Adatvédelem: amikor korlátozott, milyen információkhoz lehet hozzáférni

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Az európai uniós általános adatvédelmi rendelet (GDPR) számos érintetti jog mellett biztosítja az úgynevezett hozzáférési jogot is. Ennek részleteivel egyre több hazai, illetve tagállami döntés is foglalkozik. Cikkünkben ezt a jogot járjuk körbe gyakorlati szempontból.

Hozzáférés: tájékoztatás, másolatkérés, betekintés

A GDPR 15. cikkében nevesített hozzáférési jog egy adatvédelmi alapjog, mely minden adatkezelés vonatkozásában érvényesíthető. Tartalmilag tájékoztatást jelent arról, hogy az adatkezelés folyamatban van, illetve információt

– az adatkezelés céljairól,
– az egyes személyes adatokról,
– az adattovábbításokról,
– az adatkezelés időtartamáról,
– az érintetti jogokról,
– a személyes adatok forrásáról,
– a felügyeleti panasz benyújtásának lehetőségéről,
– az adatkezeléssel összefüggésben alkalmazott automatizált döntéshozatalról, profilalkotásról.

E tekintetben tehát ez a rendelkezés is adatkezelési tájékoztatás nyújtására kötelez. Ezen túlmenően az érintett jogosult a személyes adatok másolására (például kamerafelvétel, hangfelvétel), illetve bizonyos esetekben az adatokba történő betekintésre is (kamerafelvétel.

A gyakorlatban azonban ezek a jogok nem teljesen egyértelműek. Míg kamerafelvétel, illetve hangfelvétel esetében az érintettet megilleti a másolatkérés joga, illetve kamerafelvételnél a betekintési jog is, addig más adatkezeléseknél ennek a jognak a hatóköre nem egyértelmű. Ahogyan arra a hozzáférési jog tekintetében az Európai Adatvédelmi Testület által kiadott 01/2022. számú iránymutatástervezet is rámutat, az érintett nem feltétlenül kérheti a róla kezelt adatok (például e-mailek) másolati úton történő kiadását, sokkal inkább az összegyűjtött adatkörre jogosult.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben egy hatósági döntés nyomán bemutatjuk a vonatkozó magyarországi szabályozást, és ismertetünk egy német bírósági döntést, amely elfogadta a hozzáférési korlátozást!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs