Így vizsgáljuk felül a munkahelyi adatkezelési tájékoztatókat!

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A nyári szabadságolások után a vállalkozásoknál újraindul az élet, amit remélhetőleg nem fognak újabb járványügyi korlátozások megszakítani. Érdemes átgondolni, hogy az adatvédelmi megfeleléssel összefüggésben milyen feladataink lehetnek. Ezeket vesszük sorra a munkahelyi adatkezelések kapcsán.

Ellenőrizzük a munkahelyi adatkezelési tájékoztató helyességét!

A 2016/679. számú Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) alapján minden érintetti körnek, így a munkavállalók részére is adatkezelési tájékoztatást kell nyújtanunk. Ha az elmúlt 3 évben ilyen még nem készült, ezt az alábbi szempontok figyelembe vételével kell elkészíteni. Ha pedig már készült ilyen tájékoztató, érdemes azt a gyakorlati tapasztalatok és a felügyeleti szerv döntései tükrében felülvizsgálni.

Az adatkezelés jogalapja jellemzően a GDPR 6. cikk (1) bekezdés (b) pontjában nevesített munkaszerződés teljesítése, mivel a személyes adatok kezelése általában egy olyan szerződés (a munkaszerződés) teljesítéséhez szükséges, melyben az egyik fél a munkavállaló. Ebből eredően az adatkezelésekhez a dolgozó hozzájárulását nem kérhetjük, de az nem is szükséges. Az adatkezelés ugyanis a munkaviszonyból ered és nem a munkavállaló akaratától függ.

Az adatkezelési tájékoztatóban következő lépésben be kell mutatni a munkáltató által kezelt személyes adatok körét. Ilyen személyes adatok jellemzően a teljes név, születési név, lakcím, telefonszám,  születési hely és a születés pontos ideje, anyja születési neve, adóazonosító jel, tajszám, iskolai végzettségek, szakképesítések, kiegészítő információk a szakképzésről, folyamatban lévő képzésről, diploma száma, nyelvtudás típusa, szintje és megszerzésének módja, nyugdíjpénztári, egészségpénztári tagság, szakszervezeti tagdíjlevonási kérelem esetén szakszervezeti tagság, állampolgárság, gyerekek száma, családi állapot, munkaképesség-csökkenés foka, bankszámlaszám, az önéletrajzban megadott egyéb személyes adatok, törvényes munkaidő és munkarend, munkaidő-adatrögzítés adatai, készenlétre, ügyeletre vonatkozó adatok, távolléti adatok, alapbér, alapjárandóságok, költségtérítések, pótlékok, egyéb jogcímen történő kifizetések, jogerős bírósági végzés alapján fizetendő, illetve alapbérből levonandó összegek (e körben: jogosult és kötelezett személyi adatai, letiltás jogcíme és összege, jogosult bankszámlaszáma), foglalkozás-egészségügyi besorolás adata, tanulmányi szerződés adatai, képzési költségek, teljesítményértékelés adatai, fegyelmi eljárás, illetve a munkáltató által alkalmazott szankciók adatai, a felmondás/munkaviszonyt megszüntető megállapodás tartalma (munkavállaló személyes adatai, felmondás/munkaviszonyt megszüntető megállapodás indokolása).

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "Sokmilliós bírsággal járhat az e-mail küldése, ha azt nem kéri a címzett", "A Pegasus-ügy adatvédelmi aspektusai", valamint "Kell-e adatvédelmi tisztviselő a társasházaknak?" című írásait is!

Ezeket a személyes adatokat tehát ebben a formában kell egyenként nevesíteni. Javasolt a felsorolást a "jellemzően" kitétellel indítani, így nem szükséges az adatkört munkavállalónként elkülöníteni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mi a teendő az adatkezelések címzettjei kapcsán, valamint, hogy milyen tilalmakra kell ügyelni!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szerződés elszámolási egysége

Adózóna szerkesztőség

kérdések és válaszok

Tárgyieszköz-értékesítés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Kutyatartás őstermelőként

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close