1034 találat a(z) munkaviszony cimkére

Munkaviszonyon felüli jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy újságíró munkaviszonyban áll egy napilappal, ahol a minimálbérnek megfelelő összeget fizetik ki számára. Lehetősége lenne a munkáltatónál többletfeladatot ellátni (plusz cikkeket írni), amit azonban számla ellenében fizetnének ki számára. Szeretném megkérdezni, hogy tiltja-e valamilyen rendelkezés, hogy katás egyéni vállalkozóként számlát állítson ki a munkáltatója felé, ha az összeg éves szinten nem haladná meg az 1 millió forintot?

Táppénz Kérdés

Több éves folyamatos munkaviszony esetén mennyi a táppénzre vonatkozó jogosultsági idő? Köszönettel. Bné

Ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ben az ügyvezető (a vállalkozás tagja) heti 20 órás munkaviszonyban látja el az ügyvezetést. Máshol nincs jogviszonya. Helyesen járnak-e el, hogy csak a heti 20 óra alapján fizetnek járulékot? Nem kell megfizetni a minimálbér utáni járulékokat, hogy nincs heti 36 órát elérő munkaviszonya? Köszönöm válaszát!

Bt. beltag jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. beltagja társas vállalkozói jogviszonyban van bejelentve. Szeretnénk részmunkaidős munkaviszonyba átjelenteni, de a társasági szerződés nem rendelkezik arról, hogy az ügyvezetés milyen jogviszonyban látható el. Bejelenthető-e munkaviszonyba az adott személy, vagy a társasági szerződést módosítani kell hozzá? Segítségüket előre is köszönöm! Török Tamás

Társadalombiztosítás, szakképzési hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Válaszadó! 1. Efós alkalmazottak után, akiket felnőttképzés vagy megbízás alapján tanfolyamra írattak be, e költségek a szakképzési hozzájárulásból visszaigényelhetők-e? 2. Munkaszerződéses dolgozók esetében ez az összeg visszaigényelhető-e, és ha igen, akkor hogyan? A 12. havi elszámoló bevallásban? Kérem jogszabályhelyet is jelöljön meg! Köszönöm, szép napot!

Bt.-beltag egyszerűsitett végelszámoláskori jogviszonya Kérdés

Bt.-beltag megbízási jogviszonyban ügyvezető, de szeretné megszüntetni a bt.-t. A végelszámolás alatt lehetne-e ingyenesség, járulékfizetés nélkül, vagy munkaviszonyban heti 1 órában? A megbízási jogviszony valóban egyenlő a társas vállalkozói jogviszonnyal? Lehet-e választani a minimálbért, 30 százalék alatti jövedelmet, mert nagyon nincs pénz a pénztárban.

Igazgatósági tagok jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésekben szeretném a segítségét kérni: zrt. igazgatósági tag elláthatja-e munkaviszonyban a feladatát. 5 db igazgatósági tag van a cégnél és nincs választva vezérigazgató. A Ptk. erre vonatkozóan, ahogy látom nem tartalmaz tiltást. Zrt. esetében vezető tisztségviselő az igazgatósági tag. Vezető tisztségviselő a feladatait munkaviszonyban és megbízással láthatja el. Viszont nem biztos, hogy merném munkaviszonyban bejelenteni őket. Az igazgatósági tagokat elvileg megválasztják. Ha megválasztották, akkor hogy köthetek én erre egy munkaszerződést? Szabadsággal, felmondási idővel, alárendelve a munkáltató alá? Jól van ez így? A Tbj. 5.§ (2) alapján * Az (1) bekezdés g) pontjában foglaltakon túl, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében munkát végző személynek kell tekinteni azt is, aki gazdasági társaság társas vállalkozónak nem minősülő vezető tisztségviselője. Ez is ezt erősíti, hogy ők nem lehetnek munkaviszonyban meglátásom szerint, mert tiszteletdíjat kell kapniuk, nem pedig munkabért. De nyilván ez az én levezetésem, várom, hogy meggyőzzön. Ebből következő kérdés: ha lenne köztük vezérigazgató, akkor hogy alakulnának a jogviszonyaik? Nyilván azért lenne jó az igazgatósági tagoknak munkaviszonyban lenni, mert akkor más cégeikben nem kellene megfizetniük a minimum járulékokat, illetve nem minősülnének főállású katásnak. De védhető lenne, hogy 40 órában igazgatósági tag? Köszönöm a válaszát!

Egyszerűsített végelszámolásnál végelszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretnék tanácsot kérni. Van egy könyvelő kft.-m, ahol könyvelőként vagyok 8 órás munkaviszonyban szakképzett bérért, és a társasági szerződésben meghatározott megbízási jogviszonyban vagyok (ingyenesen) ügyvezető. Emellett katás egyéni vállalkozó vagyok, nem főállású. Január 1-jétől elindítom az egyszerűsített végelszámolást a kft.-ben. Úgy olvastam, hogy akkor meg kell szüntetni az eddigi munkaviszonyt, megbízási jogviszonyt, és január 1-jével újat kell létesíteni a kft.-ben. Mivel nem lesz már bevétele, munka a kft.-ben, a kérdésem az, hogy lehetek-e főállású katás 01.01-jétől, és mellette munkaviszonyos ügyvezető 4 órában a végelszámolásra tekintettel. Vagy mi a helyes eljárás? Szeretnék jogkövető lenni. Előre is köszönöm a válaszát.

Egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nyugdíjas társas vállalkozók egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségét miként befolyásolják a 2020.07.01-től életbe lépő változások? Például: idén nyugdíjkorhatárt betöltő társas vállalkozóknál érdemes volt módosítani a társasági szerződést, amennyiben abban az szerepelt, hogy megbízás alapján látja el ügyvezetői tevékenységét. Ha úgy módosítottuk, hogy munkaviszonyban lássa el a továbbiakban, akkor el tudta kerülni az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetését a társas vállalkozó. Jövő július 1-jétől a megbízási jogviszony is járulékmentes lesz. Érinti ez a egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettséget? Szükséges-e módosítani a társasági szerződést a 2020. július 01-jét követően nyugdíjba vonuló társas vállalkozók esetében, hogy munkaviszonyban látja el az ügyvezetést, vagy maradhat a megbízás is, anélkül, hogy eszo-t kellene fizetnie? Segítségét előre is köszönöm!

Szabadságolások az ünnepek körül Cikk

Közelednek az ünnepek, illetőleg a naptári év vége. Érdemes így áttekinteni, hogy a munkáltatóknak a szabadság kiadása terén milyen kötelezettségei vannak. Ennek keretében azt is bemutatjuk, hogy a szabadság mely esetekben tolható át a következő évre. Lássuk akkor a tudnivalókat!

Olasz munkavállaló, adó-, járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni! Magyarországi kft.-nél munkaviszonyban alkalmaznánk egy olasz állampolgárságú magánszemélyt. A munkavállaló Olaszországban él (nincs magyarországi lakcíme és nem is lesz, a munkát Olaszországból végzi) más biztosítási jogviszonnyal nem rendelkezik. Úgy tudjuk, hogy Olaszországban kell majd megfizetni az adót és a járulékokat. Magyarországon a munkavállalóra vonatkozóan van bejelentési (T1041) vagy bevallási (1908) kötelezettségünk? Köszönettel: Anikó

Kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne. Adott egy katás egyéni vállalkozó – jelenleg fizetés nélküli szabadságon van, az egyéni vállalkozása szünetel –, aki nem szeretne egyelőre munkaviszonyban visszatérni a munkahelyére, de gyes mellett szívesen bedolgozna a munkáltatójához. Ön szerint megteheti-e, hogy 50 ezer forintos tételes kata megfizetése mellett beszámláz a munkáltatójának, miközben a fizetés nélküli szabadságát tölti? Hogyan érvényesül a szabály, gyes mellett dolgozik, megfizeti a havi 50 ezer forintos adót, és a felsorolt kritériumok közül is legalább két tételnek megfelel, saját eszközzel, a saját idejét beosztva, a saját telephelyén végezné el a rábízott munkát? Ön szerint az adóhivatal ezt az esetet munkavállalásnak átminősítené? Megtisztel válaszával! Üdvözlettel: Zsuzsanna

Facebook-poszt miatt jogszerű felmondás Cikk

A munkáltató a munkavállaló munkavégzését ellenőrizheti, ellenőrzésének ugyanakkor korlátjai is vannak. Ilyen korlát például az, hogy a munkavállaló magánélete sem a munkaidő alatt, sem azon túlmenően nem ellenőrizhető. Vannak azonban olyan élethelyzetek, amikor a munkáltató a magánélet valamely történésére akár felmondást is alapíthat. Erre a kivételes helyzetre találhatunk példát a Kúria egyik új döntésében. Nézzük akkor közelebbről mire kell figyelni munkáltatói szemmel!

Észre nem vetten törölt adószám melletti tevékenység Kérdés

T. Szakértő! Ügyfelem adószámát november 1-jével törölték egy korábbi be nem adott bevallás miatt. Az adóhatóság szerint a törlési határozat visszavonására már nincs lehetőség, csakis az adószám újbóli megállapítását kérhetik. Ez azt jelenti, hogy a cég folytonos működése visszamenőlegesen nem állítható helyre. A törölt adószám melletti tevékenység miatt felmerülő problémák megoldására kérünk segítséget ¬ annak a fényében, hogy az adószám helyreállítása napokon belül meg fog történni, hiszen már a hiányzó bevallás is beküldésre került. 1. Ebben az időszakban a kft. állított ki készpénzes és átutalásos számlákat is. Mi legyen ezek sorsa? A törölt adószámra hivatkozással ezek stornózandók? 2. A törölt időszakban a kft. bankszámláján voltak jóváírások. (Korábbi számlákhoz és a törölt időszakban kiállított számlákhoz kapcsolódóan is.) Mi legyen ezek sorsa? Maradhatnak a bevételek, és a bankot könyvelhetjük folyamatosan, mintha nem lett volna törlés, vagy mindent vissza kellene utalni, ami ekkor érkezett? 3. A törölt időszakban mi történik, történjen a munkavállalókkal? Először is nagyon kellemetlen, ha megszakad a munkavállalók folyamatos munkaviszonya. Ez esetben be kellene jelentkezniük munkanélkülinek, és fizetniük maguk után az egészségbiztosítást? Számfejteni a munkaviszonyt hogyan kell? Kijelenteni őket a törölt időszakra, majd vissza? Köszönettel

Társas vállalkozó nyugdíj mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-ben ketten tulajdonosok egyenlő részben.Az ügyvezetői feladatokat munkaviszony keretében látják el. Az egyik tulajdonos öregségi nyugdíjas lett. A kérdésem az lenne, hogy a 2019.01.01-jétől érvényben lévő kedvezményes adózást igénybe lehet-e venni ebben az esetben? Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alanyi adómentes őstermelő közösségi beszerzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Telek áfájának visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close