72 találat a(z) pihenőnap cimkére

Munka díjazása ünnepnapon Kérdés

Készenlét pótlékai Kérdés

Szabadság díjazása pihenőnapon Kérdés

Távmunka, rendkívüli munkavégzés, huzamos munkaidőbeosztás: ezekre kell figyelni Cikk

A gazdasági válság mind a munkáltatókat, mind pedig a munkavállalókat hátrányos helyzetbe hozta. A vállalkozások csökkenő, ingadozó kereslettel, illetve a munkavállalói keresőképtelenség gyakoribbá válásával számolhatnak. Ebből eredően eseti vagy folyamatos munkaerőhiány jelentkezik, míg a munkavállalók az állásbiztonság ismételt megingásával találkoznak. Érdemes tehát áttekinteni azokat a kérdéseket, melyek ebben az élethelyzetben gyakran felmerülnek, és szükséges azt megvizsgálni, hogy a feleknek milyen mozgásterük van jelenleg, mert sokszor lényegesen nagyobb rugalmasságra lenne szükségük, jogszabályt azonban nem sérthetnek.

Munkaszüneti nap és pihenőnap Kérdés

Egyszerűsített foglalkoztatás: beosztható a dolgozó a hét minden napjára? Cikk

Itt a mezőgazdasági idénymunka ideje, megnövekedett az egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozók száma. Olvasónk is ezzel kapcsolatban intézett kérdést hozzánk, melyet Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt meg.

Munkaidőkeret és pihenőnapok Kérdés

Munkaidőkeret átlagában pihenő nap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél a munkavállalók 1 (állandó délelőtt), 2 (1 hét délelőtt, 1 hét délután) és 3 ( 1 hét délelőtt, 1 hét éjszaka, 1 hét délután) műszakban vannak foglalkoztatva. 3 havi munkaidő keretet alkalmazunk, egyenlőtlenül is beoszthatók a munkavállalók.A jelenlegi munkaidő keretünk március 01-május 31.között tart. A munkaidőkeret átlagában a rendkívüli munkavégzéssel együtt sem haladja meg a beosztott munkaidő a 48 óra munkavégzést.A napi pihenőidők: 11 és a 8 óra be van tartva. A koronavírus veszélyhelyzet ellenére cégünknél van munka. Kérdés a pihenőnapokra vonatkozik. Ha szombatra is beosztjuk mint munkanap, akkor a vasárnap lesz csak pihenőnapja. Tehát a munkaidőkeret végéig ki kell adni plusz 1 pihenőnapot. Ha viszont a szombatot nem osztjuk be munkanapnak, hanem rendkívüli munkavégzést rendelünk el, tehát elszámoljuk mint hétvégi túlóra: 100% túlórapótlékkal. (nem váltjuk meg szabadnappal és 50% túlórapótlékkal). Ekkor sincs meg a heti 2 nap pihenő, csak a vasárnap. Ekkor is (tehát amikor túlórában kifizetjük a szombatot) az elmaradó 1 pihenőnapot ki kell adnia a cégnek a munkaidőkeret végéig? A 2 és 3 műszakosoknál, tehát több műszakosoknál: szintén a munkaidőkeret átlagában ki kell adni a 2 pihenőnapot? Rájuk is vonatkozik a 105. § (1) bekezdése? Például: 10-11 napot osztunk be pihenő nélkül. aztán kiadunk 1-2 pihenőnapot. Elvileg 2 nap pihenő elmaradna. Köszönöm a válaszukat Kertész Mónika

munkaidőbeosztás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérem szíves állásfoglalását: egy gazdasági társaság olyan üzletet működtet, mely szombaton is nyitva van, 9–12 óra között. Alkalmazottainál a munkaidőbeosztás havi munkaidőkeretben történik, egyenlőtlenül elosztva a munka- és pihenőidőt, napi 8 órás munkaidő alapulvételével. Aggályom van a szombati munkavégzéssel kapcsolatban, mert úgy tudom, hogy munkaidőkeretben történő foglalkoztatás esetén a legrövidebb beosztható időszak 4 óra naponta. Abban az esetben is igaz ez, ha az üzlet szombati nyitvatartása pusztán 3 óra? Miként tudjuk ezt úgy áthidalni, hogy ne szegjünk törvényt? A másik kérdés számomra ezzel kapcsolatban az, hogy van olyan dolgozó, aki minden szombaton dolgozik ebben a három órában, és előtte a hét 5 napján is – bár nyilván nem minden nap 8 órát. Nem aggályos az, ha így nem kapja meg a heti 2 pihenőnapját? Arról is olvastam hogy ilyen esetben elegendő lehet az, ha a pihenőidő eléri a folyamatos 40 órát, ami biztosított, mert ha szombaton 12 órakor zár az üzlet és csak hétfő reggel nyit 9-kor, akkor ez teljesül. Ezzel megfelel a cég a vonatkozó előírásoknak? A beosztás mindig összhangban van a ledolgozott órákkal. Pótlékköteles így a foglalkoztatás? Válaszát köszönöm!

Munkaidőkeret esetén heti pihenőnap kiadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre kérnék gyakorlatias, magyarázat jellegű választ. Egyik kollégánk reklamál, hogy neki ezen a héten nincs meg a heti kettő pihenőnapja. Heti öt napot dolgozik, a hatodik napja pihenőnap, a hetedik napja szabadság. Jogos a reklamációja? Az érintett munkavállaló átlag napi 8 órás munkaidőben dolgozik, a munkaidőkeret betartásával. Egyenlőtlen munkabeosztásban vannak a kollégák, kéthavi munkaidőkeretben. Köszönöm szépen! Üdvözlettel: Horváth Éva

Munkaszüneti nap kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 48 főt alkalmazó kft. napi 12 órás foglalkoztatásban dolgoztatja a munkavállalóit, 3 nap munka (6:00-18:00 és 18:00-06:00), 3 nap pihenő megosztásban, folyamatos munkarendben, évi 8 nap kötelező szabadsággal (pl. 12.24-e, 12.31-e). A kérdésem a munkaszüneti napra eső díjazással függ össze. Vannak dolgozók, akiknek a kötelező ünnepnapok a pihenőnapjukra esnek, tehát egyébként sem dolgoznának. Nekik kötelező-e ünnepi pótlékot fizetni, ha igen, milyen mértékben? 12 órára vagy 8 órára eső pótlékot? Azon dolgozóknak, akiknek egyébként a műszakjukba esne az ünnepnap, és dolgozniuk kellene, de a kötelező phenőnap elrendelése miatt nem dolgoznak, kell-e, és ha igen, milyen mértékben kell fizetni az ünnepi pótlékot? 8 órára esőt vagy 12 órára esőt? Jár-e műszakpótlék és vasárnapi pótlék arra az esetre, ha épp 18:00 óra utáni a beosztásuk, és az épp vasárnapra is esik ez a nap? Válaszát köszönöm!

Heti pihenőnap Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munka törvénykönyve szerint havonta legalább egy heti pihenőnapot vasárnapra kell beosztani. El lehet-e ettől térni a munkavállaló írásbeli kérelmére a gyermekére hivatkozva, ha ő hétköznapokra szeretné a pihenőnapját, és minden hétvégén dolgozni szeretne? Köszönöm!

Szombati munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó bolti kereskedelmi tevékenységet folytat, az értékesítést alkalmazott végzi, mivel a vállalkozónak nincs hozzá szakirányú képesítése. Az alkalmazott heti 40 órában, általános munkarendben dolgozik, hétfőtől péntekig napi 8 órában. Amennyiben szombatonként is rendszeresen nyitva tart az üzlet 8-tól 12-ig, kifizethető-e minden alkalommal pihenőnapra eső túlóraként? Szabályos-e a heti egy, vasárnapi pihenőnap? Amennyiben ez nem megoldható, akkor milyen egyéb megoldás lehetséges erre a szombati 4 órás munkavégzésre, ami a lehető legkisebb adminisztrációval jár? Köszönettel.

Hosszú hétvégék: így lehet kétszer ledolgozni egy munkanapot Cikk

A munkanapáthelyezés lényege, hogy ha egy munkaszüneti nap keddre vagy csütörtökre esik, akkor a vonatkozó miniszteri rendelet a hétvége és a munkaszüneti nap közé eső munkanapot pihenőnappá nyilvánítja, ugyanakkor az azonos hónapra eső egyik szombat munkanap lesz. Ilyen munkanapáthelyezés alkalmával érdekes eset állt elő: a munkavállaló ledolgozta a szombati napot, majd munkahelyet váltott, ahol a szombat helyett biztosított hétfői pihenőnapra szabadságot adott ki részére a munkáltató. Így egy napot kvázi kétszer „dolgozott le”. Jogszerű volt az eljárás?

Szabadság utáni pihenőnap Kérdés

Tisztelt Adózóna! Részvénytársaságunk szarvasmarha ágazatában munkavállalóink folyamatos munkarendben dolgoznak. Egyik munkavállalónk vetette fel, amennyiben ő szabadságon van, a szabadság letelte után nem munkanap, hanem pihenőnap következik. Erre vonatkozóan nem találok semmit az Mt.-ben. Arra gondolok, hogy ha 6 napot szabadságon van (ezekre a napokra beosztása volt), akkor a hetedik az pihenőnap, hiszen a + ledolgozott (jelen esetben szabadság) nap után, pihenőnap jár. De azt gondolom, hogy 1-2-3-4-5 nap szabadság után beosztható munkanapra. Kérem szíves állásfoglalásukat! Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék kivétele kiva hatálya alatt

Szipszer Tamás

adószakértő

Üzemanyagkártya-juttatás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close