32 találat a(z) NAIH cimkére

Nyilvánosan elérhető személyes adatok, orvosi leletek, beutalók: 7,5 milliós bírság adatvédelmi incidens miatt Cikk

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság döntésében 7.5 millió forintos adatvédelmi bírságot szabott ki az egyik egészségügyi szolgáltatóra arra tekintettel, hogy nem alkalmazta a kockázatarányos védelem elvét, nem tett eleget adatvédelmi incidens bejelentéséhez kapcsolódó kötelezettségének, valamint az érintetteket sem tájékoztatta az esetről. Az ügy tanulságait az alábbiakban ismertetjük.

Adatvédelmi aggályok a felnőttképzési törvénnyel kapcsolatosan Cikk

A felnőttképzés szabályozása 2020 második felében komoly változáson ment keresztül. Ennek egyik elemeként a felnőttképző szervezeteknek a törvényi felhatalmazás alapján olyan személyes adatokat kell kezelniük, amelyre nincsen szükségük, és ezeket hosszú ideig tárolni kötelesek, illetve akár az oktatáson részt vevő személy kifejezett, ellentétes tartalmú nyilatkozatával szemben adattovábbítási kötelezettségük is van. Az alábbiakban az adatkezelési problémákba engedünk betekintést.

Webáruházat nyitna? Ezekre figyeljen, hogy elkerülje a bírságot! Cikk

A járványhelyzet hatására Magyarországon is berobbant az internetes kiskereskedelem. Sok cég nyitott webshopot és egyre többen helyeznek nagyobb hangsúlyt az online értékesítésre. Az erőltetett fejlesztés azonban könnyen vezethet több millió forintos bírsággal járó hibákhoz. Az online áruházaknak számos adóadminisztrációs, jogi, adatvédelmi és információbiztonsági szabálynak kell megfelelniük, olvasható az EY elemzésében.

Jogszerű a tömeges lázmérés a munkahelyen Cikk

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) tájékoztatása szerint a mindenkire általánosan kiterjedő lázmérés meghatározott feltételek mellett megengedett – hívja fel a figyelmet közleményében a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda.

Még mindig sok az adatvédelmi hiányosság a hazai webshopoknál Cikk

1995-ben az Európai Unió elfogadta az Adatvédelmi irányelvet (Directive 95/46/EC), amely a személyes adatok Európai Unión belüli feldolgozását szabályozza. Ez az irányelv sokáig nem volt kötelező, törvényi érvényű, olvasható a usernet.hu közleményében.

Amikor a hatóság nem kérhet erkölcsi bizonyítványt Cikk

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 2020. augusztus 5-én kiadott állásfoglalásában felhívta az adatkezelők figyelmét arra, hogy a büntetett előéletre vonatkozó személyes adatok kezelése kivételes körülmények között lehetséges csupán. Nem tartotta ilyennek a szociális bérlakások igénylését. Az állásfoglalás fontosabb elemeit az alábbiakban mutatjuk be.

Közjegyzőt panaszoltak be az adatvédelmi hatóságnál Cikk

Egyre szélesebb körben elérhető a joggyakorlat az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletével (2016/679. számú rendelet, GDPR) összefüggésben. Az egyik, 2020. augusztus 8. napján kelt határozatában a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság egy közjegyzővel szembeni panaszt utasított el. Az ügy tanulságait az alábbiakban foglaljuk össze.

Adatvédelmi incidens: jogerős a DK-ra kiszabott bírság Cikk

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) döntésében a Demokratikus Koalíciót (DK) annak adatvédelmiincidens-kezelési gyakorlata miatt elmarasztalta, és vele szemben 11 000 000 forint adatvédelmi bírságot szabott ki. A DK megtámadta a döntést, a Kúria azonban helybenhagyta a határozatot. Az alábbiakban az eljárás fontosabb elemeit mutatjuk be.

Adatvédelmi bírság a gazdaglistákért Cikk

A Forbes 2019 szeptemberében jelentette meg a legnagyobb családi vállalkozásokat tartalmazó online és print kiadványát, 2020 januárjában pedig az 50 leggazdagabb magyarról szóló anyagát. Bizonyos érintettek ezzel összefüggésben adatvédelmi panaszt nyújtottak be a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál, mely eljárás bírsággal zárult. Az ügy tanulságait az alábbiakban mutatjuk be.

Erzsébet-táborok: anonim az adatgyűjtés vagy sem? Cikk

A NAIH közleményt adott ki az Erzsébet-táborokban a táborozó gyermekekkel készített, "Véleményed kincs!" című kérdőívhez kapcsolódó adatkezelést illetően.

Százmilliós adatvédelmi bírság – tanulságok Cikk

A személyes adatok védelmét szabályozó Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 83. cikke akár milliárdos bírság kiszabását is lehetővé teszi, idáig azonban jelentős mértékű adatvédelmi bírság kiszabására Európában alacsony (bár egyre növekvő) számban került sor. Magyarországon az első százmilliós nagyságrendű büntetést a felügyeleti hatóság 2020. május 18-án szabta ki – ezzel új fejezet nyílt az adatvédelem történetében. Az alábbiakban az ügy tanulságait mutatjuk be.

Sérülhetnek az általános adatvédelmi rendelkezések a nemzeti konzultációnál Cikk

Fennáll a veszélye, hogy a nemzeti konzultációs kérdőíveken szereplő adatokat az adatvédelmi követelmények érvényesülése nélkül szimpatizánsi adatbázis építésére használják fel azok, akik az interneten arra szólítják fel az embereket, hogy ne a kormánynak, hanem nekik küldjék el a kérdőíveket – közölte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) kedden az MTI-vel.

Csomagátvizsgálás: jogellenes adatkezelés miatt sérelemdíjért perelt a dolgozó Cikk

A személyiségi jogi jogsértés megállapításának nem automatikus következménye a sérelemdíj megítélése. A körülmények bírói mérlegelése adott esetben azt is eredményezheti, hogy a jogsértő nem kötelezhető sérelemdíj megfizetésére – mondta ki a Kúria.

Adatvédelem: könyvelőirodát bírságolt a NAIH Cikk

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) felügyeleti hatóságként bejelentést kapott arra vonatkozóan, hogy a bejelentő birtokába került egy magánszemélyek és vállalkozások könyvelési adatait tartalmazó lista, melyet más papírszemetekkel együtt "fújt hozzá a szél". A felügyeleti hatóság a könyvelőtársaságot beazonosította, a bejelentést kivizsgálta, és 500 ezer forint adatvédelmi bírságot szabott ki. Cikkünkben a vizsgálat tanulságaira mutatunk rá.

A koronavírus-járvány adatkezelési szempontból Cikk

Hónapokkal korábban már jelentkezett elsősorban nemzetközi hátterű munkáltatóknál az az igény, hogy a munkavállalókat, látogatókat, beszállítókat, ügyfeleket kérdőívekkel keresték meg, melyben arról érdeklődne az adott vállalkozás, hogy az érintett potenciális veszélyforrásnak tekinthető-e. A kérdések arra irányulnak, hogy az érintett személy járt-e, illetve jár-e fertőzéssel érintett területen, illetve érintkezett-e ilyen személlyel. Tekintettel ennek adatvédelmi szempontjaira, a kérdésben a tagállami adatvédelmi hatóságok és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) is állást foglaltak.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elektromos autó tao-kedvezmény

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kft. tulajdonos és főállású kata

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close