1035 találat a(z) munkaviszony cimkére

Munkaviszonyban és vállalkozóként ugyanott Cikk

Van egy dolgozónk, aki gépbeállítóként 8 órás munkaviszonyban van nálunk. Lehetséges-e, hogy egyéni vállalkozóként az udvarosi munkákat végezze a cégnél? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Társasházi tisztségviselők Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társasházban vannak számlálóbizottsági tagok választott tisztségviselők. Jelenleg tiszteletdíjat kapnak. Szeretném megkérdezni, hogy csak tiszteletdíjat kaphatnak, vagy megbízási díjat is? Lemondhatnak-e a tiszteletdíjukról úgy, hogy közben költségtérítést kapnak? Ha igen, ilyen esetben milyen költségek számolhatók el nekik? Mivel nyugdíjasokról lenne szó, foglalkoztathatóak-e munkaviszonyban a tiszteletdíj, illetve megbízási díj helyett? Válaszukat előre is köszönöm.

Jogviszony megszűnése, változás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tagi jogviszonyban lévő munkavállaló több hónapig keresőképtelen állományban volt. Megállapodás történt, hogy a keresőképtelenséget követő munkanaptól munkaviszonyban foglalkoztatja a munkáltató. Kérdésem, hogy ha május 24-e (péntek) a keresőképtelenség utolsó napja, és a következő munkanap május 27-e (hétfő), amikor már munkaviszonyban dolgozik, a tagi jogviszony végének melyik napot kell jelenteni a 19T1041 nyomtatványon? Válaszát előre is köszönöm!

Munkaviszony és vállalkozói jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy dolgozónk, aki gépbeállítóként 8 órás munkaviszonyban van nálunk. Lehetséges-e, hogy egyéni vállalkozóként az udvarosi munkákat végezze a cégnél? Válaszát előre is köszönöm.

Rokkantsági ellátás kereseti korlát Kérdés

Tisztelt Szakértő! Rokkantsági ellátásban részesülő magánszemély rendelkezik munkaviszonnyal, illetve adószámos magánszemélyként az általa készített népi hímzésű kézműves termékeket eladja. Kérdésem, hogy az adószámos tevékenységből származó jövedelmét bele kell-e számítani a rokkantsági ellátás jövedelem kereseti korlátba? Köszönettel!

Adó- és járulékfizetés számfejtett vagy kifizetett jövedelem után történik-e Kérdés

Tisztelt Adózóna-Szakértő! Tisztelt Hölgyem / Uram! Kérem, hogy az alábbi helyzetben szíveskedjen szakmai véleményt, segítséget adni. Köszönöm. A cégem a csökkent árbevétel miatt az ügyvezetők bérét több hónapos késéssel fizeti ki. 2018-ban minden hónapban a számfejtett, de az adott hónapban ki nem fizetett ügyvezetői bérek után minden adót és járulékot határidőre befizetett a cég. A két ügyvezetőtárs új könyvelőt hozott, aki közölte, hogy a jelenlegi jogi szabályozás szerint, nem a számfejtett bérek után kell befizetni az adókat, hanem kizárólag csak az adott hónapban ténylegesen kifizetett jövedelmek után. Így 2019-ben, január–április hónapokban, mivel az ügyvezetők részére nem történt jövedelemkifizetés, így utánuk semmilyen adó- járulék befizetés sem történt. Kérdéseim: 1. Megfelel-e a jelenleg hatályos jogi szabályozásnak a fenti 2019-es gyakorlat, hogy az adott hónapban csak a ténylegesen kifizetett jövedelem után történjen adó- és járulékfizetés, és ha nincs jövedelemkifizetés, akkor semmilyen adó- és járulék nincs befizetve az ügyvezetők után? 2. A fenti adózási gyakorlat miatt úgy vélem, hogy az ügyvezetők nem jogosultak az állami, ingyenes egészségügyi ellátásra sem, hiszen még a munkanélküliekre is kötelező 7500 Ft/hó egészségügyi szolgáltatási járulék sincs befizetve az ügyvezetők után havonta. 3. Ha nem történik jövedelmkifizetés, akkor mely adókat és járulékokat kell kötelezően befizetni az ügyvezetők után, akik közül kettő egyébként alkalmazotti munkaviszonyban dolgozik.

Üzletrész-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalat tulajdonosai 3 százalék üzletrészt értékesítenek. Az egyik tulajdonos nyugdíjas, a másik aktív munkaviszonyos munkavállalója a vállalatnak. Az üzletrész-értékesítés után szja-fizetési kötelezettség keletkezik, 15 százalék. A kérdés: átalányadózással választható-e a 10 százalékos költségátalány? (Ezzel 5 százalékkal kevesebb szja-megfizetés történik.) Köszönöm válaszukat!

Társaság nyugdíjas tagja, ügyvezető munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-ben tulajdonos és ügyvezető vagyok. Saját jogú öregségi nyugdíjam van. 2018 végéig az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizettem, a személyes közreműködésért nem vettem ki pénzt. Kérdésem az, hogy ez évtől köthetek-e munkaszerződést a cégemmel (másik tag aláírásával), csak 15 százalék szja-teher mellett? A munkabér havi összegére van-e korlát? Nem kell-e a nyugdíjat szüneteltetni? Köszönöm szépen a válaszukat!

Így lehet egyszerre több munkahelyen dolgozni Cikk

A munkaerőhiány következtében egyre több munkavállaló létesít egyidejűleg több munkáltatóval munkaviszonyt. Ez a döntés pedig – rövidtávon legalábbis – mindkét félnek előnyös. A munkáltató munkaerőhiánya ideiglenesen orvosolható, a munkavállaló pedig többletbevételhez jut. Nézzük, mire kell a feleknek ezzel összefüggésben figyelniük!

Bt. ügyvezetője Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017-ben akalkult egy katás bt. A kültag az ügyvezető, de személyesen közreműködik is a cégben. Katasként be lett jelentve alakuláskor, és a katát folyamatosan megfizette. Most derült ki, hogy a társasági szerződésben az áll, hogy az ügyvezetést munkaviszonyban végzi. Munkaszerződés nem készült, munkaviszony-bejelentés sem történt, járulékokat sem fizetett. Hogyan lehet ezt visszamenőleg korrigálni? Állítólag az új Ptk. szerint egy aláhúzás nem dönthet a munkaviszonyról. Azt kell vizsgálni volt-e munkaszerződés. Kinek higgyünk? Köszönöm.

Egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

2019.01.01-től kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni, ha igen, melyik jogviszony alapján? – saját jogú nyugdíjas egyéni vállalkozó, valamint a saját kft.-jében az ügyvezetői teendőket a társasági szerződésben rögzítettek alapján megbízási díj ellenében látja el, de juttatást ezért nem kap. – saját jogú nyugdíjas egyéni vállalkozó, aki a saját kft.-jében heti 36 órában munkaviszonyba dolgozik és e munkaviszony keretében látja el az ügyvezetői teendőket is. köszönettel

Személyi jövedelemadó Kérdés

Tisztelt Válaszadó! 1. Lehetséges-e, ha valaki egyéni vállalkozó és ugyanazt a tevékenységet, amire az egyéni vállalkozói igazolványát kiváltotta, munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban is végezze (az egyéni vállalkozói tevékenységét nem szüntetné meg)? 2. Ha valaki vásárol egy lakást, amit átalakít és három lakásra bont, amiket külön albetétként jegyeznek be, majd ezeket eladja öt éven belül, akkor mi a megszerzés idöpontja? Illetve mi a megszerzéskori vételár? Az eredeti ingatlan vételára, amit haromfelé oszt jelen esetben? Köszönöm válaszát!

Tulajdonosváltás Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Ügyfelem megvett egy céget (tulajdonosváltás volt). Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy mindenki ki van jelentve, jegyzőkönyv nem készült. Csak a nyitó tételeket és a tárgyieszköz-nyilvántartást kaptuk meg. A tulajdonváltás 2017.06.30-án történt. 2019.03.30-án megjelent egy úr nálam azzal, hogy a felesége szült, és kérjem meg részére a csedet, mert a régi cégnél dolgozott, és onnan ment 2015.05.19-én szülni. A gyes 2018.05.19-én lejárt. Az új munkáltatót nem kereste meg a dolgozó, viszont 2019.03.18-án ismét szült, és most az kéri, hogy a cég intézze esetében a csecsemőgondozási díjat stb. Most mit tudok csinálni, az ügyvezető is tanácstalan? Ebben az ügyben kérnék sürgésen segítséget, amelyet előre is köszönök.

Megbízott ügyvezető díjazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft. (jogi személyekből áll), aki megbíz egy ügyvezetőt a vállalkozás vezetésével. A megbízott ügyvezetőnek más cégnél van 8 órás munkaviszonya, ahol megfizetik utána a járulékokat. Kérdésem: elláthatja-e az ügyvezető a megbízásos ügyvezetést nulla forintért? Tisztelettel: Ötletmozaik Könyvelő Kft.

Egyesület elnöke munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesületünk fenntartója egy szociális intézménynek. Az egyesületnek elnöksége, az intézménynek intézményvezetője van. Az elnök egyben a gazdasági vezetői feladatokat is ellátja, az intézményvezető pedig tagja az elnökségnek. 1.) Az elnök lehet-e elnökként munkaviszonyban az egyesületnél? A problémát az okozza számomra, hogy elnöki tisztségére a közgyűlés választja meg, és akár indoklás nélkül vissza is hívhatja. A munkaviszonyt nem érinti egy esetleges visszahívás. És mi a helyzet, ha megszűnik a munkaviszonya, de a közgyűlés nem hívja vissza? Egyáltalán: ki lehet az elnök munkáltatója? 2.) Az egyesületben a munkáltatói jogkört az elnök gyakorolja. Az intézményvezetőnek az elnök a munkáltatója, de a gazdasági vezetőnek ki lehet a munkáltatója, ha egyben ő az elnök is? Előre is köszönöm, ha sikerül akár egy szálat kibogozni ebben a nehezen átlátható helyzetben!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számla kérés cég nevére

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close