68 találat a(z) pihenőnap cimkére

Munkaszüneti nap és pihenőnap Kérdés

Egyszerűsített foglalkoztatás: beosztható a dolgozó a hét minden napjára? Cikk

Itt a mezőgazdasági idénymunka ideje, megnövekedett az egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozók száma. Olvasónk is ezzel kapcsolatban intézett kérdést hozzánk, melyet Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt meg.

Munkaidőkeret és pihenőnapok Kérdés

Munkaidőkeret átlagában pihenő nap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél a munkavállalók 1 (állandó délelőtt), 2 (1 hét délelőtt, 1 hét délután) és 3 ( 1 hét délelőtt, 1 hét éjszaka, 1 hét délután) műszakban vannak foglalkoztatva. 3 havi munkaidő keretet alkalmazunk, egyenlőtlenül is beoszthatók a munkavállalók.A jelenlegi munkaidő keretünk március 01-május 31.között tart. A munkaidőkeret átlagában a rendkívüli munkavégzéssel együtt sem haladja meg a beosztott munkaidő a 48 óra munkavégzést.A napi pihenőidők: 11 és a 8 óra be van tartva. A koronavírus veszélyhelyzet ellenére cégünknél van munka. Kérdés a pihenőnapokra vonatkozik. Ha szombatra is beosztjuk mint munkanap, akkor a vasárnap lesz csak pihenőnapja. Tehát a munkaidőkeret végéig ki kell adni plusz 1 pihenőnapot. Ha viszont a szombatot nem osztjuk be munkanapnak, hanem rendkívüli munkavégzést rendelünk el, tehát elszámoljuk mint hétvégi túlóra: 100% túlórapótlékkal. (nem váltjuk meg szabadnappal és 50% túlórapótlékkal). Ekkor sincs meg a heti 2 nap pihenő, csak a vasárnap. Ekkor is (tehát amikor túlórában kifizetjük a szombatot) az elmaradó 1 pihenőnapot ki kell adnia a cégnek a munkaidőkeret végéig? A 2 és 3 műszakosoknál, tehát több műszakosoknál: szintén a munkaidőkeret átlagában ki kell adni a 2 pihenőnapot? Rájuk is vonatkozik a 105. § (1) bekezdése? Például: 10-11 napot osztunk be pihenő nélkül. aztán kiadunk 1-2 pihenőnapot. Elvileg 2 nap pihenő elmaradna. Köszönöm a válaszukat Kertész Mónika

munkaidőbeosztás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérem szíves állásfoglalását: egy gazdasági társaság olyan üzletet működtet, mely szombaton is nyitva van, 9–12 óra között. Alkalmazottainál a munkaidőbeosztás havi munkaidőkeretben történik, egyenlőtlenül elosztva a munka- és pihenőidőt, napi 8 órás munkaidő alapulvételével. Aggályom van a szombati munkavégzéssel kapcsolatban, mert úgy tudom, hogy munkaidőkeretben történő foglalkoztatás esetén a legrövidebb beosztható időszak 4 óra naponta. Abban az esetben is igaz ez, ha az üzlet szombati nyitvatartása pusztán 3 óra? Miként tudjuk ezt úgy áthidalni, hogy ne szegjünk törvényt? A másik kérdés számomra ezzel kapcsolatban az, hogy van olyan dolgozó, aki minden szombaton dolgozik ebben a három órában, és előtte a hét 5 napján is – bár nyilván nem minden nap 8 órát. Nem aggályos az, ha így nem kapja meg a heti 2 pihenőnapját? Arról is olvastam hogy ilyen esetben elegendő lehet az, ha a pihenőidő eléri a folyamatos 40 órát, ami biztosított, mert ha szombaton 12 órakor zár az üzlet és csak hétfő reggel nyit 9-kor, akkor ez teljesül. Ezzel megfelel a cég a vonatkozó előírásoknak? A beosztás mindig összhangban van a ledolgozott órákkal. Pótlékköteles így a foglalkoztatás? Válaszát köszönöm!

Munkaidőkeret esetén heti pihenőnap kiadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre kérnék gyakorlatias, magyarázat jellegű választ. Egyik kollégánk reklamál, hogy neki ezen a héten nincs meg a heti kettő pihenőnapja. Heti öt napot dolgozik, a hatodik napja pihenőnap, a hetedik napja szabadság. Jogos a reklamációja? Az érintett munkavállaló átlag napi 8 órás munkaidőben dolgozik, a munkaidőkeret betartásával. Egyenlőtlen munkabeosztásban vannak a kollégák, kéthavi munkaidőkeretben. Köszönöm szépen! Üdvözlettel: Horváth Éva

Munkaszüneti nap kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 48 főt alkalmazó kft. napi 12 órás foglalkoztatásban dolgoztatja a munkavállalóit, 3 nap munka (6:00-18:00 és 18:00-06:00), 3 nap pihenő megosztásban, folyamatos munkarendben, évi 8 nap kötelező szabadsággal (pl. 12.24-e, 12.31-e). A kérdésem a munkaszüneti napra eső díjazással függ össze. Vannak dolgozók, akiknek a kötelező ünnepnapok a pihenőnapjukra esnek, tehát egyébként sem dolgoznának. Nekik kötelező-e ünnepi pótlékot fizetni, ha igen, milyen mértékben? 12 órára vagy 8 órára eső pótlékot? Azon dolgozóknak, akiknek egyébként a műszakjukba esne az ünnepnap, és dolgozniuk kellene, de a kötelező phenőnap elrendelése miatt nem dolgoznak, kell-e, és ha igen, milyen mértékben kell fizetni az ünnepi pótlékot? 8 órára esőt vagy 12 órára esőt? Jár-e műszakpótlék és vasárnapi pótlék arra az esetre, ha épp 18:00 óra utáni a beosztásuk, és az épp vasárnapra is esik ez a nap? Válaszát köszönöm!

Heti pihenőnap Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munka törvénykönyve szerint havonta legalább egy heti pihenőnapot vasárnapra kell beosztani. El lehet-e ettől térni a munkavállaló írásbeli kérelmére a gyermekére hivatkozva, ha ő hétköznapokra szeretné a pihenőnapját, és minden hétvégén dolgozni szeretne? Köszönöm!

Szombati munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó bolti kereskedelmi tevékenységet folytat, az értékesítést alkalmazott végzi, mivel a vállalkozónak nincs hozzá szakirányú képesítése. Az alkalmazott heti 40 órában, általános munkarendben dolgozik, hétfőtől péntekig napi 8 órában. Amennyiben szombatonként is rendszeresen nyitva tart az üzlet 8-tól 12-ig, kifizethető-e minden alkalommal pihenőnapra eső túlóraként? Szabályos-e a heti egy, vasárnapi pihenőnap? Amennyiben ez nem megoldható, akkor milyen egyéb megoldás lehetséges erre a szombati 4 órás munkavégzésre, ami a lehető legkisebb adminisztrációval jár? Köszönettel.

Hosszú hétvégék: így lehet kétszer ledolgozni egy munkanapot Cikk

A munkanapáthelyezés lényege, hogy ha egy munkaszüneti nap keddre vagy csütörtökre esik, akkor a vonatkozó miniszteri rendelet a hétvége és a munkaszüneti nap közé eső munkanapot pihenőnappá nyilvánítja, ugyanakkor az azonos hónapra eső egyik szombat munkanap lesz. Ilyen munkanapáthelyezés alkalmával érdekes eset állt elő: a munkavállaló ledolgozta a szombati napot, majd munkahelyet váltott, ahol a szombat helyett biztosított hétfői pihenőnapra szabadságot adott ki részére a munkáltató. Így egy napot kvázi kétszer „dolgozott le”. Jogszerű volt az eljárás?

Szabadság utáni pihenőnap Kérdés

Tisztelt Adózóna! Részvénytársaságunk szarvasmarha ágazatában munkavállalóink folyamatos munkarendben dolgoznak. Egyik munkavállalónk vetette fel, amennyiben ő szabadságon van, a szabadság letelte után nem munkanap, hanem pihenőnap következik. Erre vonatkozóan nem találok semmit az Mt.-ben. Arra gondolok, hogy ha 6 napot szabadságon van (ezekre a napokra beosztása volt), akkor a hetedik az pihenőnap, hiszen a + ledolgozott (jelen esetben szabadság) nap után, pihenőnap jár. De azt gondolom, hogy 1-2-3-4-5 nap szabadság után beosztható munkanapra. Kérem szíves állásfoglalásukat! Köszönöm!

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyéni vállalkozó aki nemzetközi fuvarozással foglalkozik. Alkalmazottjai havi több napot töltenek külföldön, például Németországban. Milyen költségek terhelik a munkáltatót? Napi 60 euró elszámolható a dolgozóknak adómentesen? Emellett a német minimálbért ki kell fizetni a munkavállalóknak? Vagy elegendő a magyar minimálbér plusz a 60 euró költségtérítés? Amennyiben egy hónapban több egymást követő napot tartózkodik külföldön, azokra a napokra, melyek pihenőnapok számára, kell fizetnie valamit a munkáltatónak? Válaszát előre is köszönöm!

Heti pihenőnap II. Kérdés

Tisztelt Dr. Kéri Ádám Ügyvéd Úr! A heti pihenőnap témájában feltett kérdésünkre adott válaszát ezúton is köszönjük. A válasszal kapcsolatban pontosító kérdéseink merültek fel. Milyen esetben bír relevanciával az Mt. 87. § (2) bekezdése szerinti 7:00 és 22:00 közötti időtartamra vonatkozó kitétel? Amennyiben a munkáltatónál a vasárnapi munkanap vasárnap 6:00-tól hétfő 6:00-ig tart, és a munkavállaló vasárnap 22:00-tól hétfő 6:00-ig végez munkát, úgy az nem minősül (vasárnapi) pihenőnapnak? Válaszát előre is köszönöm.

Javaslatokat nyújt be a munka törvénykönyve módosításához a Fidesz Cikk

Több pontból álló javaslatcsomagot terjeszt kedden a munka törvénykönyvének tervezett módosításához az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottsága elé a Fidesz – közölte Kósa Lajos, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője, aki hétfőn munkavállalói szövetségekkel egyeztetett.

Vasárnapi pótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vasárnapi pótlék (140. §) számítása hogyan értelmezendő a 87. §-sal összhangban? Ha a 87. § (1) bekezdése alapján a munkanap lehet „elcsúsztatott” 24 óra, s egyes magyarázatok szerint ilyenkor nem jár pótlék például vasárnap 22 órai kezdésnél (többműszakos, beosztás szerinti kezdésnél), ugyanakkor a (2) bekezdés szerint az (1) bekezdés irányadó a heti pihenőnapokra is, azzal hogy a 7-22 óra közti időtartam mindenképpen heti pihenőnap, akkor a pihenőnap egyes esetekben 24 óra, egyes esetekben csak 15 óra (22-7)? Mi volt a törvényalkotó szándéka: csak az elcsúsztathatóság vagy a vasárnap lerövidítése 15 órára? 1. eset: 3 műszak, 5x8 órás hét (szombat-vasárnap szabad): A heti éjszakás műszak („hétfő”) kezdődhet vasárnap este 22-kor (lásd fent), s az 5. nap csütörtök 22-kor, ebben az esetben a „vasárnap” szombat este 22-től vasárnap este 22-ig tart? S ezt kell figyelembe venni például szombati beosztásnál a pótlékszámításra, ha munkaidőkeret is van? De kezdődhet az éjszakás hét hétfő este 22-kor is, s az 5. nap péntek este 22-kor, s ekkor a „vasárnap” vasárnap este 22-től hétfő este 22-ig tart? 2. eset: 12 órás műszakok munkaidőkeretben (6 és 18 órai kezdések): Mely órákra jár vasárnapi pótlék? Csak 7-22 óra között (például a vasárnap 18-kor kezdőnek 4 óra)? Vagy vasárnap 0-24 óra között (például a vasárnap 18-kor kezdőnek 6 óra)? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tárgyi eszköz – bruttó érték meghatározása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Csehországi adókötelezettségek

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó – támogatott ingatlan tevékenység alóli kivonása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close