Őszi adócsomag: visszamenőleges tb-módosítások. A jövőt is sejthetjük

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

Nemrégiben nyújtotta be a kormány „Az egyes adótörvények módosításáról” szóló T/5893 számú törvényjavaslatot, amely egyebek között a 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) több szabályán is változtatna. A hatályba lépések időrendjét követve összefoglaltuk az indítvány erre vonatkozó módosításait.

2023. évközi módosítások

A törvényjavaslat elfogadását követő naptól kell alkalmazni a családi járulékkedvezményre vonatkozó következő módosításokat:

Ha a főfoglalkozású átalányadózó egyéni vállalkozó a minimálbér után köteles a társadalombiztosítási járulékot megfizetni, akkor az átalányban megállapított jövedelem mértékéig családi járulékkedvezményt vehet igénybe. A módosítás pontosítja ezen átalányban megállapított jövedelem mértéke kapcsán, hogy a kedvezmény akkor is alkalmazható, ha átalányban megállapított jövedelem adómentes.

Az őszi adócsomagról közölt korábbi cikkeinket itt és itt olvashatja el!

A főfoglalkozású átalányadózó egyéni vállalkozó családi járulékkedvezményére vonatkozó másik szabály vonatkozásában pedig azt szabályozza le a módosítás, hogy a minimálbérre tekintettel fizetendő járulékból nemcsak az adómentes, hanem az adóköteles átalányban megállapított jövedelemre jutó járulék mértékéig is igénybevehető a családi járulékkedvezmény. Ezen szabály megalkotására az indokolásban foglaltak alapján azért volt szükség, mert „göngyölítéses járulékalap megállapítási módszer miatt gyakran előfordul, hogy az átalányadózó egyéni vállalkozó jövedelme már adóköteles és mégis a minimálbér után kell megfizetnie a járulékot, így kiegészül a szabályozás azzal, hogy ez esetben az átalányban megállapított jövedelemnek nemcsak az adómentes, hanem az adóköteles része tekintetében is érvényesíthető a járulékkedvezmény.”

Elfogadásuk esetén a fenti szabályok visszamenőlegesen – azaz 2023. január havi, illetve az azt követő hónapok járulékkötelezettségének meghatározásakor – lennének alkalmazhatók.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31