hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hipacsökkentéssel kapcsolatos gyakran ismételt kérdések

  • TruTax
1

Az előző év decemberében megalkotott rendeletek alapján a meghatározott előírásoknak megfelelő mikro-, kis- és középvállalkozások jelentős helyi iparűzésiadó- és adóelőleg-csökkentést vehetnek igénybe. Esetükben a helyi iparűzési adó mértéke 1 százalékra, az adóelőleg pedig 50 százalékkal csökkenhet.

A szabályozással és a kedvezmény igénybevételével kapcsolatban számos kérdés és bizonytalanság merült fel az elmúlt hetekben. Cikkünkben ezekre a tipikus, és bizonyára sokakat foglalkoztató kérdésekre igyekszünk választ adni, és a lényeges szempontokra rámutatni.

Rendelje meg most 15% kiadói kedvezménnyel az Adó 2021 különszámot!
Megjelent a HVG szokásos Adó különszáma, ezúttal 11 adótörvénnyel, bennük kiemelve a 2020-as évközi, a 2021. január 1-jei, illetve az azt követő változásokkal. A kommentárokat – amelyek részletezik a helyi adó, az illetékek és a számvitel módosításait is – Andersen Consulting adótanácsadó cég munkatársainak és más adószakértőknek a közreműködésével ismertetjük.
Részletek >>

Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a cikk az elmúlt időszakban az adóhatóságok és a jogalkotó által kiadott tájékoztatásokon és iránymutatásokon alapul, ezáltal a jelenlegi jogértelmezést mutatja. Ugyanakkor számos esetben vannak még nyitott kérdések, valamint néhány esetben ellentmondás is, mely alapján feltételezhető, hogy az adóhatóság és/vagy a jogalkotó további iránymutatást, tájékoztatót ad ki. Emellett megjegyezzük, hogy a cikkünkben tárgyalt kérdéskörökön kívül is van jó pár értelmezési kérdés, amellyel kapcsolatban javasoljuk a körültekintő eljárást, a speciális helyzetek, kérdéskörök tekintetében pedig az érintett hatóságok véleményének kikérését.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja mely vállalkozók jogosultak igénybe venni a hipacsökkentést, mely év adatai alapján kell megállapítani a kkv-minőségnek való megfelelést, a kkv-minőség megállapítása során a kapcsolódó és partnervállalkozások adatait szükséges-e figyelembe venni, kell-e alkalmazni a kétéves szabályt, illetve tételes hipaalapot választó katás vállalkozóknak is nyilatkozniuk kell-e a hipacsökkentés igénybevételéről!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Én egyáltalán nem értek egyet a 639/2020-as kormányrendelettel, mert az silány jogalkotói munka, amiért az MKOE alelnökeként többször fogalmaztam meg az elmúlt hetekben kritikát. Számomra is egyértelmű - és a cikk is majdnem jól írja - az iparűzési adó 1%-os mértéke nem választás kérdése, az mindenképpen 1% a 4 MdFt "alatti" KKV esetén.

Vélhetően az adóhatóság részéről majd felhívják majd ősszel a figyelmet arra, hogy a "fölöslegesen" megfizetett iparűzési adó ráfordításként nem lesz elszámolható a 2021-es adóévre, hiába fizetett adóelőleget a cég, vagy nyilatkozik tévesen arról a bevallásában, hogy "nem felel meg" a 4 MdFt alatti KKV fogalmának. Ahol a fölösleges iparűzési adót ráfordításként kimutatják, az adóalapnövelő tétel lesz 2021-re, mind a társasági adó, mind a KIVA tekintetében.

Egyébként az elhibázott szabályozásra a Pénzügyminisztérium a hamarosan benyújtott törvényjavaslatba várhatóan pontosító rendelkezéseket fog beilleszteni, például arra is, hogy a KKV fogalmának kétéves és beszámolós szabályait felülírják a HIPA 1% kapcsán.

Gond van a telephely Art. szerinti bejelentésével, mert az 2020.01.01-t megelőző időszakra nem volt kötelező, a NAV szerint azonban ez feltétele a 21NYHIPA településekhez való továbbításának. A most várható kb. félmillió bejelentés pedig hivatali vágyálom, aminek a következménye csak egy zavaros NAV nyilvántartás lesz, ahol egyes adózóknál lesz HIPA státuszú telephely, másoknál meg nem. A NAV jobban tenné, ha a törzsadatokat kiegészítené a HIPA státusszal, de erre 2020 óta nem hajlandóak.

A NAV azonban megfosztotta a vállalkozásokat, hogy a könyvelőkön keresztül felsorolják a székhelyet és a telephelyet, így nem lehet a rászorultabb településeknél legalább átmenetileg több pénzt hagyni, mert a NAV a nyilatkozat beadásával mindegyik településre "ráküldi" a 21NYHIPA nyilatkozatot, ha azoknak van HIPA státuszú telephelyük. Így óriaási lesz a káosz, hogy ki kapott adóelőlegcsökkentést és ki nem.

Az már csak hab a tortán, hogy egyes ősteermelők (családi gazdálkodáson belül) adóazonosító számmal váltak HIPA alannyá, ők nem tudnak a NAV felé nyilatkozni, mert a 21NYHIPA csak adószámot tartalmaz.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész értékesítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyam kiva elszámoló bevallásban

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Nyugdíjas tag jövedelme

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31