26 találat a(z) kutatás-fejlesztés cimkére

Az innovációs fejlesztéseket segítő támogatási rendszert dolgoz ki az ITM Cikk

A magyar innovációkat támogató pályázati és intézményrendszer fejlesztésén dolgozik az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) – jelentette be Gulyás Tibor, a tárca innovációért felelős helyettes államtitkára a Nemzetközi Tudományos Tanácsadó Testület találkozójának megnyitóján. A tárca célja, hogy egy értékes ötlet se vesszen el, ehhez fontos a megfelelő intézményrendszer biztosítása.

Indulnak a bértámogatási pályázatok, fontolgatják a katás foglalkoztatók megsegítését Cikk

Április 15-étől pályázhatnak a vállalkozások a kutatás-fejlesztési bértámogatásra, április 16-ától pedig az általános munkahelyvédelmi bértámogatásra – közölte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a gazdasági élet képviselőivel tartott mai videokonferencián.

Gazdasági modellváltást sürget Magyarországon az Európai bizottság Cikk

Magyarország jövőbeni gazdasági fejlődése a termelékenység javításának képességétől függ, ami az olcsó munkaerőköltségeken alapuló modellről a fejlett termékek előállítására alkalmas tudásalapú és fenntartható gazdaság felé való elmozdulást szükségelteti – állapítja meg az Európai Bizottság magyar gazdaságról készült idei országjelentése. A jelentés aláhúzza, hogy hazánk korlátozott előrehaladást ért el a 2019-es országspecifikus ajánlások teljesítésében.

Nő a kutatás-fejlesztési tevékenység állami támogatása Cikk

Jövőre 25 százalékkal emelkedik a k+f tevékenység állami támogatása – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szombaton Zalaegerszegen, a megyei önkormányzat díszközgyűlésén.

Fióktelep kutatás-feljesztési tevékenysége (áfa, tao) Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérem szakmai véleményét. A társaság egy külföldi (másik EU-tagállambeli) vállalkozás magyarországi fióktelepe. A fióktelep újszerű applikációt fejleszt, bevétele jelenleg állami támogatásból származik. A fióktelep kettő munkavállalót foglalkoztat, az egyik az ügyvezető, a másik egy szoftverfejlesztő. A kutatás-fejlesztés jelentős részét külsős vállalkozók végzik, jellemzően az EU más tagállamaiban, és onnan számláznak a magyar fióktelepnek. Felmerült a kérdés, hogy levonható-e az igénybe vett szolgáltatások és egyéb költségek áfája, ha az elkészült szellemi terméket a külföldi vállalkozásban aktiválják majd, és a fióktelepnek ebből nem lesz bevétele az értékesítés megkezdése után sem. És hogy kell-e alkalmazni a Tao. 3. sz. melléklet A) pontjának 15. pontját? Legyen szíves tájékoztatni a fióktelep áfalevonási szabályairól a fenti tényállás vonatkozásában és általánosságban is. Válaszát előre is köszönöm.

Kutatási-fejlesztési tevékenység után érvényesíthető szocho-kedvezmény Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünknél van dolgozó, akire igénybe vesszük a kutatási-fejlesztési tevékenység után járó szocho-kedvezményt. Ez a kedvezmény 2019.01.01. megszűnik. Abban kérném a segítségüket, hogy meddig lehet érvényesíteni, mert erre vonatkozóan nem találtam törvényi hivatkozást. Üdvözlettel:

Öt új nemzeti kutatás-fejlesztési program indul Cikk

Új internetbiztonsági megoldásokat, méreganyagok közömbösítését, földrengésbiztos épülettervezési módszereket célzó, valamint a mesterséges intelligenciát, a fehérjetudományt és a lézertechnológiát érintő kutatások indulnak 10 új projekttel, amelyek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) pályázatán összesen 5 milliárd forint támogatást nyertek – közölte a hivatal az MTI-vel.

Sok hibát talált a NAV: így lehet elszámolni a k+f költségeket Cikk

A kutatás-fejlesztés (k+f) közvetlen költsége adóalap-csökkentő tétel a társasági adóban (a társasági és osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 7. § (1) t) pontja alapján). A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adóellenőrzéseinek megállapításai szerint jellemzően nem a helytelen költségelszámolásból, inkább a tevékenységek téves k+f minősítése miatt adódnak problémák a vizsgált vállalkozásoknál.

Március 16-áig kell nyilatkozni a kutatás-fejlesztési és innovációs ráfordításokról Cikk

Március 16-áig kell a kutatás-fejlesztési és innovációs (k+f+i) ráfordításokról nyilatkozniuk az intézményeknek és vállalkozásoknak, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke közös levélben ösztönzi a szakszerű és hiteles adatszolgáltatásra a k+f+i projekteket megvalósító szervezeteket.

Nulla százalékos K+F+I hitel már mikrovállalkozásoknak is Cikk

Mától mikrovállalkozások is igényelhetik a kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenység ösztönzését szolgáló nulla százalékos kamatozású beruházási hitelt – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).

K + F számviteli és adózási kérdései Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég tűzálló biztonsági ajtó kísérletezésébe kezdett. Kérném a segítségét ennek számviteli és adózási kezelésében. Miként kezeljem a könyvekben az ezzel kapcsolatos költségeket, mit kell tennem, ha a mérlegkészítés fordulónapján még folyamatban van a kutatás-fejlesztés, illetve milyen speciális adózási feladatok lehetnek? Előre is köszönöm a segítségét!

Egészségügy fejlesztése: melyik országgal erősítene Varga Mihály? Cikk

Magyarországnak erősítenie kell az együttműködést Kínával az egészségügy területén, a távol-keleti országot a kormány ezen a téren is kiemelt partnernek tekinti - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Budapesten, az Egészség kapuja című egészséggazdasági kiállítás konferenciáján.

Indul az állami tőkealap-kezelő 50 milliárd forint közpénzből Cikk

Hamarosan elindul – első körben 50 milliárd forinttal – a Kutatás-fejlesztési és Innovációs Állami Tőkealap-kezelő Társaság a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) együttműködésében – közölte az MFB.

Jogdíjkedvezmények a kutatás-fejlesztés függvényében. Példákkal Cikk

A 2016. június 16-ától hatályos módosítások szerint a társaságiadó-alapban érvényesíthető jogdíjkedvezmények mértéke függ a kedvezményt érvényesíteni szándékozó adózó által végzett kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenységtől, illetve annak mértékétől.

Duplán, többszörösen elszámolhatja ezeket a költségeket Cikk

Az államilag támogatott tevékenységek, célok kapcsán a magyar társasági adórendszer már korábban is lehetővé tette bizonyos költségek többszörös figyelembe vételét. A cégek az ilyen költségeket egyszer leírhatják számvitelileg, majd az adóalapból még egyszer (vagy akár többször is) levonhatják kedvezményként – olvasható a LeitnerLeitner blogjában.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térburkolat, esővíz-elvezetés

Nagy Norbert

adószakértő

Lízingzárás könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close