130 találat a(z) szja-törvény cimkére

Társasházak: számviteli és egyes adózási kérdések Cikk

Mely jogszabályok határozzák meg a társasházak működését, illetve a beszámolókészítési és nyilvántartási kötelezettségét? Milyen eltérő szabályozás vonatkozik a maximum hatlakásos társasházakra? Milyen bevételek után és hogyan fizet személyi jövedelemadót, illetve szociális hozzájárulási adót a társasház? Ezeket a kérdéseket járjuk körbe cikkünkben.

Olimpiára, foci-Eb-re jegy, kerékpár használatra? Így adható adómentesen a munkavállalónak Cikk

A labdarúgó-Európa-bajnokság a csoportkörök végéhez ért, az olimpia pedig már a küszöbön van. Érdemes ezért áttekinteni, hogy milyen esetekben adhat a munkáltató, kifizető adómentesen sportrendezvényre belépőjegyet, bérletet munkavállalójának. A sporttal összefüggésben megvizsgáljuk azt is, hogy milyen kerékpár, milyen feltételekkel biztosítható adómentesen a dolgozóknak.

Szünetelő egyéni vállalkozó adóelőlege Cikk

Az egyéni vállalkozónak jogában áll vállalkozása szüneteltetésére. Kérdésként merülhet fel, hogy a tevékenységét szüneteltető egyéni vállalkozó esetében hogyan és mikor kell a személyijövedelemadó-előleget megállapítani, megfizetni és bevallani a szünetelés időszakában megszerzett bevétel esetében, illetve a szünetelés megkezdését megelőzően kiszámlázott, de nem a szünetelés, hanem annak befejezését követően beérkező bevételt hogyan kell kezelni.

Árverésen értékesített bútor Kérdés

Árfolyamnyereségből származó jövedelem Kérdés

A nap kérdése: melyik bevallásba kerüljön az egyéni vállalkozó év végén indult szünetelése alatti költsége, bevétele? Cikk

Szeretném megkérdezni, hogy ha az egyéni vállalkozó 2024. január 1-jén kezdi a szünetelést, akkor a szünetelés alatt befolyt bevételét, költségét a 2353-as bevallásban, vagy majd csak a 2453-as bevallásban kell elszámolnia? Válaszában, ha kérhetném, akkor a vonatkozó jogszabályhelyet is jelölje meg! Az Adózóna oldalán érkezett kérdéseket Lepsényi Mária adószakértő válaszolta meg.

Így fizetünk adót az értékpapírból származó jogviszonnyal összefüggő jövedelmek után Cikk

A 2023. évi szja-bevallás határidejének közeledtével a Grant Thornton Magyarország összefoglalta az értékpapírból származó jövedelmek kapcsán leggyakrabban felmerülő adózási szabályokat. Jelen írás a jogviszonyra tekintettel megszerzett értékpapírok adózását fejti ki a magyar illetőségű magánszemélyek vonatkozásában.

Év eleji jövedelmek: ideinek vagy tavalyinak számítanak? A táppénz számítását is befolyásolja Cikk

Miért fontos különösen év elején, hogy munkáltató vagy nem munkáltató számfejti a táppénzt? Vissza kell-e rendezni az előző évre azt a teljesítést, amelyet január elején fizetnek ki, de a munkavégzés decemberben történt, azaz melyik évre kell ezeket elszámolni: 2023-ra vagy 2024-re? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keresünk választ.

LLC magyar magánszemélynek nyereségrészesedést fizet: bonyolultabb az adózás, mint gondolnánk Cikk

Az alábbiakban egy amerikai illetőségű LLC-ből (limited liability company) magyar adóügyi illetőségű magánszemély részére történő nyereségrészesedés kifizetésnek a magyar adóztatásával kapcsolatos kérdésekre keressük a válaszokat, tekintettel az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország közötti kettős adóztatás kizárására irányuló egyezmény megszűnésére is.

Adócsomag: 2024. évi változások az szja-törvényben Cikk

Számos ponton megváltoztak a parlamenti vita során az őszi adótörvény-módosítási javaslatcsomagban a személyi jövedelemadóra vonatkozóan eredetileg előterjesztett rendelkezések. A nemrégiben kihirdetett 2023. évi LXXXIII. törvény már nem tartalmazza az egyéni vállalkozók adózásának 2025-től javasolt radikális átalakítási javaslatait, ugyanakkor 2024. januártól új kedvezmény lép hatályba a startup vállalkozások munkavállalóinak, vezető tisztségviselőinek ingyenes vagy kedvezményes vagyoni részesedésszerzésére. Az idén korábban kihirdetett törvények is tartalmaznak az szja-törvényt érintő módosításokat, cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb változásokat.

Kisvállalkozói kedvezmény és fejlesztési tartalék felhasználása ugyanarra a tárgyi eszközre Kérdés

Fontos tudnivalók az értékpapírok piaci értékének meghatározása során Cikk

Cikkünkben a magánszemély által vásárolt, illetve értékesített értékpapír, valamint az értékpapírra vonatkozó jog piaci értéke megállapításának módszereit járjuk körbe az szja-törvény hatályos szabályai alapján, továbbá áttekintjük, hogy a számviteli törvény értelmében mit és milyen módszerek alapján tekinthetünk szokásos piaci értéknek.

Változhat az szja-törvény: kevesebbszer kell majd nyilatkozni, de jobban kell rá figyelni Cikk

Az Országgyűlés napirendjén szerepel az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló T/5249. számú törvényjavaslat, amely egyebek mellett a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényt érintő módosítást is tartalmaz.

Iskolarendszeren kívüli képzés: mikor, kinél keletkezik adófizetési kötelezettség? Cikk

A nyár vége nemcsak a tanév megkezdését jelenti a diákok számára, hanem számos esetben ilyenkor indulnak olyan iskolarendszeren kívüli képzések is. Gyakran felmerül ezért kérdésként, hogy beíratható-e a munkavállaló például nyelvtanfolyamra, számítástechnikai oktatásra, és mikor és kinek keletkezik ezek után adófizetési kötelezettsége.

Cégautó magáncélú használatával kapcsolatos költségek elszámolása, bizonylatolás Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink