56 találat a(z) szja-törvény cimkére

Ne rutinból csinálja! Tudnivalók az őstermelői igazolvány kiváltásáról, használatáról Cikk

Az őstermelői igazolvány és a közös őstermelői igazolvány fontos dokumentum, mivel igazolja, hogy a magánszemély mezőgazdasági őstermelői tevékenységet folytat, és jogosult az szja-törvény mezőgazdasági őstermelőre vonatkozó rendelkezései szerinti adózásra. Cikkünk az igazolvány kiváltásával és használatával összefüggő, a veszélyhelyzet során bevezetett, majd azt követően is megtartott változásokkal kapcsolatos ismereteket foglalja össze.

Változások az szja-törvényben a koronavírus-járvány árnyékában Cikk

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő és a 2021. évi költségvetést megalapozó salátatörvényekben szokatlanul kevés érinti a személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezéseit. Kimazsoláztuk a várható változásokat.

Negyvennyolc törvényt módosít egy új jogszabály Cikk

2020. május 28-án négy Magyar Közlöny jelent meg számos új jogszabállyal, módosító rendelkezéssel. Ezekből szemezgetünk.

Szociális gondozói díj Kérdés

Ki számít munkáltatónak, és ki munkavállalónak? Cikk

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) és a hozzá kapcsolódó jogszabályok számos rendelkezése kötődik a munkáltató, munkavállaló között lévő jogviszonyhoz, amely eseteként különböző tartalmú fogalmakra támaszkodik.

Szja-törvény 44/A paragrafus Kérdés

Az szja-törvény 44/A paragrafusa módosult (1) bekezdésének a) pontja szerint 20 százalékos adó-visszatérítést a célzott önsegélyező támogatás és a munkáltatótól kapott egészségpénztári hozzájárulás (munkáltatói tagdíjátvállalás) után is igényelhetnek a pénztártagok 2019. 01. 01-től?

Adománygyűjtés: mikor adómentes, mikor nem? Cikk

Egyre több kilátástalan helyzetbe sodródott kárvallott kapaszkodik az együttérzés mentőövébe, és nem is reménytelenül: látványosan gyűlnek a megadott bankszámlákra utalt pénzösszegek, az újrakezdést segítő természetbeni adományok. Ám nem árt az óvatosság, mert előfordulhat, hogy az állam is tartja a markát.

Cégautóadó tárgya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. személyautót lízingel, ami 2505 kg együttes tömegű. Mivel meghaladja a tömege a 2500 kg-ot, szja tv. szerint ez személyautónak minősül? A forgalmi nyilvántartásban mint személyautó szerepel: kódja: M1, de az szja tv. szerint is személyautó? Köszönöm válaszát!

Cégautóadó – mikrobusz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy egy rendezvényszervezéssel foglalkozó kft. a vezetővel együtt, 9 fő szállítására alkalmas OPEL VIVARO mikrobusz után kötelezett-e cégautóadó megfizetésére. Tudomásom szerint a forgalmiba személygépkocsiként van bejegyezve, így az áfatörvény szerint is személygépkocsi, de az szja-törvény nem személyautónak mínősíti, így nem kötelezett cégautóadóra. Köszönettel várom válaszukat. Lantai Jánosné

Teherautó-vásárlás, áfa visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem áfaalany, csak adóköteles értékesítést végez. Gépjárművet szeretne vásárolni, amely a forgalmi engedélye alapján és a VTSZ-besorolása alapján is tehergépjárműnek minősül, így az áfatörvény szerint fennáll a forgalmi adó visszaigénylésének feltétele. Az szja-törvény szerint viszont az autó személygépkocsinak minősül, amely után cégautóadó-fizetési kötelezettség fennáll. Mivel az áfatörvény nem ad fogalommeghatározást a személygépjármű, a tehergépjármű fogalmára, így figyelemmel kell-e lennünk az szja-törvény rendelkezéseire és a beszerzés utáni áfát nem szabad visszaigényelnünk? Emlékezetem szerint korábban volt egy erre vonatkozó NAV-iránymutatás, de most nem leltem fel. Segítségét megköszönöm: Borsosné Pál Ildikó

Belföldi kiküldetés napidíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 278/2005. kormányrendelet és az szja-törvény 16. 08. 01. változása alapján kérdezzük, hogy amennyiben építőipari vállalkozás kiküldi munkavállalóját a kivitelezés helyére (ahol lakást bérel számára), akkor a munkajogi szabályok alapján fizetni kell-e minden távolléti napra legalább 500 forint napidíjat. Mivel az szja-törvényben csak a "hivatalos sofőrökre" találtunk bizonylat nélkül elszámolható költséget, a napi 500 forintot mint bruttó munkabért kell számfejtenünk (szja levonás, szocho, szakképzési hozzájárulás teherrel)? Válaszukat köszönöm.

Adómentes juttatás: sokat veszíthetnek az ügyeskedő cégek Cikk

Augusztus 1-jétől új rendelkezés határozza meg az szja-törvényben a sportrendezvény fogalmát. Sokba kerülhet a cégnek, ha nem figyel, és továbbra is adómentesnek véli a saját maga által szervezett strandlabda-, grundfoci- sakk-, vagy más hasonló háziversennyel tarkított rendezvény résztvevői számára biztosított ingyenes fogyasztást és egyéb szolgáltatást. Ám, ha jól értjük, akár egy negyedosztályú rangadóra ingyen belépővel családostul, barátostul verbuvált szurkolótábor továbbra is korlátlanul ingyenesen fogyaszthat csapolt sört, falatozhat sült kolbászt, ropogtathat szotyolát stb. adómentesen, sőt a stadion VIP páholyának vendégei a felszolgált svédasztal-finomságokban is ingyen dúskálhatnak a cég számlájára, adómentesen.

Támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. teke sportágban edzőtermet bérel, ahol meghatározott időpontokban edzéseken vehetnek részt a dolgozói. Véleményem szerint ez a bérleti díj a cég érdekében felmerült ráfordítás és a magánszemélyeknél adómentes juttatás az szja-törvény 1. számú melléklet 8.7. pontja alapján. A sportoláshoz pólokat szeretne vásárolni a cég, amelyeken a cég logója és neve is szerepelne. Ebben a sportfelszerelésben indulni szeretnének az amatőr játékosok (dolgozók, hozzátartozóik, cégen kívüli magánszemélyekkel együtt ) helyi bajnokságban a cég nevének használatával. Ebben az esetben a részükre biztosított sportruházat tekinthető-e magánszemélynek adott adómentes juttatásnak, vagy csak adófizetési kötelezettség mellett adható ruházat? A ruházat vásárlásakor felszámított előzetes áfa véleményem szerint nem igényelhető vissza a kft.-nél. Munkámhoz nyújtott segítségüket megköszönöm. Tisztelettel: Borsosné Pál Ildikó

Új törvényi szabályok júliustól az őstermelők nyilvántartására Cikk

Változnak az őstermelők nyilvántartásba vételére és ellenőrzésére vonatkozó szabályok, s annak keretei, hogy a fogyasztók milyen módon informálódhatnak az őstermelők kilétéről.

Reprezentáció adóalap-csökkentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az szja-törvény alábbi paragrafusának értelmezésében, gyakorlati alkalmazásában kérnék útmutatást: 70. § (2) Egyes meghatározott juttatásnak minősül az adóévben reprezentáció és üzleti ajándékok juttatása alapján meghatározott jövedelem azzal, hogy a jövedelem meghatározásánál figyelmen kívül kell hagyni az e törvény előírásai szerint adómentes juttatásokat. (2a) Ha a kifizető egyesület, köztestület, egyházi jogi személy, alapítvány (ideértve a közalapítványt is), a (2) bekezdéstől eltérően mentes az adó alól az adóévben reprezentáció és a minimálbér 25 százalékának megfelelő egyedi értéket meg nem haladó üzleti ajándékok juttatása alapján meghatározott jövedelem azon része, amely a közhasznú, illetve cél szerinti tevékenysége érdekében felmerült, az adóévre vonatkozó beszámolóban kimutatott összes ráfordítás 10 százalékát, de legfeljebb az adóévre elszámolt éves összes bevétele 10 százalékát nem haladja meg. Esetünkben belső egyházi jogi személy oktatási tevékenységet végez. Oktatási tevékenység kapcsán rengeteg reprezentációs eseményt tartunk, mint évnyitók, évzárók, szalagavató, ballagás, kisebb konferenciák. A kérdésünk az, hogy milyen elv mentén különíthető el, hogy a ’08-as bevallásban mi kerül a 2. sorba, az egyes meghatározott juttatások adóalapjába, és mi az 5. sorba, a reprezentáció, üzleti ajándék adóalapjába? Ha jól értjük, csak előbbi adóalapja csökkenthető. Az adóalap-csökkentés miként dokumentálandó? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Sztv.-mutatók

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ügyvezető jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close