigazítva az államháztartási hiány az idei második negyedév végén a GDP 2,1 százalékára csökkent az első negyedév végi 2,5 százalékról, az EU-ban pedig a hiány 1,8 százalékra süllyedt a negyedévvel korábbi 2,3 százalékról - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken nem végleges adatként – közölte az MTI.

2,6 százalékra faraghatja le költségvetési hiányát 2024-re a szlovén kormány Cikk

A 2023-as és 2024-es költségvetési tervezet olyan dokumentum, amely megalapozza a gyors és rugalmas fellépést a magas energiaárakkal szemben – jelentette ki Robert Golob szlovén miniszterelnök hétfőn a parlamentben a költségvetési eljárás elindítása előtt, közölte az MTI.

Megemeli az államháztartás 2022. évi hiánycélját a kormány Cikk

A kormány 4,9 százalékról 6,1 százalékra emeli az államháztartás 2022. évi hiánycélját – írja sajtóközleményében a Pénzügyminisztérium.

Lengyelország aláírta a dél-koreai FA-50-es vadászgépek beszerzéséről szóló szerződést Cikk

Aláírta pénteken Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes és nemzetvédelmi miniszter a 48 darab dél-koreai FA-50 típusú vadászgép beszerzéséről szóló 3 milliárd dollár értékű szerződést – közölte az MTI.

Óriási slamasztikában az orosz gazdaság, akár tíz évig is recesszióban maradhat Cikk

Oroszország hosszabb és mélyebb gazdasági recesszióval nézhet szembe az amerikai és európai szankciók miatt, és veszélybe kerülhetnek azok az iparágak, amelyekre az ország gazdasága évek óta támaszkodik – közölte a Bloomberg hírügynökség az orosz kormány belső jelentésére hivatkozva, amelyet a Kommerszant orosz gazdasági lap idézett. Az orosz gazdaságfejlesztési miniszter értékelése szerint a jelentés olyan elemző számításokat tükröz, amelyek azt mutatják, hogyan fog fejlődni az ország gazdasága a szankciókkal szembeni ellenállás nélkül.

GDP-növekedés: itt vannak a KSH adatai a II. negyedévről Cikk

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2022 II. negyedévében 6,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez mérten 1,0, az előző év azonos időszakához képest 6,5 százalékkal emelkedett. 2022 I. félévében a gazdaság teljesítménye 7,3 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.

Bajban a brit gazdaság, brutális kamatemelésre lenne szükség Cikk

Az energiaárak megugrása miatt jövő januárban 18 százalékra ugorhat az éves infláció Nagy-Britanniában, amire utoljára 1976-ban volt példa – vetíti előre a City londoni elemzőház. Az inflációs folyamatok kordában tartásához – az elemzőház közgazdászai szerint – a jelenlegi 1,75 százalékról 6-7 százalékra kell emelnie a jegybanknak az alapkamatot.

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a magyar gazdaság Cikk

A második negyedévben 6,5 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest 1,1 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye. Az első fél évben a gazdaság teljesítménye 7,3 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

11 százalék fölé emelte idei inflációs prognózisát az MNB Cikk

A jegybank 11,0-12,6 százalék közé emelte idei inflációs prognózisát legfrissebb inflációs jelentésében az előző, márciusi jelentésben várt 7,5-9,8 százalékról. Emellett 2,5-4,5 százalékról 4,5-5,5 százalékra emelte az idei GDP-várakozását – tette közzé az MTI.

Nyolc százalék felett a gazdasági növekedés Cikk

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 8,2, a naptárhatással kiigazított, valamint az egyéb rendkívüli és egyedi hatásoktól megtisztított, kiegyensúlyozott adatok alapján egyaránt 8 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Gazdasági összeomlás Ukrajnában: 45 százalékkal csökkenhet az ország GDP-je idén Cikk

Ukrajna bruttó hazai terméke (GDP) 45,1 százalékkal csökkenhet az idén, jövőre pedig csupán 2,1 százalékkal nőhet – áll a Világbank jelentésében, amelyben az Ukrajna elleni orosz háború és annak várható következményeit összegzi. Oroszország GDP-je is eshet, a Világbank szerint 11,2 százalékkal.

100 bázispontos kamatemelésre számítanak az elemzők Cikk

Kamatdöntő ülést tart kedden az MNB Monetáris Tanácsa, mely nagyon nehéz helyzetben van, hiszen a megfelelő monetáris kondíciók mellett friss GDP- és inflációs prognózist is közzé kell tennie. Ebbe pedig már bele kell kalkulálnia az orosz-ukrán háború hatásait is, melyeket egyelőre az elemzők is csak nagyon óvatosan mernek megbecsülni – írja a Portfolio.hu, amely szerint rég nem látott nagy kamatemelés jöhet.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás gyakorisága év közben

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Üzemanyag-elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs