1035 találat a(z) munkaviszony cimkére

Mikor biztosított a társaság ügyvezetést ellátó tagja? Cikk

2019-ben az 1997. évi LXXX. törvényben megjelent egy olyan fontos kiegészítés, amely alapján korábban biztosított ügyvezető már nem minősülhet biztosítottnak. Az alábbi cikkünkben a fenti jogszabályváltozás kapcsán bemutatjuk, hogy mikor lesz biztosított a gazdasági társaság tagja, ha ügyvezetést lát el.

Nyugdijas ügyvezető jogállása és a kiva Kérdés

Társasági szerződésbe foglalva hogy az ügyvezető munkaviszonyban dolgozik háziorvosi feladatok lát el. A kft. a betegellátást az orvoson keresztül gyakorolhatja. Háziorvos elment nyugdíjba, de a mai napig rendel. A kft. belépett a 2018-ban a kivába. 2019. január 1-jétől a nyugdijasokat ki kellett jelenteni, de nem jelentettük ki, mert nyugdijasként munkaviszonyban van, munkabért kap és a bér ellenében ellátja a rendelést és az ügyvezetői feladatokat is a társasági szerződés szerint. A bérébőll csak szja-t vonunk. A kiva azt mondja, hogy a bérköltség az adó alapja. Kicsit furcsa helyzet van a tb, a kiva és a számviteli fogalmak között. Más kollegáktól tudom, hogy nagyon sok társaságnak vannak nyugdijba ment ügyvezetői, akik a Ptk. szerint az átdolgozott társasági szerződésekben is munkaviszonyban látják el a feladatokat. Ahol nem munkaviszony van ott ellenszolgáltatás nélkül ügyvezetők, és fizetik a hétezervalamennyit, és igy mennek el a 08-as bevallások is. Kérem segitsenek a tisztánlátásban, vagy ha hibáztunk, annak javításában. Köszönöm Bozsóki Margit

Tanulmányi támogatás nem munkavállaló részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy hajótervezéssel foglalkozó cég egy volt alkalmazottját szeretné tanulmányaiban támogatni. Az alkalmazott határozott munkaviszonnyal volt alkalmazva a cégben, ennek lejárta után szeptemberben kezdi meg külföldi tanulmányait. A cég nem szeretné elveszíteni, mert megbízható munkaerő, ezért szeretné támogatni, annak fejében, hogy a tanulmányai befejezése után visszatér a X időre a céghez dolgozni. Kérdésem, hogy mivel nincsen a cégnél alkalmazásban, ezért a cég támogathatja-e a tanulmányait, a támogatás fejében kötelezheti-e, hogy tanulmányai befejezése után X ideig a cégnél dolgozzon? Milyen szerződést kell egymással kötniük? A támogatást a cég költségként elszámolhatja-e? Kell-e a támogatás után adót, járulékot fizetni? Nem gond-e, hogy nincsen munkaviszonyban a cégnél? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Lászlók Éva

Evas bt. beltagja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Eva adózású bt. beltagja rokkantsági ellátást kap, mellette 4 órában munkaviszonyban dolgozik egy cégnél. Sajnos a bt.-ben eddig rosszul fizettük utána a járulékokat (kiegészítő tevékenység után, most kérte a nyugdíjazását és ott derült ki). Az a kérdésem, hogy ha nem társas vállalkozóként, hanem munkaviszonyba jelentem be visszamenőlegesen a bt.-be, akkor bejelenthetem-e 4 órás munkaviszonyba, vagy kötelező társas vállalkozóként bejelenteni, illetve hogyan módosul ennek járuléka a 4 órás munkaviszonya miatt?

Többes jogviszony – szabadság kiadása (munkaviszony + bedolgozó) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalót heti 3x8 órában munkaviszonyban, heti 2x8 órában bedolgozói munkaviszonyban foglalkoztatnák. A szabadság kiadására vonatkozóan kérnénk segítségét. Hétfő-szerda-péntek munkaviszonyos foglalkoztatás, kedd-csütörtök bedolgozói munkaviszony esetén hogyan kerülhet kiadásra a szabadság: hétfőtől - szerdáig szabadság esetén, keddtől - péntekig szabadság esetén? Hogyan tudunk helyes eljárni a szabadság elszámolásában? Válaszát előre is köszönjük.

Munkaviszony és katás egyben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Heti 40 órás alkalmazotti munkaviszony mellett lehet-e külön megbízási szerződéssel (kata vagy egyéni vállalkozói jogviszonnyal) ugyanannál a munkáltatónál munkát vállalni a 40 órás munkavállalói jogviszonnyal azonos, vagy attól eltérő munkakörben? A jelenlegi munkaerőhiány miatti űrt kell kitölteni, de nem túlórában szeretnénk megtenni. Válaszát előre is köszönöm.

Bedolgozói és munkaviszony egyszerre Cikk

A jelenleg heti 40 órás munkaviszonyban, teljesítménybérben dolgozót foglalkoztathatjuk-e munkaviszonyban is és bedolgozói munkaviszonyban is ugyanazon tevékenység végzésére? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Fuvarozói napidíj egyéni vállalkozónál Kérdés

Tisztelt Adózóna! A következő kérdésben szeretném kérni a véleményüket. Idén lehetőség van arra, hogy a fuvarozók 3000 forint napidíjat számoljanak el bizonylat nélkül, bizonyos feltételek megléte esetén, az szja-törvény 3. számú melléklete szerint. Véleményem szerint csak munkavállaló gépkocsivezető részére adható a 3000 forint napidíjátalány, ha nem kap 500 forint élelmezési ellátásra fordítható költségtérítést. Egyéni vállalkozó fuvarozó részére szerintem nem adható. Egyéni vállalkozó ügyfelelem szeretné saját részre elszámoltatni a 3000 forint napidíjat, amivel én nem értek egyet. Ezért kérném szépen, szíveskedjenek megírni a szakmai véleményüket, amit előre is köszönök. Tisztelettel: Vargha Ildikó

Egyéni vállalkozó alkalmazottja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó olyan tevékenységre szeretne számlázni, amelyhez nincs végzettsége, ezért úgy gondolta, munkavállalót vesz fel (napi 2 órára) ezzel a képesítéssel. Kérdésem: jogosan számlázhat így az egyéni vállalkozó? Ha igen, akkor a másik kérdésem az lenne, hogy a felvett személy munkaviszonyban, megbízási jogviszonyban vagy egyszerűsített foglalkoztatottként alkalmazható-e? Válaszát előre is köszönöm!

Jogos adatkezelési érdek a munkaviszonyban Cikk

Az Európai Unió 2016/679. számú Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) előírja, hogy személyes adat abban az esetben kezelhető, ha annak legalább egy, a rendelet 6. cikkében nevesített jogalapja van. Ilyen jogalapnak minősül az érintett hozzájárulása, a szerződés teljesítése, a jogos vagy létfontosságú érdek, a jogi kötelezettség teljesítése, valamint a közérdek vagy a közhatalmi jogosítvány gyakorlása. Tekintettel arra, hogy a jogos érdek a személyes adatok kezelésének a munkaviszonyban is az egyik leggyakoribb alapja, ennek részleteit mutatjuk be.

Létezik, hogy 2 gyerek szülése után 0 Ft a szabadság-megváltási összeg jár? Kérdés

2015. március és 2017. júniusban született a 2. és 3. gyerekem. Köztisztviselőként dolgoztam. 2019. júniusban közös megegyezéssel megszűnt a munkaviszonyom. A munkáltatóm szerint 0 Ft jár az eltelt 4 év 3 hónapra. Jár-e részemre valamilyen juttatás, szabadságmegváltás? Tisztelt Szakértők! Kérem segítségét, hova fordulhatok, ha igen. Vagy nyugodjak bele, hogy 3 gyerek mellett semmit nem jár?

Ekho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyesület edzőt alkalmazna, aki ekho szerinti adózást választ. Van mellette munkaviszonya. Be kell-e jelenteni T1041-en, vagy csak a 08-as nyomtatványon? Kell-e jelölni, hogy Tbj. szerint nem biztosított? Köszönöm válaszát!

Külföldről származó jövedelem (adó+járulékok) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi illetőségű magánszemély külföldi cégnek végzett munkájáért kapna jövedelmet, a munkavégzés itthon történne. A külföldi fél Magyarországon nem jelentkezne be foglalkoztatónak, tehát minden adókötelezettség a magánszemélyt terhelné. Attól függően, hogy megbízási vagy munkaszerződést kötnek, hogyan kell az adókat megfizetni? A témának utánanézve én az alábbi levezetést tartom helyesnek, a kérdésem arra irányul, hogy helyes-e az elgondolásom? A kapott összeg átszámolva 1 mft lenne. Megbízási jogviszony (10% költséghányadot feltételezve) Szja: 1 mft*0,9*0,85*0,15=114 750 Ft Nybj: 1 mft*0,9*0,85*0,1=76 500 Ft Ebj+mepj: 1 mft*0,9*0,85*0, 85= 65 025 Ft Szoc.ho: 1 mft*0,9*0,85*0,175=133 875 Ft Munkaviszony Szja: 1 mft*0,85*0,15=127 500 Ft Nybj: 1 mft*0,85*0,1=85 000 Ft Ebj+mepj: 1 mft*0,85*0,0 85= 72 250 Ft Szoc.ho: 1 mft*0,9*0,85*0,175=148 750 Ft Szakképzési hozzárjárulást kell-e fizetni valamelyik esetben? Köszönettel Vágner Emília

Rokkantsági nyugdíjas munkavállaló bejelentése Kérdés

A munkavállalónk rokkantsági nyugdíjas. A születési dátuma alapján lehetne már öregségi nyugdíjas is. Be kell-e jelentenem a munkaviszonyt, és mennyi járulékot kell tőle levonnom bérfizetéskor ?

A diákmunka feltételei. Bér, adózás, foglalkoztatási forma Cikk

A tanév befejezését követően sok diák vállal munkát, ezért érdemes áttekinteni a legfontosabb tudnivalókat. Ismertetjük a bérezésre és az egyes foglalkoztatási formákra (munkaviszony, megbízás, egyszerűsített foglalkoztatás, iskolaszövetkezet) vonatkozó adózási előírásokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalékelőleg előző év

Szipszer Tamás

adószakértő

Könyvelői felelősség

Szipszer Tamás

adószakértő

Kft. tevékenységének szünteltetése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close