hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kihirdették az őszi adócsomagot – változások a társasági és helyi adózásban

  • Kocziha Andrea, Moore Hungary Tax Advisory Kft. adótanácsadó partnere

Az Országgyűlés 2023. november 21-én elfogadta az adótörvényeket módosító törvényjavaslatot, amely november 30-án került kihirdetésre a Magyar Közlönyben. Írásunkban összefoglaljuk a társasági és helyi adózást érintő legfontosabb módosításokat.

Társasági adózásban elfogadott változások

A 2023. november 30-án kihirdetett törvényben a társasági adózással kapcsolatban jelentős változtatás nem történt a törvényjavaslathoz képest. Az általános indokolás alapján a társasági adót érintő változások bevezetése az európai uniós szabályoknak való megfelelést szolgálja, amelyek érintik az adókikerülési gyakorlatok elleni szabályok megállapításáról szóló 2016/1164 irányelvnek („Irányelv”), az RRF programban vállalt kötelezettségnek, illetve a módosuló uniós állami támogatási jogszabályoknak való megfelelést.

1. Ellenőrzött külföldi társaság fogalmának módosulása

A jelenlegi szabályozás alapján nem minősül ellenőrzött külföldi társaságnak a belföldi társaság EU-n vagy EGT-n kívüli államban lévő külföldi telephelye, ha a kettős adóztatás elkerüléséről szóló nemzetközi egyezmény alapján a külföldi telephely jövedelme Magyarországon mentesítendő az adóztatás alól. Az új szabályozás alapján ezen rendelkezés hatályát veszti 2023. december 31-én.

Olvassa el az Adózóna 2024-es adóváltozásokról szóló további írásait is! A 2023-as változásokról szóló cikkeinket itt találja.

2. Bővül a nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségek, ráfordítások köre

2024. január 1-jétől nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek, ráfordításnak fog minősülni az a költség, ráfordítás, amely nem együttműködő államban (például Panamában) vagy 9%-nál alacsonyabb mértékű társasági adónak megfelelő adót alkalmazó államban illetőségű külföldi személynek, ott fekvő telephelynek kifizetett jogdíj és kamat következtében merül fel, olyan mértékben, amilyen mértékben a külföldi személy, telephely a társasági adónak megfelelő adót nem fizette meg. Ez alól kivételt képez, ha a költség, ráfordítás felmerülésének fő célja adóelőnyön kívüli valós gazdasági, kereskedelmi előny, amely bizonyítandó. A bizonyítási kötelezettségnek a bevallás benyújtásáig, de legkésőbb az arra nyitva álló határidőig kell eleget tenni, naptári éves adózók esetében tehát május 31-ig.

Az ilyen kamat, jogdíj összegével egyszer kell megnövelni az adózás előtti eredményt.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a többi változást is!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tényleges tulajdonos

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Egyszerűsített foglalkoztatás, munkaidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31