1107 találat a(z) munkaviszony cimkére

Idősgondozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás bt. egyik tagjának édesanyja napi segítségre szorul. Egy hölgy van vele, akinek nincs munkaviszonya. Szeretnének neki segíteni, és munkaviszonyban bejelenteni. Hogyan lehetséges ez? Magánszemélyként vagy esetleg a bt.-ben? Ha bejelentem a bt.-be a tevékenységet, fel lehet venni alkalmazottként a hölgyet? Magánszemélyként hogyan lehet bejelenteni munkaviszonyra? Ezt ugyanúgy kell, mint a társaságoknak? Utána havonta kell bevallást beadni (08-as)? Köszönettel: Fidler Gáborné

Itt a lista! Ők sumákolnak az alkalmazottak bejelentésével Cikk

A NAV közzéteszi továbbá a jogsértést megállapító határozat keltét és végrehajthatóvá válásának napját is. A NAV, a honlapján közzétett adózók adatait két év elteltével törli. Kivéve, ha a jogsértést az adózó ismét elkövette. A listából való törléshez szükséges két évet az ismételt jogsértés közzétételétől kell számítani.

Ukrán nyugdíjas járulékfizetése Magyar cég ügyvezetőjeként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy ukrán nyugdíjas, aki magyar állampolgár is. Magyarországi székhellyel rendelkező cég ügyvezetője után milyen járulékot kell fizetni, ha munkaviszonyban látja el, illetve ha megbízási szerződéssel látja el. Leginkább ukrán lakhelyén tartózkodik, Magyarországon nincs bejelentett lakcíme. Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát.

Nyugdíjas munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállaló 23 éve az adott cégnél van ahol 2018.12. 30-a óta nyugdíjas munkaviszonyban van foglalkoztatva. A kérdésem az, hogy elbocsátásnál jár-e neki végkielégítés. Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Somogyi Zoltán

Visszaélések a katával: gátat szabna a PM a munkaviszony helyett alkalmazásnak Cikk

Míg a gazdaságfehérítési reményeket beváltotta a kisadózók tételes adója (kata), hiszen több tízezer egyéni vállalkozót és kisvállalkozást terelt a legális irányba, addig számos cég alternatív foglalkoztatási módként használja, a probléma a héten összeülő, negyedik Adó-Tanácskozáson is megvitatják a jelenlévők – tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.

Katás egyéni válalkozó kötelezettsége főállású munkaviszony megszakításakor Kérdés

Új ügyfelünk heti 36 órás munkaviszony mellett katás egyéni vállalkozó, havi 25 ezer forint kata megfizetésével. Tavaly novemberben főállású munkaviszonya hó közben, 20-án megszűnt, majd 22-étől új, heti 36 órás munkaviszonyt létesített. A NAV felé mindez bejelentésre került. Indokolt-e a munkaviszony 1 napos megszakadása miatt a tárgyhóra 50 ezres forintos katakötelezettség?

Nyugdíjhoz szolgálati idő számítása (kata + munkaviszony) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy 50 ezer Ft-ot fizető katás egyéni vállalkozó még 20 órás munkaviszonnyal is rendelkezik, hogyan számítják ki az ezen időszakra vonatkozó szolgálati idejét? Ha jól tudom, az 50 ezer forintos kata csak kb 60 százalékos időnek számít nyugdíj tekintetében. A 20 órás munkaviszony ehhez hozzáadódik? Vagy párhuzamos jogviszony esetén az időbe csak az egyik számít? Előre is köszönöm a válaszukat!

A társas vállalkozói jogviszony kérdései és ellentmondásai 1. Cikk

A társadalombiztosítással összefüggő kötelezettségek megállapítása során a kiindulópont az érintett társadalombiztosítási jogviszonyának a tisztázása, amely talán a társas vállalkozók – ezen belül a gazdasági társaságok tulajdonos tagja – vonatkozásában okozza a legtöbb nehézséget. Nem véletlen, hiszen a rájuk irányadó szabályok között nem kevés bizonytalanságot vagy ellentmondást találhatunk. A következőkben ezek között tallózunk, a nem nyugdíjas tagokkal összefüggésben foglalkozva a témával.

Nyugdíj megállapítása: így igazolható a szolgálati idő Cikk

Olvasónk nyugdíjba menetele előtt kérte a szolgálati idő megállapítását. A saját maga által számolt és a hivatalosan megállapított szolgálati idő között hét év eltérés van. Megállapító szerv tájékoztatása szerint ez idő alatt nem volt járulékfizetésre. A kérdező akkori munkahelyén, egy önkormányzatnál azt mondták, hogy az adott időszakra vonatkozó kartonokat leselejtezték, számítógépes nyilvántartás sincs róla. Olvasónk azt kérdezi, hogyan tudja igazolni, hogy az érintett időszakban a munkáltató tőle levonta a járulékokat, illetve az adót is? Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Biztosítási jogviszony részmunkaidős munkaviszony esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély heti 2 órában munkaviszonyt létesít egy vállalkozásnál. Abban az esetben, ha semmilyen más jövedelemmel, ellátással nem rendelkezik, ez a munkaviszony biztosítotti jogviszonyt keletkeztet-e, és mentesíti-e az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése alól? Van-e a munkaviszonyból származó jövedelem nagyságával kapcsolatos előírás arra vonatkozóan, hogy egészségügyi ellátásban részesüljön a részmunkaidőben dolgozó? Segítségüket köszönöm!

Gyed-táppénz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem a következő ügyben állásfoglalását! A dolgozó 2017. 08.15-én állt munkaviszonyba a társasághoz. 2019. 05. 24-én született meg az első gyermeke, jelenleg a dolgozó gyed-en van. Kizárólag telefonon, szóban jelezte 2020.02.21-én, hogy szeretné a fizetés nélküli szabadsága megszakítását, és ismételt terhessége miatt már táppénzen is van 1 hete, anélkül, hogy egyetlen napot is dolgozott volna. Lehetőségünk így nincs a felgyülemlett szabadság kiadására. Kérdésem, hogy a szóban jelzett fizetési nélküli szabadság megszüntetés jogos-e? Szükséges-e erről bármilyen írásban jelzett nyilatkozat? Köteles-e a munkáltató visszamenőleg figyelembe venni a fizetés nélküli szabadság megszüntetésének jelzését? Kaphat-e táppénzt abban az esetben, ha nincs írásos dokumentum a fizetés nélküli szabadságának megszüntetéséről, és nem is szünteti meg hivatalosan, és mellette a gyed-et folyamatosan kapja? Segítségüket előre is köszönöm!

Kata keret betegállomány esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Katás bt. beltagja 3 hónap betegállományban volt, mert műtötték. A bt. működött ezen időszak alatt is, hisz van munkaviszonyban bejelentett alkalmazottja, aki után megfizetik a tb-kötelezettséget. Most a katabevallásnál szembesültem azzal, hogy miután a beltag 3 hónapig nem fizette az 50 e forintot saját maga után, sőt táppénzt is kapott, a bevételi keretét 3 millióval csökkentették. Kérdésem, hogy miért lehet ez jogszerű, hisz az alkalmazott dolgozott és utána a járulék- és adókötelezettség is teljesítve lett. Szíves válaszukat köszönöm! Tisztelettel: Béradmin Kft.

Felügyelőbizottsági tagok díjazása Kérdés

Tisztelt Címzett! Az alábbi témában szeretném a segítségét kérni. Két fő részére havi 50 000 forint díjazást kel fizetnünk a felügyelőbizottságban végzett munkájukért. A felügyelőbizottsági tagok nem állnak munkaviszonyban velünk (más helyen van heti 36 órát elérő munkaviszonyuk), megbízási szerződést nem kötöttünk. A T1041 bejelentettük őket. Milyen járulékokat kell levonni tőlük? Leginkább azt nem tudtuk eldönteni, hogy kell-e 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulékot vonnunk. Előre is köszönöm válaszukat!

Adómentes juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi 117. törvény 1. számú melléklet 8. pontja szerint a nem pénzben kapott juttatások közül adómentes: "8.6. az ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott a) a gyermeknek, tanulónak vagy rá tekintettel más magánszemélynek a nemzeti köznevelésről szóló törvény vagy annak felhatalmazása alapján kiadott rendelet, a szakképzésről szóló törvény vagy annak felhatalmazása alapján kiadott rendelet, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény, és a hallgatónak a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alapján nem pénzben biztosított ellátás; b) a köznevelési intézmény tanulója, illetve a szakképző intézmény tanulója számára adott, a helyi vagy helyközi tömegközlekedési eszköz igénybevételét szolgáló bérlet, jegy;" Kérdések: 1.) Milyen jogviszony (például munkaviszony, megbízási jogviszony, egyszerűsített foglalkoztatás, személyesen közreműködő tag, kiegészítő tevékenységet folytató tag) alapján adható adómentesen a fent hivatkozott, nem pénzben biztosított juttatás, bérlet, jegy? 2.) Melyek pontosan ezen nem pénzben biztosított ellátások, és van-e értékhatára az adómentességnek? 3.) Milyen számviteli bizonylat alapján lehet elszámolni adómentesen a juttatást? Például a kifizető nevére kell-e kérni a számlát, vagy jó a magánszemély nevére szóló bizonylat is? 4.) Társaságiadóalap-növelő tételnek számítanak-e ezen juttatásokra, bérletre, jegyre kifizetett összegek? Köszönettel.

Családi gazdaság vezetője munkaviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdés megválaszolásában kérném a segítségét. Adott egy magánszemély, akinek főállású munkaviszonya van (heti 40 óra), illetve egyéni vállalkozóként is végez mezőgazdasági szolgáltatói tevékenységet (másodállás). Járulékfizetési kötelezettségét a munkaviszonya alapján teljesíti. Családi gazdaságot kíván alapítani feleségével, kiskorú gyermekével melynek vezető tagja ő lenni. A 326/2001 kormányrendelet a családi gazdálkodó vezető személyére vonatkozóan "élethivatásszerű mezőgazdasági tevékenység" végzését írja elő, mely értelmezésem szerint arra irányul, hogy a mezőgazdasági tevékenységből (családi gazdálkodói) származó bevétele minimum 50 százaléka legyen az összes éves jövedelmének. Kérdésem, hogy családi gazdálkodás vezető tagja lehet-e a magánszemély, ha mellette munkaviszonyból származó jövedelme és egyéni vállalkozásból származó jövedelme is van? Természetesen az éves bevételének több mint 50 százaléka a mezőgazdasági tevékenységéből származik. Vagy munkaviszonyát meg kell szüntetni és kizárólag mezőgazdasági őstermelőként lehet biztosított, ha a családi gazdaság vezetője kíván lenni? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Helyi bérlet

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Befektetési óra, ékszer könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs