453 találat a(z) többes jogviszony cimkére

Kft.-tulajdonos, megbízásos ügyvezető és katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Adott két kft. "A" Kft. egyszemélyes, megbízott ügyvezetője van, aki megbízási díjat vesz fel, az ügyvezető nem a kft. tagja. "B" Kft. egyszemélyes, az előző kft. a tulajdonosa, és az előző kft. magánszemély tagja a megbízási jogviszonyban lévő ügyvezető. "A" Kft. tulajdonosa, aki "B" Kft. megbízott ügyvezetője, létrehozna egy katás egyéni vállalkozást. A kérdés az, hogy mint egyéni vállalkozó lehet-e főállású egyéni vállalkozó 50 ezer forintos katával? Köszönjük szépen a segítséget!

Többes jogviszony – szabadság kiadása (munkaviszony + bedolgozó) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalót heti 3x8 órában munkaviszonyban, heti 2x8 órában bedolgozói munkaviszonyban foglalkoztatnák. A szabadság kiadására vonatkozóan kérnénk segítségét. Hétfő-szerda-péntek munkaviszonyos foglalkoztatás, kedd-csütörtök bedolgozói munkaviszony esetén hogyan kerülhet kiadásra a szabadság: hétfőtől - szerdáig szabadság esetén, keddtől - péntekig szabadság esetén? Hogyan tudunk helyes eljárni a szabadság elszámolásában? Válaszát előre is köszönjük.

Ügyvezető többes jogviszonyban: járulékfizetési kötelezettség Cikk

Hogyan alakul a járulékfizetési kötelezettség az Adózóna olvasója által vázolt többes jogviszonyban? Széles Imre tb-szakértő válaszolt.

Szállásszámla többes jogviszonyos, vidéki munka miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari cég, melynek székhelye és telephelye csak Budapesten van, az ország több pontján is végez munkát, ami folyamatos jelenlétet kíván. Egyik bejelentett alkalmazottunk munkaszerződés keretében építésvezető. Emellett egy vállalkozási/alvállalkozói szerződés keretében egyéni vállalkozóként ezen a vidéki munkán az ott lévő gépek napi karbantartását, üzemanyaggal való ellátását (munkagépek) és egyéb technikai feladatokat végzi el munkaidőn túl a másnapi munkavégzés zavartalanságának érdekében, mert így gazdaságosabb, és biztonságosabb cégünk számára. Mivel alkalmazott, ezért a szállását egy panzióban oldjuk meg (általában heti 3-4 éjszaka), a számlát a cégünk nevére állítják ki. Mivel a cég érdekeit szolgálja ez a kiküldetés, ezért visszaigényeljük az áfát és egyéb kötelezettséget nem írunk elő. Munkaviszonyban álló alkalmazottunk, ezért nem származik semmiféle jövedelem emiatt. Ha mint egyéni vállalkozó nem végezné el azokat a plussz feladatokat, akkor is pont ennyi lenne a felmerülő szállásköltsége a cégnek, csak ezeket a szolgáltatásokat ott helyben keresett személlyel kellene elvégeztetni; akit nyilván nem ismerünk, sem a munkáját; ezért örülünk, hogy ő építésvezető létére is elvállalta. Viszont nem szeretnénk, hogyha az derülne ki, hogy ilyen esetben valamiféle adóvonzat merülhetne fel (akár szja, akár szocho vagy más). Helyesen ítéljük-e meg a helyzetet, és a fizetnivalókat? Köszönettel: PA

Ügyvezető – gyes Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy mellékállású katás egyéni vállalkozó, aki jelenleg gyeden van, de munkaviszonyban áll egy céggel heti 40 órás munkaviszonyban. Mindezek mellett van egy kft.-je, ahol társas vállalkozóként ügyvezető, viszont jövedelmet nem vesz fel az ügyvezetésért, így járulékfizetés sincs utána. A társaság, ahol munkaviszonyban foglalkoztatják, fel kívánja bontani a munkaszerződését, megszűnne a 40 órás munkaviszonya, időközben viszont gyedről gyesre fog menni a gyermek betöltött 2 éves kora miatt. Amennyiben kérné a fizetés nélküli szabadságot a gyes miatt, akkor így a gyes miatt biztosítottnak minősülne és maradhatna mellékállású katás? Hogyan alakul ekkor a kft.-ben az ügyvezetés miatt a járulékfizetési kötelezettség? Segítségüket előre is köszönöm.

Katás egyéni vállalkozás - kft. társas jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves állásfoglalást a következő esettel kapcsolatban: Átvettem egy egyszemélyes kft. könyvelését, ahol az ügyvezetőre nullás 1908 bevallást adtak be, tehát járulékfizetést nem jelöltek. A könyvelő elmondása szerint azért, mert főállású katas egyéni vállalkozó és az 50 ezer forintot megfizeti. Véleményem szerint főállású társas vállalkozónak minősül és a kft-ben kell megfizetnie a járulékokat, ott biztosított. Egyéni vállalkozásban 25 ezer forint kata megfizetésére kötelezett. Kérem az Önök megerősítését!

Munkaviszony és vállalkozói jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy dolgozónk, aki gépbeállítóként 8 órás munkaviszonyban van nálunk. Lehetséges-e, hogy egyéni vállalkozóként az udvarosi munkákat végezze a cégnél? Válaszát előre is köszönöm.

Hogyan dolgozhat? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két személy tulajdonában van – 50-50 százalékban – egy katás bt. és egy kft. Egyikük a bt.-ben bejelentett, a másik a kft.-ben. A kérdésem az, hogyan dolgozhatnak a másik vállalkozásban, hogy ne keletkezzen fizetési kötelezettség? Köszönettel!

Katás bt. beltagjának járulékfizetése Kérdés

A következő kérdésben szeretném az iránymutatásukat kérni. Katás betéti társaság a társasági szerződése szerint a beltag (nem kisadózó) munkaviszonyban látja el a tevékenységét, a kültag a kisadózó. A beltag munkaszerződése szerint 4 órás munkaviszonyban végez tevékenységet és máshol nem rendelkezik heti 36 órás munkaviszonnyal. A társasági szerződés szerint a beltag és a kültag is ügyvezető, az ügyvezetői feladatokat a kültag látja el, a beltag ezért külön díjazásban nem részesül. Ebben az esetben a beltagnál elfogadható-e, hogy a 4 órás munkaviszony szerinti jövedelem – ami a minimálbér arányos összege – után fizet járulékot? Szabályos-e hogy a jövedelme nem éri el a minimálbér összegét? 2019.03.01-től a beltag egy másik kft.-ben a minimálbérnél magasabb összegű havi megbízási díjban részesül, és a katás bt.-ben a munkaidejét lecsökkenti havi 8 órára. Ebben az esetben elfogadható, hogy bt.-beltagként csak a munkaszerződés szerinti jövedelem után fizet járulékot, ami nem éri el a minimálbér összegét?

Apa gyeden, anya a gyermekkel, fizetés nélküli szabadságon Cikk

Több megoldás közül választhatnak a kisgyermekes szülők a csecsemőgondozási díj (csed) folyósítását követően, hogy melyikük igényelje a soron következő ellátást, a gyermekgondozási díjat (gyed), illetve az ellátásban részesülő dolgozzon-e emellett, vagy sem. A szóba jöhető variációk (amelyek száma a nagyszülői gyed jövő évtől történő bevezetésével tovább bővül) közül azt a viszonylag ritkán előforduló helyzetet tekintjük át, amikor az édesapa igényli a gyedet, ugyanakkor az anya marad otthon a gyermekkel.

Bt.-beltag katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. beltagja (nem katás) úgy döntött, szeretne katás egyéni vállalkozó lenni. Jól gondolom, hogy ebben az esetben havi 25 ezer forintot kellene fizetnie, mint katás egyéni vállalkozónak? Köszönöm válaszát előre is. Szilvia

Így lehet egyszerre több munkahelyen dolgozni Cikk

A munkaerőhiány következtében egyre több munkavállaló létesít egyidejűleg több munkáltatóval munkaviszonyt. Ez a döntés pedig – rövidtávon legalábbis – mindkét félnek előnyös. A munkáltató munkaerőhiánya ideiglenesen orvosolható, a munkavállaló pedig többletbevételhez jut. Nézzük, mire kell a feleknek ezzel összefüggésben figyelniük!

Ügyvezető több cégben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném a segítségét. Kft. ügyvezetője munkaviszonyban látja el a feladatokat a társasági szerződés szerint. Az a kérdésem, ha alapít egy másik céget és ott is a munkaviszonyt jelölik meg, akkor abban is be kell mindenképpen valamilyen óraszámban jelenteni erre való tekintettel és járulékot fizetni, vagy amiatt hogy a másik cégében van legalább 36 órás munkaviszonya, az újban már nem szükséges. Vagy jelöljük a másik cégben a megbízási jogviszonyt a munkaviszony helyett? Melyiket kell az új cégben jelölni ahhoz, hogy itt ne kelljen járulékot fizetnie? Köszönettel.

Ügyvezető egészségügyi szolgáltatási járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi NAV tájékoztató értelmezésében kérek segítséget. Konkrétan az alábbi kérdésekre szeretnék választ kapni: Saját jogú nyugdíjas továbbra is dolgozik alkalmazottként egy zrt.-ben. Saját kft.-jében csak ügyvezetői teendőket lát el megbízási jogviszonyban. A kft.-ben a lenti tájékoztató alapján kell utána egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni? Ha a kft.-ben munkaviszonyban látná el az ügyvezetést, mentesülne az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól? Ehhez kell társasági szerződést módosítani? Valahol azt olvastam, hogy kell, de hol találom ezt leírva? Bt. ügyvezető a bt.-ben, az ügyvezetői tevékenység mellett személyesen is közreműködik a társasági szerződés szerint megbízásos jogviszonyban. Itt is az a kérdésem, hogy munkaszerződéssel mentesül az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésétől, vagy társasági szerződést kell módosítani? Előre is köszönöm a segítségét! "A vállalkozó nyugdíjas A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, társas vállalkozás a kiegészítő tevékenységet folytató tagja után – egyéb mentesítésre okot adó körülmény hiányában – abban az estben is egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére köteles, ha a kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozó egyidejűleg heti 36 órát elérő foglalkoztatással járó munkaviszonyban is áll. "

Több katás kültagi jogviszony Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi példával bemutatva szeretném kikérni a szakvéleményét, állásfoglalását a következő kérdésben: Adott egy “A”magánszemély, akinek van 6 órát meghaladó munkaviszonya. “A” magánszemélynek “XY” Bt.-ben katás beltagi tagsági viszonya van. “A” magánszemély szeretne társulni “B” magánszeméllyel, akinek szintén van 6 órát meghaladó bejelentett munkaviszonya. “A” és “B” megalapítják “AB” Bt.-t, ahol “A” 80%-os tulajdoni hányaddal, katás kültagként személyesen vesz részt a cég tevékenységében. “B” 20%-os tulajdoni hányaddal, beltagként nem vesz részt a bt. tevékenységében. Ez a struktúra azért alakul így, mert “B” hozza a kapcsolati tőkét, az üzletet a cégbe, ”A” pedig szakértelmével ellátja a feladatokat, megbízásokat. “B” kvázi egy befektető, aki korlátlan felelősséget vállal, “A” személy munkája, szaktudása elengedhetetlen a cég sikeres működéséhez. Kérdésünk az, hogy ha “A” szakértelmének köszönhetően, több különböző szakterületen, több (például 4 db) hasonló struktúrájú cégben, különböző befektetőkkel társul és kültagként tevékenységet folytat, akkor lehet-e 5-ször katás státuszban?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérelt ingatlanon végzett felújítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Háromszoros K+F kedvezmény alkalmazható hipaalapra?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beolvadás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close