179 találat a(z) GDP cimkére

Intrum: javuló fizetőképesség, egyre nagyobb szakadék Budapest és a vidék között Cikk

2024 első negyedévében csupán egyetlen régióban csökkent a lakosság fizetőképessége, így a következő negyedévben várhatóan valamivel könnyebben tudják a magyarok teljesíteni esedékes pénzügyi kötelezettségeiket. GDP alapján azonban egyre nagyobb a szakadék Budapest és a vidék között – írja sajtóközleményében az Intrum.

Nagy Márton: a magyar GDP öt és fél százalékát az akkumulátoripar adja, de lehet ez akár a duplája is Cikk

Jelenleg a bruttó hazai termék (GDP) öt és fél százalékát az akkumulátoripar adja – mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tarcalon, az iconFeszt Gazdaságpolitikai Konferencia és Fesztivál rendezvényén, közölte az MTI.

Infláció 2024: itt az MNB legfrissebb előrejelzése Cikk

A negyedéves gazdasági előrejelzésben ismertetett adatok szerint az MNB az idei inflációt a 3-4,5 százalékos sávba várja, amely 0,5 százalékponttal alacsonyabb a márciusi előrejelzéshez képest. A jövő évi és a 2026-os prognózison nem változtatott a jegybank, mindkét évben 2,5-3,5 százalék közötti fogyasztóiár-index növekedéssel számol – közölte Balatoni András, a jegybank igazgatója a júniusi Inflációs jelentést bemutató mai online sajtótájékoztatóján.

GKI: az egy főre jutó GDP változása 20 év távlatában Cikk

2004. május 1-jén tíz új állam csatlakozott az Európai Unióhoz, köztük Magyarország. A GKI Gazdaságkutató Zrt. honlapján az egy főre jutó GDP változásának mutatója segítségével járja körül, hogyan változott hazánk helyzete 20 éves EU tagságunk ideje alatt.

Nehezen tér magához a német gazdaság Cikk

A német hazai össztermék (GDP) az első negyedévben 0,2 százalékkal nőtt negyedéves összevetésben, éves összehasonlításban viszont 0,2 százalékkal zsugorodott – közölte ma végleges adatként a német statisztikai hivatal (Destatis).

NGM: megvédte a kamatstop a kkv-kat, a merészségükön is múlik a GDP-növekedés Cikk

A kamatstop megvédte a kkv-kat a megemelkedő hozamkörnyezet negatív hatásaitól; az intézkedés kivezetése sem jelentett többletterhet számukra a csökkenő hitelkamatoknak és a bankokkal megszületett megállapodásnak köszönhetően – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára ma, a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján.

Lassan tér magához a magyar gazdaság Cikk

Idén már növekedésbe vált a magyar gazdaság a tavalyi visszaesés után. A kilábalás sebessége azonban várhatóan elmarad a korábban remélttől a 2023-ról örökölt áthúzódó hatás és a gyenge külső konjunktúra miatt. Az infláció mértéke jelentősen mérséklődik 2024-ben, és ezzel párhuzamosan a jegybanki alapkamat is tovább csökken – vélik az Erste elemzői.

Elképesztő hiányadat érkezett – két hónap után fejre állt a költségvetés Cikk

A Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint februárban 1758 milliárd forintos hiányt termelt a költségvetés az önkormányzatok nélkül. Soha nem volt még ekkora a februári mínusz az állam gazdálkodásában, de ami még ijesztőbb, hogy két hónap alatt az eredeti pénzforgalmi éves hiányterv kétharmada teljesült. Mindezek fényében nem véletlen, hogy a kormány már feladta az idei évre kitűzött, eredeti 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycélját és már 4,5 százalékos deficitről beszélnek a kormány tagjai – írja a portfolio.hu.

Itt vannak a végleges adatok: 2023 a magyar gazdaság sötét éve volt Cikk

Tavaly a nyers adatok alapján 0,9, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 0,7 százalékkal maradt el a bruttó nemzeti termék (GDP) összértéke az előző évitől – erősítette meg mai közleményében korábbi becslését a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Töretlenül erősödik a horvát gazdaság Cikk

A horvát gazdaság teljesítménye 2,8 százalékkal bővült tavaly az előző évhez viszonyítva – közölte ma, első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS).

Recesszióban zárta 2023-at a brit gazdaság Cikk

Technikai recesszióba került tavaly a brit gazdaság, mivel 2023 harmadik és negyedik negyedévében egyaránt csökkent a hazai össztermék (GDP).

A vártnál nagyobb ütemben nőtt a brit gazdaság teljesítménye novemberben Cikk

Havi összevetésben számolva 0,3 százalékkal nőtt Nagy-Britannia – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság – hazai összterméke (GDP) tavaly novemberben a brit statisztikai hivatal (ONS) pénteki beszámolója szerint – közölte az MTI.

Nem változtatott a 2024-re vonatkozó globális GDP-növekedési előrejelzésén a Világbank Cikk

A Világbank 2,6 százalékra javította a 2023-as globális gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését a júniusban becsült 2,1 százalékról. Az idei évvel kapcsolatos várakozásán nem változtatott, továbbra is 2,4 százalékos világgazdasági bővülést vár.

KSH: az eső mentette meg a magyar gazdaságot a brutális visszaeséstől Cikk

Bemutatták a részleteket, hogyan jött ki a vártnál gyengébb, de az előző negyedévinél már jobb magyar GDP-adat. A mezőgazdaság rendkívül jól teljesített, azon kívül majdnem minden más még gödörben van – írja a hvg.hu.

Itt az EU előrejelezése a gazdaságok teljesítményéről Cikk

Fennáll az energiaellátási zavarok kockázata, amelyek jelentős hatással lehetnek az energiaárakra, a globális termelésre és az árak általános szintjére egyaránt – közölte az Európai Bizottság szerdán közzétett őszi gazdasági előrejelzésében.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink