hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Átalányadózó egyéni vállalkozó táppénzen: így kell járulékot fizetnie

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Az átalányadózó egyéni vállalkozó adó- és társadalombiztosítási kötelezettségeinek a megállapítása során a bevételből kell kiindulni, amelynek keletkezése gyakran eltérhet a munkavégzés tényleges időszakától. Így nem ördögtől való az sem, hogy a keresőképtelenség időszaka alatt a vállalkozó bevételt szerez. Írásunkban ennek a helyzetnek a járulékfizetéssel kapcsolatos vonzatával foglalkoznunk, röviden kitérve a táppénzjogosultságra is.

Az szja-törvény (a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény) 9. § (2) bekezdés értelmében a pénz esetében a bevételszerzés időpontja az a nap, amelyen azt a magánszemély vagy javára más személy birtokba vette (átvette) vagy amelyen azt a magánszemély javára fizetési számlán jóváírták. Ebből következően teljesen életszerű, ha az átalányadózó egyéni vállalkozó keresőképtelensége tartama alatt szert tesz bevételre.

Az Adózóna „Egyéni vállalkozók adózása, számvitele” című kiadvány 10 százalék kiadói kedvezménnyel itt vásárolható meg.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (Ebtv.) 43. § (2) bekezdés értelmében az egyidejűleg fennálló több biztosítási jogviszony esetén a keresőképtelenséget és a táppénzre való jogosultságot, azok időtartamát, az ellátás mértékét, illetőleg összegét mindegyik jogviszonyban külön-külön kell megállapítani.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, többes jogviszonyban levő egyéni vállalkozó járulékfizetése miként alakul, ha keresőképtelen lesz egyik, másik vagy mindkét jogviszonyában, illetve példával szemléltetjük egy táppénzen levő átalányadózó egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettségét!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bankkártyás vásárlás számla nélkül

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

A számlatulaj másik bankszámlájára utaltam

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Adószámos magánszemély tevékenységi körök

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink