37 találat a(z) NAIH cimkére

Okiratmásolás: csak jogalappal és az adattakarékosság elve mentén Cikk

A babaváró kölcsönökkel kapcsolatos személyes adatok kezelésével összefüggésben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság 35 millió forintos adatvédelmi bírságot szabott ki az adattakarékosság elvének megsértése, jogalap nélküli adatkezelés, illetve elégtelen tájékoztatásnyújtás miatt. Az ügy tanulságait az alábbiakban mutatjuk be.

60 milliós adatvédelmi bírság beszélgetés rögzítéséért Cikk

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) döntésében 60 millió forint adatvédelmi bírságot szabott ki a UPC Magyarország Kft.-re a személyes ügyfélszolgálatain történő hangrögzítési gyakorlatának jogellenessége miatt. Tekintettel az ügy érdekességére, a döntés részleteit az alábbiakban mutatjuk be.

Adatvédelmi bírság keletkezhet engedményezett követelés kezelésénél Cikk

A követeléskezelés engedményezés vagy megbízás alapján történő követelésbehajtást jelent. Míg az engedményezett követelést a követeléskezelő társaság megvásárolja, majd azt saját követeléseként hajtja be, addig a megbízásos jogviszony alapján a követelést csupán a megbízó nevében hajtja be. Tekintettel arra, hogy a követeléskezelés sok esetben konfliktusokkal teli eljárás, így számos panasz érkezik ezzel kapcsolatban a felügyeleti hatóságokhoz. Ezek egyikét mutatjuk be az alábbiakban.

Rejtett hangfelvétel nyilvánosságra hozatalát sérelmezték, döntött a NAIH Cikk

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz eljuttatott panasz alapján zártkörű egyeztetés történt a Tatai Városháza Dísztermében, melynek témái környezetvédelmi szempontokat is érintő beruházások voltak. A megbeszélésről készült hangfelvétel később a Facebook közösségi oldalon is nyilvánosságra hozatalra került. A hatóság ez alapján azt vizsgálta, hogy a hangrögzítés, illetve a nyilvánosságra hozatal jogsértően történtek-e.

Erre ügyeljen adatkezelési tájékoztató készítésekor! Cikk

A személyes adatok kezelését szabályozó általános adatvédelmi rendelet (GDPR) pontosan meghatározza, hogy a személyes adatok gyűjtését megelőzően milyen tájékoztatást szükséges adni az érintetteknek. Amennyiben ez a tájékoztatás nem megfelelő, az adatkezelés jogalapja is veszélybe kerülhet. Ebben az esetben pedig akár adatvédelmi bírsággal is számolnunk kell. Az alábbiakban egy NAIH döntés tükrében mutatjuk be a követelményeket.

Nyilvánosan elérhető személyes adatok, orvosi leletek, beutalók: 7,5 milliós bírság adatvédelmi incidens miatt Cikk

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság döntésében 7.5 millió forintos adatvédelmi bírságot szabott ki az egyik egészségügyi szolgáltatóra arra tekintettel, hogy nem alkalmazta a kockázatarányos védelem elvét, nem tett eleget adatvédelmi incidens bejelentéséhez kapcsolódó kötelezettségének, valamint az érintetteket sem tájékoztatta az esetről. Az ügy tanulságait az alábbiakban ismertetjük.

Adatvédelmi aggályok a felnőttképzési törvénnyel kapcsolatosan Cikk

A felnőttképzés szabályozása 2020 második felében komoly változáson ment keresztül. Ennek egyik elemeként a felnőttképző szervezeteknek a törvényi felhatalmazás alapján olyan személyes adatokat kell kezelniük, amelyre nincsen szükségük, és ezeket hosszú ideig tárolni kötelesek, illetve akár az oktatáson részt vevő személy kifejezett, ellentétes tartalmú nyilatkozatával szemben adattovábbítási kötelezettségük is van. Az alábbiakban az adatkezelési problémákba engedünk betekintést.

Webáruházat nyitna? Ezekre figyeljen, hogy elkerülje a bírságot! Cikk

A járványhelyzet hatására Magyarországon is berobbant az internetes kiskereskedelem. Sok cég nyitott webshopot és egyre többen helyeznek nagyobb hangsúlyt az online értékesítésre. Az erőltetett fejlesztés azonban könnyen vezethet több millió forintos bírsággal járó hibákhoz. Az online áruházaknak számos adóadminisztrációs, jogi, adatvédelmi és információbiztonsági szabálynak kell megfelelniük, olvasható az EY elemzésében.

Jogszerű a tömeges lázmérés a munkahelyen Cikk

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) tájékoztatása szerint a mindenkire általánosan kiterjedő lázmérés meghatározott feltételek mellett megengedett – hívja fel a figyelmet közleményében a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda.

Még mindig sok az adatvédelmi hiányosság a hazai webshopoknál Cikk

1995-ben az Európai Unió elfogadta az Adatvédelmi irányelvet (Directive 95/46/EC), amely a személyes adatok Európai Unión belüli feldolgozását szabályozza. Ez az irányelv sokáig nem volt kötelező, törvényi érvényű, olvasható a usernet.hu közleményében.

Amikor a hatóság nem kérhet erkölcsi bizonyítványt Cikk

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 2020. augusztus 5-én kiadott állásfoglalásában felhívta az adatkezelők figyelmét arra, hogy a büntetett előéletre vonatkozó személyes adatok kezelése kivételes körülmények között lehetséges csupán. Nem tartotta ilyennek a szociális bérlakások igénylését. Az állásfoglalás fontosabb elemeit az alábbiakban mutatjuk be.

Közjegyzőt panaszoltak be az adatvédelmi hatóságnál Cikk

Egyre szélesebb körben elérhető a joggyakorlat az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletével (2016/679. számú rendelet, GDPR) összefüggésben. Az egyik, 2020. augusztus 8. napján kelt határozatában a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság egy közjegyzővel szembeni panaszt utasított el. Az ügy tanulságait az alábbiakban foglaljuk össze.

Adatvédelmi incidens: jogerős a DK-ra kiszabott bírság Cikk

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) döntésében a Demokratikus Koalíciót (DK) annak adatvédelmiincidens-kezelési gyakorlata miatt elmarasztalta, és vele szemben 11 000 000 forint adatvédelmi bírságot szabott ki. A DK megtámadta a döntést, a Kúria azonban helybenhagyta a határozatot. Az alábbiakban az eljárás fontosabb elemeit mutatjuk be.

Adatvédelmi bírság a gazdaglistákért Cikk

A Forbes 2019 szeptemberében jelentette meg a legnagyobb családi vállalkozásokat tartalmazó online és print kiadványát, 2020 januárjában pedig az 50 leggazdagabb magyarról szóló anyagát. Bizonyos érintettek ezzel összefüggésben adatvédelmi panaszt nyújtottak be a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál, mely eljárás bírsággal zárult. Az ügy tanulságait az alábbiakban mutatjuk be.

Erzsébet-táborok: anonim az adatgyűjtés vagy sem? Cikk

A NAIH közleményt adott ki az Erzsébet-táborokban a táborozó gyermekekkel készített, "Véleményed kincs!" című kérdőívhez kapcsolódó adatkezelést illetően.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület törlése, zárómérlege

Pölöskei Pálné

adószakértő

Bt.-kültag halála

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kata 2021

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close