hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A Pegasus-ügy adatvédelmi aspektusai

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A kémprogramok alkalmazása személyes adatok kezelésével jár együtt. Ebből következően alkalmazásuk feltételekhez kötött. Ezen feltételeket a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is vizsgálta, mely vizsgálat megállapításait az alábbiakban mutatjuk be.

Nem most merült fel a kérdés első alkalommal

Egy állampolgár a 2014. évben amiatt fordult bejelentéssel a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH), mert a sajtóban megjelent hírek alapján véleménye szerint „a magyarországi nemzetbiztonsági szolgálatok olyan kémprogramot használtak, illetve vásároltak, mely minden magyar állampolgár internetes levelezését ellenőrzi és számítógépére telepített”.

Olvassa el az Adózóna „Keresés a Google-n: kormánytisztviselő kérte az előzmények törlését – NAIH-döntés”, „Kell-e adatvédelmi tisztviselő a társasházaknak?” és „Egyenlő munkáért egyenlő bért – mikor térhet el ettől a munkáltató?” című írását!

A hatóság részletesen leírta jelentésében az alkalmazás jogi környezetét, illetve az alkalmazás feltételeit. Ezt követően a Pegasus-botrány kirobbanását követően közérdekű adatkérés keretében kérdezték arról a hatóságot, hogy a Pegasus szoftver működését vizsgálta-e. A hatóság a kérdésre nemleges választ adott. Ezzel egyidejűleg azt is hozzátette, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) tevékenységét a Pegasus kémszoftver működésétől függetlenül is vizsgálni fogja. Rögzítette azonban azt a körülményt, hogy a kémszoftver jogszerű alkalmazása külső engedélyhez kötött olyan titkos információgyűjtés, melynek alkalmazási feltételei jogszabályban kellően körülhatároltak.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja milyen jogszabályok vonatkoznak a titkos adatgyűjtésre, mikor kerülhet sor megfigyelésre, illetve mit vizsgálhat a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Nyugta

Nagy Norbert

adószakértő

Építőipari projekt elszámolása

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs