166 találat a(z) pótlék cimkére

Egyszerűsített foglalkoztatás – pótlékok Kérdés

Kft. egész évben nyitva tartó hotelt üzemeltet. A dolgozók szabadságolása és betegsége, valamint átmeneti létszámhiánya miatt alkalmi munkavállalók segítségével oldja meg a nagyobb forgalmú időszakokat. Jellemzően hétvégén és ünnepnapokon dolgoznak a "beugrók". Eddig a Mt.-t alkalmazva hétvégére és ünnepnapra is dupla bért fizettünk, valamint bérpótlékot is. A 2018.12. 07-én megjelent cikkben azt olvastam, hogy délutáni pótlékot nem kell fizetni, valamint ünnepnapra jár csak a +100 százalék. Jól értelmeztem?

Hétköznapi és hétvégi ügyelet bérszámfejtése: ezek a pótlékok Cikk

Milyen pótlékokat kell figyelembe venni ügyelet bérszámfejtésénél? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Ügyelet bérszámfejtés Kérdés

Heti 40 órás munkaviszony munkaóráinak letöltésén felül hétköznapi és hétvégi ügyelet bérszámfejtésénél milyen pótlékokat kell figyelembe venni? (Patika zárás utáni ügyelet a másnapi nyitásig hétköznap és hétvégén.) Köszönettel: Hajnalné

Készenléti, illetve ügyeleti pótlék elszámolása Kérdés

Munkavállalónk ügyeleti, illetve készenléti szolgálatot lát el technológia biztonságos, rendeltetésszerü alkalmazásának fenntartása érdekében. Kérdésem, milyen és mekkora pótlék illeti meg a készenléti idő, illetve az ügyelet ellátása alatt, valamint amennyiben a készenléti ideje alatt munkavégzésre kerül sor. Milyen osztószámot alkalmazzunk?

24/48 Kérdés

Tisztelt Szakértő! 24/48 órás munkarendben foglalkoztatott portásokkal kapcsolatosan kérném szíves segítségét. Alapvetően 3 főt tervezünk, bár véleményem szerint ez 4 fős létszámmal lenne megoldható. Kérdésem: ha 3 munkavállalóval oldjuk meg a feladatot, akik 6-6 dolgoznak, akkor jár nekik az éjszakai pótlék 15%, az ünnepnapi 100% pótlék, és havonta a túlóra-elszámolás 30%-kal? Mivel azonban a túlóráknak is éves korlátja van, így az én gondolatmenetem szerint ez 3 fővel továbbra sem valósítható meg. Kérem szíves tájékoztatását a fentiekkel kapcsolatosan.

Munkaidőkereten felüli túlóra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérem abban, hogy a havidíjas, megszakítás nélküli, három havi munkaidőkeretben foglalkoztatott dolgozóinknak hogyan kell a kereten felüli túlóraalapját megállapítani? A jelenlegi bérprogram az utolsó hónap ledolgozott óráival számol. A dolgozóink éppen a keret utolsó (szeptember) hónapban dolgozták a legtöbb órát, és a program evvel az óraszámmal osztja a havibérüket. Helyes ez így? Köszönettel várom a válaszát.

Egyszerűsített foglalkoztatás szombaton Kérdés

Tisztelt Szakértő! Máshol főállású munkaviszonyban álló munkavállalót foglalkoztatnánk szombatonként egyszerűsítetten (alkalmi jelleggel). Napi kb. 10 ezer forintos bért fizetnénk neki. Kérdés, hogy a szombati nap miatt kell-e neki pótlékot fizetnünk? Milyen módon jelentsük be, hogy szombaton szabályosan foglalkoztathassuk? (4/6/8 órát dolgozhat úgy, hogy napi 10 ezer forintot tudjon kapni?) Válaszát köszönöm.

24/48 órás munkarend Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég 24/48 órás munkarendben szeretne biztonsági őröket foglalkoztatni, tehát egyik nap a munkavállaló 08:00-tól másik nap 08:00-ig dolgozna és utána 48 óra pihenőnapot kapna. Kérdésem, hogy hogyan lehet ezt szabályosan kivitelezni a gyakorlatban? Mennyit dolgozhatnak maximum egy hónapban? Járnak-e pótlékok az éjszakai részre a 24 órán belül, ha hétvégén dolgozik, ha ünnepnapokon dolgozik? A 48 órás pihenőnapra mennyi bért kell nekik fizetni? Hogyan kell kiadni ilyen munkarendben az alapszabadságokat a pihenőnapokon felül?

Pótlék ünnepre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy jár-e pótlék ünnepnapon végzett munkára, ha a műszak kezdete például augusztus 19-e, de a műszak egy része (7 óra) aug. 20-ára esik. Konkrétan a műszak este 19:00-kor kezdődik és másnap reggel 7:00-ig tart. Tehát a kérdés az, hogy az ünnepnapon ledolgozott 7 órára jár-e pótlék, még ha nem is az egészre. Általánosságban is kérdezném, hogy egy műszakban megállapítható-e a teljes 12 órás műszak tört részére is, ha valójában csak az érintett a pótlékban, vagy csak a teljes műszak 12 órájára lehet pótlékot adni? Válaszát előre is köszönjük!

Készenléti jellegű munkakör Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy vagyonőröket foglalkoztató cég. 24/48 órás beosztásban dolgoznak, a munkaszerződésükben kéthavi munkaidőkeret van megállapítva. Általában havi 240/264 órát dolgoznak. A kérdésem az lenne, hogy a bejelentés szempontjából mi lenne nekik a legjobb, lehet-e heti 60 órára bejelenteni őket (T1041 bejelentő lap a NAV felé). S kell-e nekik pótlékokat fizetni, ha minden napjuk munkanap? Illetve a szabadságok kiadása is miként történjen ez esetben? Segítségüket előre is köszönöm szépen!

Munkaidőkeret mezőgazdaságban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági, idényjellegű tevékenység esetén a munkáltató megállapíthat féléves munkaidőkeretet. Ezt megteheti év közben is, tehát válthat év közben a haviról? Ilyenkor a tényleges munkavégzéstől függetlenül a dolgozó megkapja a havi bérét, és majd csak a félév elteltével kerül elszámolásra az esetleges túlóra? Elég hetente előre kiadni a munkaidő-beosztást? Az előre kiadott beosztás változtatható extra pótlék nélkül, ha például esőnap van? Jól értem, hogy szombatra sem kell bérpótlékot fizetni, és a napi munkaidő lehet több mint 8 óra? Van-e valami korlát a heti foglalkoztatási órára idénymunkánál, vagy hány nap után kell pihenőnap? Munkaszüneti napra jár bérpótlék mezőgazdasági munkánál?

Csoportvezetői pótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy a munkáltató által juttatott csoportvezetői, illetve projektpótlékokat bele kell-e minden esetben írni a munkaszerződésbe? A projektekre a pótlékot 3-4 hónapig adjuk, a csoportvezetői pótlékot nyilván tartósan, hosszabb időre. Elég-e esetleg, ha munkaügyi szabályzatban van lefektetve, hogy a csoportvezetők csoportvezetői pótlékot kapnak, vagy bele kell tennie munkaszerződésébe? És ha nincs munkaügyi szabályzat, akkor kötelező szerződésbe foglalni? Köszönöm szépen!

Munkaidőkeret Kérdés

Olvasva a 2018.01.04.-én megjelent írásukat a munkaidőkeretről (Munkaidőkeret: mit szabad a munkáltatónak, mit nem?) felmerült bennem néhány kérdés, mivel be szeretnénk vezetni a munkaidőkeret használatát egy vendéglátó ipari tevékenységet folytató kft.-nél. 1. A napi 12 órás beosztást lehet akkor is alkalmazni, ha nem készenléti jellegű munkakörről van szó, vagy nem a munkáltató közeli hozzátartozója a munkavállaló? Mt. 92. § 2. A heti 48 órát meg lehet-e haladni, illetve az egymást követő 5 napon napi 12 órára történő beosztás (heti 60 óra) szabályos-e a vendéglátóiparban? 3. A szabadság időtartamát hogyan kell figyelembe venni: ha például 2 napot hiányzott a munkavállaló és ezeken a napokon napi 12 órát dolgozott volna. Ez esetben 2 nap vagy 3 nap a szabadság időtartama (napi 8 órával kell-e számolni)? 4. Munkaszüneti napon történő munkavégzés esetében ha a munkavállaló rendes beosztása például március15-ére esik, jogosult-e 100 százalék bérpótlékra? 5. Vasárnapi munkavégzés esetében (a vasárnap is nyitvatartó vendéglátóiparban, boltokban) is jár az 50 százalék bérpótlék akár alkalmazunk munkaidőkeretet, akár nem? Szakértői válaszukat előre is köszönöm!

Egyszerűsített foglalkoztatás – bérpótlék Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyszerűsített foglalkoztatás esetében kell-e túlmunkadíjat és pótlékot fizetni a munkavállalónak? Ha igen, melyik jogszabály alapján? Ha a munkavállaló reggel 7-től másnap reggel 7-ig dolgozik egyszerűsített foglalkoztatottként, milyen pótlékokat kell neki fizetni (éjszakai pótlékon felül)? Válaszukat előre is köszönöm: Hegedüs-Pilli Katalin

Alkalmazás mezőgazdasági munkakörben Kérdés

Tisztelt Uram, Hölgyem! Mezőgazdasági munkakörben (almatermesztés, permetezés, metszés stb.) alkalmazunk dolgozókat és arra szeretnénk választ kapni, hogy milyen munkaidő-beosztásban, és milyen munkarendben alkalmazhatjuk őket, milyen pótlékokat kell elszámolnunk részükre? Van olyan időszak, amikor hétvégén is (szombat, vasárnap) dolgoznak és túlórájuk is van. Segítségüket előre is köszönjük. -- Üdvözlettel: Balogh Istvánné munkaügyi és számviteli ügyintéző Szatmárkert-Hodász Szövetkezet 4400 Nyíregyháza Sólyom u. 3. 30/701-7295 42/504-359

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékfizetés euróban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szállásadó általi étkeztetés áfája

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyesület által fizetett nevezési díj

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs